25n
25N
25N

Sanitat planteja retardar la segona dosi per a ampliar el nombre de vacunats

La mesura suposa un nou gir de guió i es faria en menors de 80 anys amb les vacunes de Pfizer i Moderna

Sanitat planteja retardar la segona dosi per a ampliar el nombre de vacunats
19/04/2021 -

El Ministeri de Sanitat canvia de postura quant a l’estratègia de vacunació espanyola i proposa ara posposar la segona dosi de les vacunes de Pfizer i Moderna fins a 8 setmanes entre les persones menors de 80 anys. Segons s’ha explicat des del departament que dirigeix Carolina Darias, l’objectiu amb això és augmentar el ritme d’immunitzats, encara que la protecció no siga del tot completa.

Aquest pla ja s’està duent a terme en països molt avançats amb les inoculacions com és el cas d’Israel o el Regne Unit. El document que recull aquesta proposta ha sigut enviat a la Comissió de Salut Pública perquè siga debatut i aprovat aquest dimarts en una reunió extraordinària. La reunió coincidirà el mateix dia que l’Agència Europea del Medicament (EMA) emeta el seu dictamen sobre la seguretat de la vacuna de Janssen.

Fins al moment, la segona burxada de Pfizer es duu a terme 21 dies després del primer i el de Moderna 28 dies després. No obstant això, en el cas que tirara avant la proposta, la segona dosi de les dues profilaxis passaria a inocular-se al cap de 56 dies, és a dir, el doble en comparació hui dia.

Una decisió imprevisible

El dimecres de la setmana passada, Carolina Darias, va rebutjar de manera rotunda en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut la petició d’algunes comunitats autònomes com Madrid o Catalunya d’ampliar fins a 42 dies la inoculació de Pfizer i Moderna. Això té el vistiplau de l’EMA i és una pràctica que ja ha posat en marxa països com França o Itàlia.

La raó per la qual Darias no va acceptar eixa possibilitat és perquè, segons va dir, l’increment d’arribades de vacunes durant el segon trimestre farà innecessari haver d’ajornar la segona dosi. “Els col·lectius més vulnerables han de tindre la màxima protecció”, apuntava llavors la ministra. Amb una sola dosi de Pfizer o Moderna tan sols s’arriba al 50% de protecció.

No obstant això, l’opinió de la ministra ara ha canviat. El document remés als experts de les comunitats per part de la directora general de Salut Pública, Pilar Azcárraga, sí que defensa les bondats de la separació de les inoculacions. “La separació de les dosis en la pauta de les vacunes d’ARNmissatger (Pfizer i Moderna) permetrà augmentar el nombre de persones protegides amb una primera dosi de vacuna sense retardar massa la consecució de la pauta completa, que assegura la màxima protecció a mitjà i llarg termini”, afirmava.

Així, segons la nova posició de Sanitat, “un interval ampliat entre dosi dóna com a resultat anivelles més elevats d’anticossos i major duració de la protecció”. Per a arribar a aquesta conclusió, els experts han utilitzat un model matemàtic projectat en una imaginària ciutat espanyola de mig milió d’habitants en la qual s’ha produït una quarta ona. I s’opten dues possibilitats: un primer supòsit per mantenir l’actual separació de 21 o 28 dies o augmentar-la fins als 56.

“Comparant totes dues estratègies, i en situació d’una potencial quarta ona epidèmica, la separació de les dosis aconsegueix una reducció entre el 22% i el 26% d’infeccions, entre el 26% i el 31% d’hospitalitzacions i entre el 30% i el 32% de defuncions, en funció de la magnitud de l’ona epidèmica”, resolia Salut Pública.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

vint + un =