Sanitat desenvolupa un implant destinat a evitar l'Aparicio de cefalees després de l'epidural

La invenció ha sigut desenvolupada per anestesistes de l’Hospital Doctor Peset i enginyers de l’Institut de Biomecànica, juntament amb la Fundació Fisabio

Guardar

monton
monton

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha visitat l'Hospital Universitari Doctor Peset, on l'anestesista i investigador de la Fundació per al Foment de la Recerca Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO), Carles García Vitòria, ha ideat i desenvolupat un implant destinat a evitar l'aparició de cefalees després de l'administració de l'anestèsia epidural.

El dispositiu, dissenyat per un equip multidisciplinari conformat per anestesistes de l'Hospital Universitari Doctor Peset i enginyers de l'Institut de Biomecànica de València (IBV) és un sistema efectiu, senzill, biocompatible i degradable que s'insereix a través de les agulles convencionals i que permet segellar xicotetes bretxes en la duramàter dels pacients.

La cefalea postpunció dural es genera per la fugida de líquid cefaloraquidi quan la duramàter és travessada durant el procés de col·locació d'un catèter epidural. Poder segellar aqueixes xicotetes bretxes en la duramàter gràcies a aquest implant pot arribar a evitar l'aparició d'aquests maldecaps que solen ser invalidants i, a vegades, de llarga durada.

Carmen Montón ha destacat la importància de la innovació que desenvolupen diàriament els professionals sanitaris i ha assenyalat que, en aquest cas concret, "estem molt satisfets perquè el dia de hui no existeix cap solució eficient per a aquest problema. D'ací la importància d'aquest dispositiu que millora la qualitat assistencial dels pacients, evitant quadres clínics de mal de cap i fent més suportable el període postpart".

Per la seua banda, el doctor Carles García Vitòria, autor de la invenció, ha explicat que la idea va sorgir de la seua preocupació per les conseqüències "d'una punció, l'epidural, que està encaminada a alleujar el dolor però que, paradoxalment, fins en un 2% dels casos acaba provocant un dolor més intens i durador que el que va motivar la mateixa administració epidural de fàrmacs. Crec que hem d'esbrinar com actuar abans que aparega la cefalea per a prevenir aquest quadre clínic invalidant".

L'aparició de les cefalees postpunció dural pot perllongar l'estada hospitalària en una mitjana de cinc dies, alguna cosa que, a més de condicionar la vida del pacient, ocasiona una major despesa sanitària. S'estima que a Espanya en 2015 es van realitzar 3.425 puncions durales accidentals. La comercialització del kit de segellat dural que s'ha presentat avui en l'Hospital Universitari Doctor Peset podria suposar un estalvi anual per al sistema nacional de salut de més de 10.500.000 euros.

Tal com han apuntat els especialistes del Peset-Fisabio i del IBV, l'aplicació d'aquest sistema de segellat resulta menys laboriosa i més ràpida que les alternatives actuals, com el pegat hemàtic. A més, entre altres beneficis, l'ús d'aquest kit de segellat evitaria la necessitat de realitzar una nova punció epidural, necessària per a l'aplicació del denominat pegat hemàtic (injecció de sang del propi pacient en la zona propera a la punció dural que en coagular-se serveix com a pegat i bloqueja la fugida de líquid cefaloraquidi).

Estat de la invenció

Els investigadors han testat la viabilitat tècnica d'un prototip a nivell in vitro i s'ha provat el seu funcionament en columna artificial. Actualment, s'estan cercant fons per a poder validar el kit complet en condicions reals, és a dir, en assajos experimentals en animals.

"Comencem a modelar aquesta idea fa 3 anys i ja és quasi una realitat. Ha sigut estimulant veure que els organismes i instituts als quals ens hem dirigit han respost positivament. El kit de segellat epidural sembla tenir un gran potencial i és per açò que hem d'aprofitar per a testar la seua eficàcia en condicions reals. Però per a açò hem de passar per fases de recerca més complexes i açò exigeix, a més de suport i felicitacions, finançament que ens permeta avançar", ha assenyalat Carles García.

La titularitat de la patent del dispositiu correspon en un 93% a la Fundació Fisabio (pertanyent a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, i de la qual forma part l'Hospital Universitari Doctor Peset). L'altre 7% de la patent pertany a l'Institut de Biomecànica de València (IBV).

Carlos Atienza, director d'Innovació en Tecnologia Sanitària de l'Institut de Biomecànica (IBV) ha posat de manifest "el gran esforç dut a terme amb aquesta iniciativa multidisciplinària i l'òptim resultat tècnic obtingut gràcies a l'experiència i coneixements del IBV en fabricació 3D i biomaterials que han fet possible plasmar la idea. Ara el prototip existent necessita només l'esforç final en finançament i suport per a cobrir la següent fase i poder arribar fins al seu ús en el pacient".

Projecte premiat pel MIT

El MIT (Massachusetts Institute of Technology, Boston, EUA) va premiar el passat mes de febrer aquest projecte d'innovació sanitària en la primera edició de l'IDEA2 Global Awardees, celebrat en el marc d'un programa de mentorització internacional patrocinat per FIPSE, la Fundació per a la Innovació i la Prospectiva en Salut a Espanya.

La consellera ha felicitat, a més, a Carles García, l'anestesista creador del dispositiu, que aquest dimarts ha sigut seleccionat entre els 10 Top Spanish Talent per a competir en la final del programa Innovadors Menors de 35 anys Europa 2017.

Destacats