25n
25N
25N

Sanitat treballa en la promoció de la salut i la prevenció de les addiccions en totes les etapes de la vida

Sanitat treballa en la promoció de la salut i la prevenció de les addiccions en totes les etapes de la vida
26/06/2020 -

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, a través de la Direcció General de Salut Pública i Addiccions, està treballant en la promoció de la salut i la prevenció les addiccions en totes les etapes de la vida, un problema de salut que requereix enfocaments que permeten enfrontar la seua complexitat i la seua situació canviant a través de la millora dels sistemes d’informació.

És un dels objectius proposats per l’ONU i triat com a lema per a la celebració aquest any del Dia Internacional de la lluita contra l’ús indegut i el tràfic il·lícit de drogues: “Millor coneixement per a una millor cura”, a fi d’emfatitzar la necessitat de millorar la comprensió del problema mundial de les drogues i com, al seu torn, un millor coneixement fomentarà una major cooperació nacional i internacional per a contrarestar el seu impacte en la salut, governança i seguretat.

Segons dades de la Direcció General de Salut Pública i Addiccions, en 2019 es van registrar més de 400.000 consultes en les Unitats de Conductes Addictives (UCA) en la Comunitat Valenciana, i es va atendre 35.119 pacients. D’ells, el 72% són homes i el 28% dones.

Per tipus de substància, són més de 10.000 les persones ateses per problemes amb l’alcohol, quasi 7.000 per cocaïna i més de 5.000 per consum de cànnabis.

Quant al diagnòstic de ludopatia o també anomenat “joc patològic”, tan sols ocupa el 4,47% sobre el total dels diagnosticats, però en l’última dècada, els casos acumulats per aquesta patologia han arribat pràcticament als 10.000 casos residents a la Comunitat Valenciana.

D’altra banda, comencen a atendre’s els problemes comportamentals que generen els jocs d’entreteniment o lúdics, així com la conducta dedicada en major temps a les xarxes socials i Internet en general.

Prevenció en totes les etapes de la vida

Les drogodependències i altres trastorns addictius constitueixen un problema de salut pública que repercuteix no sols en el pacient, sinó també en la seua família, entorn social i en tota la comunitat.

En aquest sentit, la Conselleria treballa amb les Unitats de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA), serveis especialitzats municipals que desenvolupen programes de prevenció, amb l’objectiu de prevenir l’ús i/o abús de drogues i altres conductes addictives, promovent així hàbits de vida saludables.

En 2019 es va destinar un pressupost de més de 3 milions d’euros per al finançament de les accions implementades per 85 unitats en les quals participen més de 400 municipis de la Comunitat Valenciana.

A més, es van realitzar accions preventives en l’àmbit familiar, laboral i comunitari, així com accions dirigides a grups de risc i a persones usuàries de drogues.

En matèria assistencial, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública compta amb una xarxa assistencial integrada en l’assistència sanitària, amb un circuit terapèutic d’atenció que va des del diagnòstic i la desintoxicació a la deshabituació i integració social, concedint especial protecció als col·lectius més vulnerables i tenint en compte la perspectiva de gènere.

Un total de 33 unitats de conductes addictives i 6 unitats específiques d’addicció a l’alcohol, com a via d’accés al sistema sanitari al costat de 5 unitats de desintoxicació hospitalària i una xarxa complementària de 33 centres d’atenció sociosanitària, que inclou 14 centres de caràcter residencial (2 dels quals són específics per a dones) i 21 centres de dia per al suport al tractament i a la incorporació sociolaboral, conformen el circuit i garanteixen una atenció integral del pacient.

Addicionalment, la Conselleria finança 16 associacions d’autoajuda d’alcohòlics rehabilitats, 15 entitats que implementen programes destinats a persones amb addicció al joc i 5 centres que realitzen intervencions sanitàries i socials amb la finalitat de disminuir els danys i riscos associats al consum de drogues.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × quatre =