25n
25N
25N

Sanitat rectifica i permet a les embarassades estar acompanyades durant el part

Sanitat rectifica i permet a les embarassades estar acompanyades durant el part
08/04/2020 -

La Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana ha rectificat la instrucció inicial que establia que les embarassades havien d’estar soles a la sala de dilatació i durant el part i permetrà finalment que estiguen acompanyades amb unes mesures de protecció enfront de la Covid-19. Entre elles, la persona acompanyant haurà d’utilitzar EPI i mantenir la distància de metre i mig del personal sanitari a la sala de parts.

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ja va avançar en la roda de premsa d’aquest dimarts que revisarien el protocol inicial per a incorporar les al·legacions presentades per matrones, pacients i altres professionals mèdics, però salvaguardant la protecció i seguretat davant un perill de contagi del coronavirus.

Així, en la nova instrucció remesa als departaments de salut, consultada per Europa Press, s’adverteix que l’acompanyament al part de la dona embarassada pot suposar un risc de contagi per a les altres mares, per als nounats, per a les parelles o per al mateix personal que desenvolupa la seua labor assistencial, i per tant “s’han d’establir mesures que reduïsquen el risc al màxim, amb la menor pèrdua dels drets”.

Per això, el protocol estableix que en l’accés a l’hospital s’avaluarà tant a la dona embarassada com al seu acompanyant sobre la presència de símptomes i la possibilitat d’haver sigut un contacte estret de casos possibles, probables o confirmats.

En el cas que l’acompanyant tinga símptomes o haja donat positiu per a una prova de coronavirus en els últims 14 dies, haurà de tornar al domicili podent ser substituït per un altre acompanyant que no es trobe en aquesta situació.

A l’acompanyant, que haurà de romandre durant tot el procés a l’hospital, se li proporcionarà material de protecció en funció de l’estatus infecciós, com mascareta, i se l’informarà sobre com usar-la.

El procés de dilatació es durà a terme sempre que siga possible a l’habitació assignada en planta d’hospitalització i quan aquesta opció no siga viable es realitzarà a la sala de dilatació “mantenint el màxim de garanties en aqueix entorn”. A més, la persona acompanyant haurà d’utilitzar mascareta quirúrgica i extremar la higiene de mans, limitant els seus moviments dins de l’habitació i sense tocar superfícies.

PROTECCIÓ EN EL PARITORI

En el paritori s’ha d’assegurar un sentit de circulació en corredor únic amb una zona habilitada a l’inici per a la col·locació d’EPI i una altra a l’eixida per a la seua retirada, independentment del circuit establit per a l’accés al paritori assignat per a gestants Covid.

Si la gestant es pot considerar com a cas de Covid-19 positiu, siga confirmat, probable o possible, el part es durà a terme en habitació d’aïllament o paritori designat a tal fi i la dona portarà mascareta quirúrgica.

Per part seua, la persona acompanyant usarà EPI, per la qual cosa s’ha de garantir la seua disponibilitat, i a la sala de parts romandrà en tot moment a més d’un metre i mig de distància dels professionals sanitaris. Els professionals hauran d’utilitzar EPI, FFP2 preferiblement.

Si la dona no presenta simptomatologia sospitosa de COVID-19 ni ha donat positiu el personal sanitari que atén la dona ha d’extremar les precaucions habituals en l’atenció a la pacient, incloent-hi l’ús de mascaretes quirúrgiques i la persona acompanyant haurà d’utilitzar d’igual manera EPI i mantenir la distància de metre i mig del personal sanitari. No obstant això, en el cas de cesària no es permet la presència d’acompanyant en quiròfan.

Durant l’hospitalització, es permet una única persona acompanyant durant l’estada en planta, només si es compleixen les següents condicions: no podrà eixir de l’habitació fins a l’alta, se li facilitarà alimentació per part de l’hospital, se li donarà instruccions sobre higiene de mans i ús de mascareta i es verificarà el compromís de la persona acompanyant per a complir amb les mesures d’aïllament.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tretze − 7 =