25n
25N
25N

Els sanitaris valencians van usar 1.063 mascaretes defectuoses

Les proves PCR ja realitzades a més de 200 professionals que les van utilitzar han donat negatiu

Els sanitaris valencians van usar 1.063 mascaretes defectuoses
21/04/2020 -

Professionals sanitaris de cinc departaments de salut de la Comunitat Valenciana van usar les 1.063 mascaretes defectuoses que va distribuir el Ministeri de Sanitat i que van ser retirades per no complir amb la normativa europea exigida per a fer front a la Covid-19. La Conselleria de Sanitat ha començat a realitzar proves a aquestes persones i de moment no s’ha detectat cap positiu.

Així ho ha explicat la consellera de Sanitat, Ana Barceló, en la roda de premsa diària per a informar sobre la situació de la pandèmia en la comunitat, en la qual ha detallat les actuacions dutes a terme arran de la distribució d’aquestes mascaretes defectuoses, que es van utilitzar en cinc departaments: Sant Joan, General d’Alacant, Orihuela, Clínic de València i Doctor Peset.

Segons ha indicat, en el cas de Sant Joan es van utilitzar 511 mascaretes, d’elles 196 en l’UCI, 274 en la resta de l’hospital i 41 anara d’ell. Hui dia s’han realitzat proves PCR als professionals sanitaris que van poder utilitzar-les en l’UCI,196 proves que han donat negatiu en tots els casos, menys en un en el qual no es pot determinar encara el resultat.

En el General d’Alacant es van usar 118 mascaretes defectuoses i hui començaran a realitzar-se les proves als professionals. Concretament es van emprar 7 en les urgències d’otorrinolaringologia, 37 en la planta d’hospitalització digestiu-endocrí, 4 en urgències d’Alacant Sud, 20 en pneumologia pacients Covid, 30 en el centre de salut Ciutat Jardí i 20 en el centre de salut d’Agost.

Respecte a Orihuela, es van usar 200 mascaretes en l’UCI, en les urgències i en medicina interna. Han sigut ja testats 66 professionals i tots han donat negatiu. Segons ha precisat en aquest punt Barceló, pot donar-se el cas que un mateix professional utilitzara diverses vegades aquest model de mascareta.

En el Clínic de València, es van utilitzar entorn de 300 mascaretes en l’UCI i en urgències. Es realitzaran proves a 75 professionals, 40 aquest dimarts i 35 aquest dimecres. Respecte a l’Hospital Doctor Peset, es van usar 68 en zones ‘no Covid’.

Ana Barceló ha assenyalat que es continuaran fent proves, atés que no poden realitzar-se totes al mateix temps, i ha indicat que no ha sigut necessari apartar a cap professional. Ha posat com a exemple els negatius obtinguts fins hui, amb només un cas en dubte entre les més de 200 proves.

Ha explicat també, preguntada sobre el fet que encara queden proves per fer, que una vegada donada la veu d’alarma sobre aquestes mascaretes defectuoses cal rastrejar la seua destinació, ja que “no porten localitzador”, i dur a terme un seguiment exhaustiu fins a donar amb els professionals que van poder utilitzar-les.

“En la majoria d’hospitals ja tenim la relació del personal que ha usat aqueixes mascaretes, en alguns ja s’han fet les PCR i en uns altres es faran aquests dies, probablement demà o passat puguem tindre tota la informació de quin és el resultat i a quants professionals ha pogut afectar”, ha incidit.

Ha assenyalat que la informació de què disposava el Govern és que l’empresa responsable d’aquestes mascaretes tenia el vistiplau de la UE i “se suposava que era un fabricant que tenia els certificats necessaris”. Respecte als dubtes sobre mascaretes brasileres distribuïdes en la Comunitat, ha indicat que tenen la certificació del laboratori que les va testar al Brasil i estan també certificades pel Ministeri de Treball d’aqueix país com a mascaretes FFP2.

D’altra banda, també ha demanat “no generalitzar” davant l’aparició d’un insecte en un mico fora de l’hospital, i també ha assenyalat que hi ha material suficient per a no reconvertir micos en una altra mena de material com a bates quirúrgiques. Segons ha indicat, hi ha bussos impermeables i uns altres que es poden usar com a bates.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

18 + 17 =