25n
Orgull
Orgull

Sanitat rebutja usar el Certificat Covid per a permetre l'entrada en interiors

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, es remet als usos que estan regulats per la Unió Europea

Sanitat rebutja usar el Certificat Covid per a permetre l'entrada en interiors
29/07/2021 -

Els usos del Certificat Covid continuen donant que parlar. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va comparéixer ahir en roda de premsa després de la Comissió Interterritorial amb els representants del mateix departament de cada comunitat autònoma. Darias va apuntar que veu “complicat” usar el Certificat Covid per a permetre o no l’entrada en interiors i es remet als usos que estan regulats per la Unió Europea. Segons la ministra, no es planteja de moment cap reforma legal perquè el passaport covid servisca per a regular l’entrada en locals com a bars i restaurants.

A Espanya ja s’han emés 11,3 milions de Certificats Covid, la majoria de persones vacunades (aquest document també pot reflectir tindre una prova negativa o haver passat la malaltia). El 44% de la població vacunada amb pauta completa ja disposa de certificat digital”, va afirmar ahir la ministra de Sanitat.

El també conegut com a “passaport Covid” és un certificat de vacunació que reflecteix si la persona corresponent ha rebut o no la pauta completa d’alguna de les vacunes existents. En un primer moment, l’1 de juliol va ser aprovat per la Comissió Europea com un document que permetera garantir la llibertat de moviment dels ciutadans dins de la Unió Europea, i poder així viatjar o travessar fronteres.

No obstant això, amb el pas de les últimes setmanes ja hi ha hagut alguns països o fins i tot altres comunitats autònomes dins d’Espanya que han anat més enllà. Exemple d’això són Galícia i Canàries. Ambdues apliquen l’obligatorietat de presentar el Certificat Covid per a entrar a bars i restaurants, mentre que la Comunitat Valenciana descarta de moment aquesta opció. Exigir aquest certificat impossibilitaria a aquelles persones que no han pogut vacunar-se encara contra la COVID-19 de no poder entrar a aquests establiments.

Així ho declarava el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la consellera de Sanitat, Ana Barceló, l’objectiu de la qual és evitar la discriminació entre els ciutadans valencians, ja que encara no està vacunada tota la població per segments d’edat. Els governs autonòmics, que són els competents en sanitat, poden adoptar aquestes restriccions amb independència del Govern central.

Alguna cosa que no ocorre a França. En aquest país, històricament condicionat per moviments antivacunes, el president Emmanuel Macron va anunciar la restricció de l’accés a la vida social als quals no estiguen vacunats. Aquesta afirmació ha alçat ones de protesta per tot el país en les últimes setmanes.

Si a França, a partir d’agost, serà necessari presentar el Certificat Covid en restaurants, gimnasos, centres comercials, hospitals i avions; a Itàlia ja exigeixen a la ciutadania el ‘green pass’ per a l’entrada a llocs públics com a teatres, cinemes o estadis, així com per a l’hostaleria, excepte per a consumir en barra o terrassa.

No obstant això, no són els únics països europeus en els quals aquest passaport Covid està en vigor. Portugal ho demana, des de principis de mes, per a interiors de restaurants en aquells municipis amb alta incidència i solo els caps de setmana. Una mesura bastant similar a la que ja s’ha implantat en una comunitat autònoma d’Espanya.

La Xunta de Galícia anunciava la posada en marxa d’un certificat que demostre que la persona està vacunada, s’ha realitzat una PCR o d’antígens negativa en les últimes 72 hores o ja ha passat la Covid-19 per a accedir a bars i restaurants dels municipis en risc alt, excepte per a consumir en terrassa.

Escenari descartat en la Comunitat Valenciana

Davant aquest nou panorama, la pregunta és: s’aplicarà també en la Comunitat Valenciana? De moment, des de la Generalitat preveuen que s’aconseguirà la immunitat de grup – prevista per al 9 d’Octubre – abans d’aplicar el passaport Covid en els establiments. Així, es va pronunciar la consellera de Sanitat, Ana Barceló: “si es canvia l’ús d’aquest certificat, que fins ara serveix per a viatjar per Europa, ha de ser una mesura homogènia per a tota Espanya”.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, també descartava aquest escenari. Almenys, “fins que no s’haja garantit la vacunació de totes les persones per una qüestió d’igualtat i equitat”, i ha afegit que aquesta mesura caldria analitzar-la “veient exactament totes les fortaleses i febleses”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 + 10 =