Sanitat reduirà la demora mitjana a 70 dies i deixarà en zero el nombre de pacients que esperen més de 180 dies

Els objectius marcats, entre els quals també es troba reduir un 25% els pacients en llista d'espera, s'hauran de complir abans de finalitzar la legislatura

Guardar

IMG_20200212_101849
IMG_20200212_101849

La Consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha presentat el Pla per a l'Optimització de Temps i Millora d'Atenció (Òptima) 2020-2023, l'objectiu principal de la qual serà la reducció de pacients en llista d'espera i el temps de demora. El pla tractarà d'“incrementar l'eficiència de l'atenció sanitària i el nivell de satisfacció”, ha assenyalat Barceló, i per a això es reforçaran “els recursos humans, els recursos sanitaris i les infraestructures”. A més ha volgut prioritzar l'actuació en zones rurals, ja que són les que més estan acusant aquesta falta d'assistència sanitària.

Concretament, la Conselleria de Sanitat pretén disminuir el nombre de pacients en llista d'espera en un 25% i reduir a zero el nombre de pacients que esperen més de 180 dies en llista. A més, un altre objectiu serà reduir la demora mitjana a 70 dies per a la llista d'espera quirúrgica. La intenció és que tals objectius es vegen complerts al final de la legislatura, amb una progressiva aplicació de les mesures previstes. El pressupost destinat al Pla serà de 35 milions d'euros.

Segons les dades disponibles en la pàgina web de la Conselleria de Sanitat, el mes de gener de 2020 la demora mitjana estructural ha estat de 86 dies (el desembre de 2019 era de 90 dies), mentre que el nombre total de pacients en llista d'espera ha aconseguit la xifra de 60.983 pacients. D'aquesta última dada, la preocupació més gran se centra en els gairebé 13 000 pacients que fa més de 180 dies que estan en la llista d'espera.

La consellera ha anunciat que s'aplicaran un total de 64 mesures per a aconseguir els objectius proposats. Algunes de les esmentades responen a la preocupació de les zones rurals, com l'estudi d'unificació d'agendes que minimitzen els desplaçaments del pacient o l'augment de consultes telefòniques i no presencials per a evitar les derivacions o els desplaçaments innecessaris. També ha volgut destacar les mesures consistents en la creació d'oficines de control de demora en cada departament de salut, que realitzaran un seguiment i avaluació del Pla, i la unificació de llistes dels centres per a crear un districte únic sanitari.

Concha Andrés, secretària autonòmica d'Eficiència Sanitària, ha avançat la publicació mensual en la pàgina web de la Conselleria de Sanitat de les dades globals de la llista d'espera en centres públics sanitaris, unes dades que mostraran la demora mitjana estructural i el nombre de pacients en llista d'espera, però en els quals s'ometrà la informació de les llistes d'espera no estructurals. Hi haurà transparència, sí, però incompleta.

En finalitzar la roda de premsa, la consellera ha mostrat la seua opinió favorable respecte a la Proposició de Llei de l'Eutanàsia presentada en el Congrés aquest dimarts, argumentant que “si venim a la vida amb dignitat, volem deixar-la amb dignitat també. Cal respectar el dret personal de la gent”.

Arxivat a:

Destacats