25n
25N
25N

Sanitat inicia la nova campanya contra la grip amb l'objectiu d'augmentar la vacunació entre els majors de 60 anys

Sanitat inicia la nova campanya contra la grip amb l'objectiu d'augmentar la vacunació entre els majors de 60 anys
25/10/2016 -

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha anunciat l’inici de la campanya de vacunació contra la grip, que es perllongarà fins al 31 de gener de 2017. Com cada any, l’objectiu de la campanya és reduir el contagi i les complicacions que poden anar associades, especialment en els grups de població de risc. A ells, al costat dels col·lectius que poden transmetre la malaltia a altres persones amb alt risc de patir complicacions i als qui, per la seua professió, proporcionen serveis essencials a la població, es dirigeix principalment la campanya.

La consellera ha anunciat l’inici de la campanya en el Centre de Salut Font de Sant Lluís de València, on ha explicat que “la vacunació segueix sent el mètode més eficaç per a prevenir la grip. Des de Sanitat sabem que, augmentant la cobertura, es protegeix a la població general enfront d’aquest virus, per aquest motiu estiguem apostant per diferents estratègies informatives i de conscienciació com l’enviament de sms, incloure missatges de recomanació en les receptes electròniques i com a novetat enguany, involucrar a les oficines de farmàcia per a la promoció de la vacunació”.

“L’any anterior, el 95,47% dels casos de grip notificats a través de la Xarxa Sentinella Sanitària no estaven vacunats de la grip, d’ací la importància de la prevenció, especialment entre la població de risc”, ha afegit.

Enguany, a través d’un acord marc entre el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, la conselleria ha adquirit 750.000 vacunes: 82.600 es distribuiran en la província de Castelló, 335.771 a València i 295.383 a Alacant. Per a l’adquisició de totes aquestes s’han destinat un total de 2.575.800 euros. Les 36.246 restants es deixen de romanent per a cobrir les possibles necessitats. A més. Es deixa oberta la possibilitat de demanar més dosi si anaren necessàries.

De les 750.000 dosis disponibles, 30.000 corresponen a la vacuna d’administració intradèrmica que està destinada a les persones de 60 o més anys que viuen (institucionalitzades) en les residències de persones majors de la Comunitat Valenciana.

Les vacunes van començar a arribar als centres el passat 18 d’octubre i, des d’aquest dilluns, s’han començat a administrar en els 1.235 punts públics de vacunació i els 587 privats (residències, mútues, universitats, empreses, etc.).

La vacuna recomanada per l’Organització Mundial de la Salut per a aquesta temporada 2016-2017 conté els següents ceps: cep anàleg A/Califòrnia/7/2009 (H1N1) pdm09; cep anàleg A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2) i cep anàleg B/Brisbane/60/2008, la qual cosa suposa el canvi d’un cep A i del cep B respecte a la temporada anterior.

Com en anys anteriors, s’enviaran 82.035 sms, d’ells 47.755 a persones de risc vacunades de la grip la temporada anterior i 34.280 a treballadors sanitaris. La consellera ha recordat en aquest sentit que “la mesura de recordatori mitjançant SMS a la població ha demostrat ser efectiva per a millorar la cobertura en el grup d’edat de 18 a 59 anys”. En el cas dels crònics, s’incorpora el següent missatge: “Si té una malaltia del cor, pulmonar, diabetis, del renyó o una altra malaltia li recomanem vacunar-se contra la grip en el seu Centre de Salut. Generalitat”.

Igualment, estarà disponible en el Sistema d’Informació Vacunal (SIV) un llistat per centre sanitari i professional metge dels seus pacients amb patologies de risc així com cartes informatives preavís d’inici de la campanya per a les persones de 60 o més anys.

Com a novetat per a la campanya actual, la conselleria ha arribat a un acord amb els col·legis oficials de farmacèutics de les tres províncies per a involucrar a les oficines de farmàcia en la promoció de la vacunació, aprofitant el contacte directe que tenen amb els usuaris. Aquest acord inclou la possibilitat de gestionar des de les oficines de farmàcia la cita prèvia per a vacunar-se en el seu centre de salut.

Així mateix, amb la finalitat d’augmentar la conscienciació de la població en aquesta campanya s’inclourà un missatge en la recepta electrònica: “La vacuna contra la grip protegeix la teua salut i la dels teus. Vacuna’t si tens més de 60 anys, estàs embarassada o pertanys a altres grups de risc. Consulta en el teu Centre de Salut”.

Població de risc objectiu de la campanya

Els grups de risc de la població a qui va dirigida la vacunació de la grip són les persones de 60 anys o més, especialment aquelles que viuen en institucions.

També als menors de 60 anys que presenten un major risc de patir complicacions derivades de la grip. Entre ells es troben els xiquets (majors de 6 mesos) i adults amb malalties cròniques cardiovasculars, pulmonars o neurològiques.

Així mateix, els xiquets (majors de 6 anys) i adults amb malalties metabòliques (diabetis mellitus), obesitat mòrbida, insuficiència renal, hemoglobinopaties i anèmies, processos oncològics, malalties neuromusculars greus, immunosupressió, etc.

A més, s’inclou a les dones embarassades en qualsevol trimestre de gestació.

D’igual manera, s’han de vacunar les persones que poden transmetre la grip a aquelles que tenen un alt risc de presentar complicacions. És el cas dels treballadors de centres sanitaris, tan públics com a privats. També els empleats d’institucions geriàtriques o en centres d’atenció a malalts crònics, estudiants en pràctiques en centres sanitaris, persones que proporcionen cures domiciliàries a pacients d’alt risc o majors; o persones que conviuen en la seua llar amb unes altres que pertanyen als grups de risc.

Altres grups de risc són els bombers, policies, forces de seguretat i personal de protecció civil i institucions penitenciàries.

La grip i la vacunació en la temporada 2015-16

L’inici de l’ascens de l’epidèmia en la temporada anterior es va registrar a partir de la setmana 3 del 2016, i el bec màxim va ser la setmana 11 del 2016 (363,3 casos per 100,000 habitants).

El 95,47% dels casos notificats de grip a través de la Xarxa Sentinella Sanitària en l’anterior exercici, no estaven vacunats.

Al llarg de l’anterior temporada 2015-2016, es van vacunar 708.999 persones a la Comunitat. D’estes, 457.037 tenien més de 64 anys. Es va administrar la vacuna a 344.478 persones amb patologies cròniques cardiovasculars o pulmonars.
Pel que fa al personal sanitari, un 46,65% dels professionals es van vacunar. La cobertura de vacunació de les embarassades es va situar en el 35% (un total d’11.439 dones).

A la Comunitat Valenciana hi ha un total de 221 empreses generadores de salut que també ofereixen la vacuna, perquè els seus empleats amb algun factor de risc es puguen vacunar. En la temporada passada, aquestes empreses van administrar 30.975 dosis. Quant a residències de majors, es van vacunar 17.596 persones entre residents i treballadors.

La informació per als ciutadans i professionals estarà disponible en la web de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Direcció general de Salut Pública, dins de l’apartat Programes de vacunació.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 − setze =