Sanitat invertirà l'any vinent més de 14 milions en el nou hospital d'Ontinyent

Es tracta de la inversió més gran en infraestructures sanitàries prevista en els pressupostos de la Generalitat per a 2021

Guardar

nou hospital ontinyent 2
nou hospital ontinyent 2

El ple del Consell donava llum verda el divendres al projecte de llei dels pressupostos de la Generalitat per a 2021, "els de la reactivació valenciana", per a afrontar la pandèmia de la Covid-19 i l'eixida de la crisi, amb una xifra global de 25.627,55 milions d'euros enfront dels 23.021,9 milions de 2020 (2.605,6 més). Només les tres conselleries eminentment socials (Sanitat, Educació i Polítiques Inclusives) superaran, per primera vegada, els 14.000 milions d'euros.

Pel que fa a Sanitat, la Conselleria augmentarà la seua dotació en més del 10% per a fer front a la malaltia amb totes les garanties i millorar l'atenció primària, hospitalària i la xarxa de salut pública, amb la creació i dotació de 400 noves places estructurals de personal. A més s'incrementarà la inversió del capítol 6 un 41% fins a arribar als 145 milions, que permetran, en Atenció Primària, la construcció de 20 nous centres de salut, l'ampliació de 12 i la reforma d'altres 5.

En Atenció Especialitzada se seguirà amb la construcció del nou hospital d'Ontinyent, amb una inversió de 14,3 milions, i del Centre d'Especialitats i de Salut de Campanar-Ernest Lluch, amb 10 milions.

Els pressupostos de 2021 també contemplen actuacions de reforma i ampliació en 10 hospitals, entre ells, l'ampliació de l'hospital de la Marina Baixa (7 milions), del Clínic de València (7 milions) i del General de Castelló (4,1 milions).

Un hospital quatre vegades més gran que l'actual

Les obres del nou hospital d'Ontinyent, amb un pressupost de 30,5 milions d'euros finançats per la Generalitat Valenciana, s'iniciaren a mitjans de maig de 2019 i s'espera comptar amb el nou centre durant l'any 2022, ja que el període d'execució és de 36 mesos. En aquest sentit, l'alcalde d'Ontinyent Jorge Rodríguez ha afirmat estar "molt satisfets perquè estem en més del 50% de l'execució de l'obra. Estem parlant d'una obra de 36 mesos i estem ja aproximadament a la meitat. L'objectiu és tindre l'hospital l'any 2022. Per ara, les obres van a bon ritme i estem molt satisfets".

La gerent del Departament de Salut Xàtiva – Ontinyent, Margarita Llaudes, afirma que "aquest nou hospital, compromís personal de president Ximo Puig, ve a millorar l'oferta actual amb millors serveis d'urgències, maternitat, quiròfans que permetran l'ampliació de serveis i una millor i més ràpida atenció sanitària"

La gerent del Departament de Salut Xàtiva – Ontinyent, Margarita Llaudes, afirma que "aquest nou hospital, compromís personal de president Ximo Puig, ve a millorar l'oferta actual amb millors serveis d'urgències, maternitat, quiròfans que permetran l'ampliació de serveis i una millor i més ràpida atenció sanitària als usuaris de la Vall d'Albaida inclosos en el departament".

Per a Llaudes, "la prioritat en les polítiques socials del govern de la Generalitat és un fet incontestable. Prova d'això és que les Conselleries de Sanitat, Educació i Polítiques Inclusives experimenten un increment notable en el pressupost més gran de la història de la Generalitat. És la constatació de la voluntat de protecció de la ciutadania del govern de Puig".

El nou hospital tindrà quatre vegades més espai que l'actual, passant de 7.000 metres quadrats de superfície construïda a 27.000 i s'ampliarà la cartera de serveis respecte a l'actual centre. Concretament, passarà de 56 a 82 llits (50 en habitacions individuals i amb possibilitat d'ampliar-se fins a 132 en cas de necessitat), de 3 a 5 quiròfans, de 13 a 24 consultes externes, d'1 paritori a 2 sales de naixement enfocades al part natural, de 6 a 18 llocs d'urgències, i incorporarà nous serveis, com els d'hospital de dia mèdic-quirúrgic, una unitat de vigilància intensiva (UCI) i una unitat de dany cerebral pionera a les comarques centrals i que permetrà atendre pacients derivats del Departament o de ciutats com Gandia i Alcoi.

"Estem parlant d'una obra de 36 mesos i estem ja aproximadament a la meitat. L'objectiu és tindre l'hospital l'any 2022. Per ara, les obres van a bon ritme i estem molt satisfets", afirma l'alcalde Jorge Rodríguez

En les urgències, enfront de la dotació de l'actual centre (amb dues consultes de reconeixement i una sala de guixos), es passarà a quatre i una, respectivament, a més d'una sala de cures. L'actual hospital compta amb una sala de tractaments curts amb quatre llits i quatre butaques, que es convertirà en una sala d'observació amb nou llits i una més d'aïllament; mentre que d'una consulta de Pediatria es passarà a dues en Urgències.

El nou centre també integrarà els serveis de salut mental que actualment es presten en el Centre de Salut de l'avinguda Albaida, amb quatre consultes i la possibilitat d'un accés independent.

La nova unitat de radiodiagnòstic disposarà de dues sales de raigs X, una de telecomandament, un TAC, un ortopantomografia, dues sales d'ecografia i una de mamografia.

Assistència especialitzada a 12 municipis de la Vall d'Albaida

Aquest nou centre hospitalari prestarà assistència sanitària especialitzada a un total de 12 municipis de la comarca de la Vall d'Albaida: Albaida, Agullent, Aielo de Malferit, Atzeneta d'Albaida, Bèlgida, Benissoda, Bocairent, Bufali, Carrícola, El Palomar, Fontanars dels Alforins i la mateixa ciutat d'Ontinyent. Per a l'atenció de cirurgia general, el centre prestarà també assistència als usuaris d'Alfarrasí, Benissuera, Guadasséquies, l'Olleria, Montaverner i Sempere.

La plantilla del nou Hospital serà de 532 treballadors i treballadores, dels quals 344 seran personal sanitari, 102 personal no sanitari, i altres 86 personal extern per als serveis de cuina, neteja, manteniment o SAMU. L'espai disposarà de cafeteria, 251 places d'aparcament públic i 111 places per a personal sanitari.

Destacats