Sant Donís, el dia dels valencians enamorats

Descobreix la tradició d’aquest dia tan especial per a la ciutat de València

Guardar

Massapans tradicionals de Sant Dionís
Massapans tradicionals de Sant Dionís

S'acosta una data molt especial per a tots els valencians, el 9 d'Octubre. Dia en el qual la ciutat es prepararà per a celebrar l'entrada de Jaume I a València. No obstant això, els enamorats tindran un poc més que celebrar.

I és que el 9 d'Octubre també coincideix amb la festivitat de Sant Donís, patró dels enamorats valencians. Per això, d'acord amb la tradició, les parelles es regalen un mocador, conegut popularment com 'mocaorà', farcit de deliciosos dolços de massapà i tancat amb un nus o anell.

La tradició de la 'mocaorà' es remunta al segle XVIII, després de la Guerra de Successió. En aquell moment, després d'aprovar-se els Decrets de Nova Planta, es va prohibir la celebració de l'entrada de Jaume I. Com a resposta, els forners de València van començar a elaborar els famosos massapans, anomenats 'piuleta' i 'tronador', que representaven als coets que ja no podien sonar.

Al costat d'aquestes dues figuretes de massapà es van unir unes altres amb forma de fruites i hortalisses com a representació de la fertilitat de la nostra horta valenciana.

Des de llavors, cada any, tots els rebosters valencians preparen un gran nombre de figuretes de massapà. Tant és així que, aproximadament, s'utilitzen més de 70.000 quilos de massapà per a elaborar al voltant de 200.000 'mocaoràs'.

Així mateix, el Gremi de Forners i Pastissers de València convoca, cada 9 d'Octubre, el Concurs de Sant Donís per a triar la millor 'mocaorà' de tota la ciutat entre totes les fleques i pastisseries de València.

I si estàs pensant aprendre a fer aquest deliciós massapà, a València Extra, et deixem una de les receptes:

Ingredients (per a unes 20-30 peces)

  • 225 grams d'ametla mòlta.
  • 225 grams de sucre.
  • 2 clares d'ou.
  • Ratlladura d'un llimó.
  • Canyella en pols i pinyons (si vols adornar alguna figureta)
  • Colorants de colors.

Elaboració:

- Barregem l'ametla mòlta amb el sucre, la ratlladura de llimó i les clares d'ou.

- Formem una massa a mà i la dividim en boletes, segons el nombre de figuretes que teniu pensat fer.

- Fem la forma de la figura i tenyim la massa amb els colorants.

És important tenir en compte que són massapans crus i, per tant, no s'enfornen.

Que aprofite!

Arxivat a:

Destacats