25n
25N
25N

Sanitat treballa en l'elaboració d'un programa de "platges sense fum"

La Conselleria destaca que aquestes iniciatives busquen protegir el medi ambient i eliminar l’exposició al tabaquisme passiu

Sanitat treballa en l'elaboració d'un programa de "platges sense fum"
17/08/2019 -

La Conselleria de Sanitat està treballant en l’elaboració d’un programa de “platges sense fum”, al qual podran adherir-se els municipis costaners que ho sol·liciten, encara que si bé, segons han detallat fonts d’aquest departament a Europa Press, per a la seua tramitació es requereix “d’un temps”.

Des del departament dirigit per Ana Barceló han recordat que les burilles dels cigarrets no són biodegradables i poden tardar “fins a 10 anys a destruir-se”, per la qual cosa han destacat la importància de dur a terme iniciatives d’aquest tipus que, al seu torn, “tenen la fi d’eliminar l’exposició al tabaquisme passiu i promoure espais públics de salut i convivència lliures de fum”.

Aquest tipus d’iniciatives han cobrat rellevància després que la Cala Retor, a Orpesa, s’haja convertit des de fa deu dies en la primera platja lliure de fum en la Comunitat, prenent exemple d’altres zones d’Espanya com Galícia o Cantàbria.

De moment, es tracta d’una iniciativa de caràcter divulgatiu per a conscienciar als banyistes i usuaris que “qualsevol burilla perjudica molt al fons marí i al mar”, segons ha apuntat a Europa Press Jordi Llopis, regidor de Medi Ambient i Platges de la localitat, qui ha aclarit que de moment no penalitzaran amb multes: “No és amb afany de lucre, és amb afany de conscienciació”.

Altres consistoris com el de València també estan estudiant aquesta mesura de regular el tabac en les costes per a millorar les platges i que la qualitat de l’aire siga “òptima”, una decisió que prendran “atenent les condicions de les platges i a l’experiència de municipis que han anat per davant en la implantació d’aquestes mesures”.

Així mateix, Cullera està estudiant implantar la prohibició de fumar en els seus 15 quilòmetres de platja, ja que és “una de les millors solucions” davant la “proliferació” de burilles en aquestes zones. El regidor de Platges de l’Ajuntament de Cullera, Salvador Tortajada, ha puntualitzat a Europa Press que aquesta mesura “no està tancada”, sinó que s’estudia “de cara al futur”.

“La idea és que fóra l’estiu que ve, però no sé si s’implantarà. Si poguérem de cara a l’any que ve seria ideal, però no depén només de nosaltres”, ha subratllat, abans d’afegir que es troben a l’espera dels corresponents informes tècnics.

L’edil ha assenyalat que, si s’implantara la mesura de platges sense fums, hi hauria un temps prudencial per a informar els ciutadans però ha apuntat que “si hi ha una prohibició, per descomptat ha de comportar una sanció”. A més, ha assenyalat que “tot està en l’educació” i creu que la societat s’acostumaria perquè “és civilitzada”.

Cullera porta diversos anys repartint cendrers que es claven en l’arena perquè els banyistes no deixen les burilles en l’arena perquè “és un residu que costa molt d’eliminar”, han informat fonts municipals.

“AVANTATGE COMPETITIU”

Per al secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, la proposta de platges sense fums és “molt interessant” i que pot atorgar a les costes que l’implanten un “avantatge competitiu”. “Sota el meu punt de vista, és el futur”, va subratllar Colomer en declaracions recents a Europa Press, en les quals va apuntar que, amb les seues competències, no té “possibilitat d’accedir a aquest tipus de decisions”, encara que considera “lògic” que des de la reglamentació municipal s’introduïsca aquest “element diferenciador i aquest avantatge competitiu”.

“És una proposta molt interessant, que va en la línia de millorar la neteja, el confort, la salut i l’entorn, i tot són valors que encaixen en el concepte de platja sostenible. Em sembla molt interessant, està en òrbita de treballar la neteja i salut”, ha sostingut.

#DESENTIERRALACOLILLA

Al llarg de l’estiu s’han posat en marxa diferents projectes per a sensibilitzar sobre la presència de restes de burilles a les platges com la de la plataforma lateuaterra, que va llançar al juny la segona edició de la campanya #desentierralacolilla, en la qual insta als banyistes a denunciar l’estat de les seues costes i a conscienciar sobre l’abocament d’aquests residus. En una única platja de Xàbia (Alacant) es van arribar a desenterrar més de 4.000 burilles.

L’acció proposa als banyistes a pujar en qualsevol xarxa social fotografies de burilles enterrades en l’arena sota l’etiqueta #desentierralacolilla, i inserir la ubicació o el nom de la platja en la qual es troba.

Així mateix, després de la nit de Sant Joan, el 24 de juny, Corona, Parley for the Oceans i desenes de voluntaris van netejar la platja de la Patacona de València on van recollir fins a 2.060 microplàstics, 3.770 burilles i 620 bastonets.

“Durant la neteja tots els voluntaris han sigut conscients i han viscut en primera persona el problema al qual ens enfrontem i la situació tan alarmant en la qual es troben els oceans”, van destacar des de Corona, que va plantejar la iniciativa.

A la fi de juliol, l’Ajuntament d’Elx (Alacant) va anunciar la distribució de 20.000 cendrers portàtils per a aconseguir unes platges “lliures de burilles”, dins de la campanya ‘Conconocimiento’ per a conscienciar els efectes de fumar i deixar les restes en l’arena. Es tracta de cons de plàstic reciclat i reutilitzable a manera de cendrer portàtil perquè els fumadors depositen les seues burilles a l’interior.

També la ciutat de Benidorm preveu el repartiment de 20.000 cendrers reutilitzables i ‘fulls de mà’ per a conscienciar sobre els danys mediambientals d’aquests residus.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × un =