Sanitat reparteix més de 800.000 dosis de vacunes contra la grip

Guardar

vacunacion-gripe
vacunacion-gripe

La Conselleria de Sanitat inicia dilluns que ve, 4 de novembre, la campanya de vacunació enfront de la grip per a la temporada 2019-2020. Qualsevol ciutadà de la Comunitat Valenciana que estiga inclòs en algun dels grups de risc ja pot sol·licitar cita en el seu centre de salut per a vacunar-se, amb més de 1.700 punts en les tres províncies.

La principal novetat és la vacuna tetravalent per a persones de sis mesos a 64 anys. En general, els objectius de la campanya --fins al 31 de gener-- són aconseguir una cobertura de vacunació del 65% en majors de 65 anys, 55% en embarassades i 60% en personal sanitari. El cost de les vacunes és de 3.204.032 euros.

Per a aquesta temporada, Sanitat ha adquirit 801.000 dosis de vacunes enfront de la grip que ja es van començar a distribuir de manera gradual entre els departaments de salut des del passat 21 d'octubre. En concret, 362.690 dosis per a la província de València, 313.850 dosis per a Alacant i 79.300 dosis per a Castelló, deixant un romanent de marge de seguretat.

De les 801.000 dosis adquirides per a aquesta campanya, 500.000 corresponen a una vacuna antigripal tetravalent, que "obri el camí a les vacunes del futur". Altres 300.000 són de vacuna antigripal trivalent amb adjuvant (oli d'esqualens), que millora la resposta immune en majors de 65 anys.

Enguany s'ha ajornat lleument l'inici de la vacunació a causa del retard que es produeix en l'inici de l'epidèmia anual de grip, sumat al fet que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) no va determinar fins al mes de març passat els ceps d'aquesta temporada i al fet que el procés de fabricació de les vacunes cultivades en ou dura uns sis mesos, detalla Sanitat en un comunicat.

Durant la temporada passada es van vacunar un total de 744.137 persones incloses en els grups de risc, del total de 750.000 adquirides. El 44,7% es van administrar a homes i el 55,2% a dones.

En concret, la cobertura aconseguida en majors de 64 anys en tota la Comunitat va ser del 52%, la mateixa que en embarassades, amb un augment. El personal sanitari també accedeix cada vegada més a la vacunació, ja que la cobertura va ascendir al 58%, el mateix percentatge que en majors de 75 anys.

En coincidència amb el període de vacunació, el departament que dirigeix Ana Barceló ha posat en marxa una campanya informativa en els punts sanitaris de la Comunitat Valenciana per a conscienciar sobre la importància de la vacunació enfront de la grip.

GRUPS DE RISC

Allí es distribuiran cartells informatius en centres d'Atenció Primària i s'enviaran missatges telefònics de text a les persones que ja van ser vacunades per ser considerades grups de risc: majors de 64 anys, malalts crònics cardiovasculars o respiratoris, malalts renals, immunodeprimits, diabètics o amb obesitat mòrbida.

També formen part d'aquest col·lectiu les embarassades, treballadors sociosanitaris, persones que cuiden a uns altres que pertanyen a algun grup de risc o xiquets i adolescent de sis mesos a 18 anys que reben tractament prolongat amb àcid acetil salicílic, per la possibilitat de desenvolupar una síndrome de Reye.

En el grup de risc entren les persones que treballen en serveis públics essencials, com a forces i cossos de seguretat de l'Estat, bombers, serveis de Protecció Civil, treballadors d'emergències sanitàries, institucions penitenciàries i altres centres d'internament.

Durant la temporada passada, l'increment de casos es va produir a partir de la primera setmana de gener. La taxa d'incidència màxima va ser de 224,2 casos per cada 100.000 habitants: en la cinquena setmana de 2019 es va produir el pic màxim de casos de grip, inferior als 294,4 casos per cada 100.000 habitants de la temporada anterior.

ELS XIQUETS, ELS MÉS AFECTATS

El grup de població més afectada per la grip durant l'any passat va ser la població infantil, fins a una taxa de 558,5 casos per cada 100.000 habitants en el grup de 0 a 4 anys. Els menors de 14 anys van representar la meitat dels casos notificats en la temporada passada. Per causes, la manifestació clínica amb major freqüència va ser la febre, mentre que el contacte amb un altre malalt va suposar el 47% dels casos.

Des de Sanitat destaquen que només el 6,6% dels casos registrats eren persones vacunades, la qual cosa "evidencia l'efectivitat de la vacuna". Es considera vacunat el pacient que ha rebut la vacuna almenys 15 dies abans d'iniciar els símptomes.

No obstant això, la taxa es "dispara" en el cas dels majors de 75 anys, dels quals el 57% sí que estaven vacunats, a causa dels factors de risc associats: tabac, EPOC, diabetis, malaltia cardiovascular, insuficiència renal o càncer. De fet, el nombre més gran de casos greus de grip es va produir l'any passat entre persones de més de 65 anys: 625 casos d'un total de 1.054.

Destacats