25n
25N
25N

Sanitat receptarà visites gratuïtes als museus per a combatre la soledat

Sanitat receptarà visites gratuïtes als museus per a combatre la soledat
15/01/2020 -

El regidor d’Innovació, Carlos Galiana, ha participat hui en la presentació de ‘Recepta Cultura, del centre de salut al museu’, una iniciativa conjunta entre la Direcció General de Salut Pública i Addiccions de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i Las Naves. El projecte persegueix “millorar el benestar emocional i la qualitat de vida de les persones que sofreixen solitud no desitjada o tenen problemes derivats de la inactivitat física”. ‘Recepta Cultura’, que es troba en fase pilot, consistirà en la prescripció de visites guiades a museus des dels centres de salut. Galiana ha recordat que “l’Organització Mundial de la Salut estableix que la cultura i l’art beneficien seriosament la salut i recomana receptar aquestes activitats”.

El regidor d’Innovació, Carlos Galiana, ha manifestat en l’acte de presentació que “l’Organització Mundial de la Salut estableix que la cultura i l’art beneficien seriosament la salut i recomana receptar aquestes activitats per a fer front a algunes malalties i problemes com poden ser la solitud no desitjada i el sedentarisme”. “A Las Naves ja partíem de l’experiència pilot ACTIVA Cultural, desenvolupada en 2018 amb els centres de salut adscrits a l’Hospital General de València i el Museu d’Història de València, i que va ser tot un èxit. Així que aquesta experiència ha servit de base per a impulsar Recepta Cultura”, ha afegit.

En la posada en marxa del projecte han participat 6 museus de la ciutat de València de diferents titularitats, que és on es realitzaran les 12 visites gratuïtes adaptades al públic que participarà al llarg del primer semestre de 2020. Aquests museus són Bombes Gens Centre d’Art, el Museu de Ciències Naturals, el Museu d’Història de València, el Museu Faller de València, el Museu Nacional de Ceràmica i de les Arts Sumptuàries “González Martí” i el Museu Valencià d’Etnologia.

Per la seua part, Isaura Navarro, secretària autonòmica de Salut Pública i del Sistema Sanitari de la Generalitat Valenciana, ha explicat que “volem un canvi de paradigma en la prescripció mèdica. Es tracta de fugir de la medicalització i treballar en la prevenció de malalties, ja que existeix una relació directa entre la cultura i les arts amb la millora de la qualitat de vida de les persones”.

La prescripció es farà a les consultes d’atenció primària dels centres de salut Miguel Servet, Azucena, Serreria I, República Argentina, Salvador Pau-CA Xile i Font de Sant Lluís.

Les visites tindran caràcter grupal, ja que un dels objectius del projecte és, precisament, “afavorir les relacions socials entre persones que sofreixen solitud no desitjada”. Les visites estaran guiades per persones expertes en didàctica de cadascun dels museus. També pretenen “estimular la curiositat i l’aprenentatge, tant com la interacció de les persones del grup”. Per això, s’assegurarà la creació d'”un ambient segur on les persones que participen puguen expressar-se sense sentir-se jutjades, per a fomentar la reconnexió amb l’entorn i la satisfacció per a compartir noves experiències i intercanviar perspectives”.

Cada mes es realitzaran dues visites a un dels museus, cadascuna de les quals servirà per a descobrir determinats aspectes o zones de l’entitat. L’activitat tindrà una durada de 50 minuts i les persones participants podran accedir de manera gratuïta presentant la papereta corresponent del talonari que prèviament li haurà fet lliurament el seu centre de salut.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

deu − sis =