25n
25N
25N

La Conselleria de Sanitat fortaleix la llei antitabac davant d'un repunt del 3% en el seu consum respecte a 2018

El 28% d’habitants de la Comunitat Valenciana consumeix tabac, i el 62% dels valencians creu que la llei antitabac s’està deixant de complir, raó per la qual la Conselleria de Sanitat ha pres cartes en l’assumpte

La Conselleria de Sanitat fortaleix la llei antitabac davant d'un repunt del 3% en el seu consum respecte a 2018
18/07/2019 -

El 23% d’espanyols són fumadors, un 3,3% més que en 2017. Encara que aquest percentatge resulte crític, els valencians anem més enllà, ja que ens situem per damunt de la mitjana espanyola, amb un 28% del total de la població de la Comunitat Valenciana que consumeix tabac -tant esporàdicament com diària-, augmentant un important 3% respecte a l’any passat. Però no tot anaven a ser males notícies, ja que, d’altra banda, el 46,1% de valencians no fumen i el 25,9% d’ells són exfumadores. La resta utilitza cigarrets electrònics, vappers o qualsevol altre substitutiu del tabac convencional.

El lleu repunt en el consum de tabac s’ha produït com a conseqüència d’una “relaxació” i una reducció de multes en l’anomenada llei antitabac i en la seua posterior reforma, segons la Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària (SVMFYC). De fet, el 62% dels valencians consideren que la llei no es compleix pel que fa a fumar en terrasses de bars i restaurants. Però, abans que aquestes dades es feren públics, la Conselleria de Sanitat ja va posar mesures perquè la llei es complisca.

LA CONSELLERIA PLANTA CARA AL TABAC

Des de la Conselleria de Sanitat es van buscar solucions per a enfortir la llei antitabac i perquè no continue relaxant-se en la Comunitat. Per a això, Sanitat va emprendre una campanya d’investigació i inspecció en bars, restaurants i centres de salut amb l’objectiu que es complisca la normativa de la prohibició del fum en alguns llocs públics. Com ja hem dit, aquesta mesura no es va prendre després de les dades publicades per la SVMFYC -ja que encara s’havien donat a conéixer-, sinó després d’identificar un augment dels casos en què els clients fumen en els locals.

Conselleria apunta que diverses investigacions posen de manifest que existeix un incompliment de la normativa en vigor -creada el 2005 i reformada el 2011- en terrasses, carpes i reservats de bars i restaurants. Això és considerat com una infracció i, per tant, comporta associada la seua pertinent sanció. Per aquesta raó, Sanitat ha difós la normativa vigent per a la seua efectiva aplicació en els bars, cafeteries i restaurants, realitzant una campanya en tota la comunitat. Aquesta se centra, sobretot, a les terrasses, les carpes i els reservats dels diferents establiments a fi que es complisca la llei.

D’altra banda, aquesta campanya també s’estén a altres llocs molt diferents dels bars o els restaurants: els centres de salut. Això es deu al fet que els serveis sanitaris, com a capdavanters de les qüestions relacionades amb la salut, han d’aplicar aquesta legislació de forma escrupolosa.

Conselleria ha enviat notificacions als diversos departaments de salut de la comunitat per a advertir, entre altres coses, que la normativa estableix la prohibició de venda i subministrament de tabac en centres sanitaris. Un altre important advertiment que s’ha comunicat des de Sanitat és la prohibició total de l’acte de fumar dins i en els espais a l’aire lliure o coberts compresos en els seus recintes -s’entén recinte com tota l’extensió de terreny del qual el centre sanitari és titular, excepte les voreres circumdants sempre que siguen de titularitat municipal-.

6.000 MORTS A l’ANY EN LA COMUNITAT A CAUSA DEL TABAC

La SVMFYC informa que el tabaquisme constitueix, en l’actualitat, el primer problema de salut pública de la comunitat, molt per davant del consum de drogues il·legals. Això comporta un elevat cost tant en diners com en recursos humans. A més, un 13,4% de les morts que es produeixen en la nostra autonomia són causades pel tabac.

Actualment, a Espanya moren a l’any unes 60.000 persones a causa del tabaquisme actiu, 6.000 d’elles a la Comunitat Valenciana. Podríem dir que el tabac és l’assassí de 500 valencians al mes, sense comptar les morts per tabaquisme passiu, que registren 6.300 morts a l’any en tot el país.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

disset − set =