25n
Orgull
Orgull

Sanitat inverteix en tecnologia capdavantera per a optimitzar la qualitat assistencial dels pacients

La inversió de 81 milions d’euros en alta tecnologia permetrà abundar en l’equitat i l’accés als serveis de salut de tota la ciutadania

Sanitat inverteix en tecnologia capdavantera per a optimitzar la qualitat assistencial dels pacients

La Comunitat Valenciana ha augmentat la seua aposta per la sanitat pública en plena pandèmia. La crisi provocada per la COVID-19 ha deixat palesa, encara més si cap, la necessitat d’invertir en aquesta pota de l’estat del benestar. En aquest sentit, aquest 2021 es destinen un total de 7.530 milions d’euros, un 10,4% més que en 2020, la qual cosa representa el 40,2% del pressupost total de l’Executiu. O el que és el mateix, al voltant de 20 milions d’euros al dia.

L’objectiu marcat per Sanitat era establir un creixement de la plantilla, unes infraestructures més flexibles i invertir en tecnologia. Dins d’aquesta aposta per la tecnologia, la Generalitat Valenciana té previst renovar i ampliar 78 equipaments tecnològics d’avantguarda emprats en el diagnòstic i tractament de patologies d’alt impacte social, com TAC o ressonàncies magnètiques, amb els més de 81 milions d’euros que rebrà del Pla d’Inversions en equips d’alta tecnologia del Sistema Nacional de Salut (Pla INVEAT).

Concretament, i de manera preliminar, 12 milions d’euros es destinaran a 11 equips per a la província de Castelló; 48 milions d’euros per a 47 equips a València i els 21 milions d’euros restants per a 20 equips a Alacant.

El pressupost per a renovació s’estima en més de 38 milions d’euros; altres 41 seran per a adquisició de més equipaments i la resta, per a equips de bandes tecnològiques avançades. Aquesta aposta dotarà als centres valencians de la tecnologia més avançada per a, en última instància, optimitzar la qualitat de l’assistència que reben els i les pacients, i abundar en l’equitat i l’accés als serveis de salut de tota la ciutadania.

PLA INVEAT

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública porta realitzant des de 2015 un important esforç inversor en tots els seus departaments de salut i l’aportació del Pla INVEAT aprofundirà en aquesta renovació i ampliació d’equipaments.

“Comptar amb alta tecnologia per a diagnosticar i tractar en estadis primerencs malalties amb gran impacte, com a patologies cròniques, oncològiques, rares o neurològiques, i que qualsevol persona puga accedir a eixos equipaments capdavanters, amb independència d’on residisca, és un dels elements més eficaços per a la cohesió social”, afirma la consellera Ana Barceló.

En el pressupost per a Sanitat d’aquest 2021 ja es preveia destinar 65,4 milions a les noves tecnologies, un 28,3% més que en 2020 per a ampliar el nombre d’equips informàtics en atenció primària i avançar en la salut digital. A més, durant aquest any s’obrirà un Portal del pacient implantant un sistema de seguiment i monitoratge, i es potenciarà la medicina predictiva, preventiva, personalitzada, participativa i poblacional (les 5P) a través de les TIC.

Així mateix, la Generalitat invertirà 658 milions d’euros perquè es reforcen els centres d’atenció primària després de l’experiència adquirida en l’últim any, per la qual cosa es treballarà per a tindre infraestructures “flexibles”, “adaptatives”, “sostenibles” i “eficients” per a les necessitats de la ciutadania.

DESPLEGAMENT TECNOLÒGIC SENSE PRECEDENTS

Segons destaca Barceló “de les lliçons apreses durant aquesta crisi sanitària emergeix amb força la necessitat de comptar amb un sistema sanitari públic universal de qualitat, que done resposta a les necessitats assistencials per a garantir l’estat de benestar”.

En concret, durant aquests mesos de pandèmia, des de la Conselleria s’ha dut a terme un desplegament tecnològic sense precedents que ha vingut per a quedar-se, amb la implantació de la teleconsulta de manera progressiva o videoconsultes grupals per si es necessita acompanyant. Així mateix, la pandèmia ha accelerat i ampliat l’atenció telefònica en Atenció Primària, passant de 42.000 telefonades a més d’1 milió mensuals, la qual cosa va obligar a triplicar les línies telefòniques i crear un Call Center amb més de 150 professionals atenent les consultes.

“Vull destacar la impagable labor que han realitzat els equips humans, que han demostrat una enorme capacitat de resposta en hospitals, urgències, centres de salut… en la vacunació, que ha sigut una fita, un èxit de la ciència i la investigació”, incideix la consellera.

La tecnologia sanitària és un dels elements fonamentals de cara a preparar el sistema sanitari valencià per al futur. Un sistema que ha crescut i s’ha vist reforçat durant la pandèmia i una tecnologia sanitària que rep ara un nou impuls per a afrontar els reptes i els avanços derivats de la crisi sanitària.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × 1 =