L'acompanyant de les gestants podrà estar durant tot el procés del part

Sanitat ha redactat un protocol per a augmentar la prevenció de contagi en els parts

Guardar

3352437508_9d9a722cc4_b
3352437508_9d9a722cc4_b

Sanitat ha llançat un protocol de seguretat en els parts en el qual s'adopten unes mesures excepcionals per a evitar que el risc de contagi per coronavirus augmente. Les visites hospitalàries queden prohibides i la gestant podrà estar acompanyada per un únic acompanyant que haurà de respectar les mesures de seguretat adoptades per l'hospital. Inicialment, l'esborrany del protocol impedia als acompanyants estar presents en el moment del part, però aquesta mesura ha estat suprimida a causa de les al·legacions del Col·lectiu de Matrones, de manera que l'acompanyant podrà estar present durant tot el procés.

El protocol està dividit per fases; en la primera, l'accés a l'hospital, s'avaluaran els símptomes de l'embarassada i de l'acompanyant i el possible contacte amb casos detectats de contagiats en les últimes dues setmanes. En cas que l'acompanyant inicial haja donat positiu o presente símptomes, haurà de tornar al domicili i la gestant podrà sol·licitar un nou acompanyant que complisca amb les mesures de prevenció. L'acompanyant no podrà sortir de l'habitació on està la gestant fins a l'alta. A més, el centre hospitalari s'encarregarà d'informar sobre el correcte ús dels equips de protecció individual (EPI) i de les mesures de seguretat que s'hagen d'adoptar.

El procés de dilatació es realitzarà el major temps possible a l'habitació assignada en la planta d'hospitalització i, quan ja siga necessari, es realitzarà el trasllat a la sala de dilatació, on també podrà accedir l'acompanyant.

Quant al part, es plantegen dues situacions depenent de si la pacient ha donat positiu en covid-19 o presenta símptomes o si, per contra, sembla estar contagiada. En el primer cas, la gestant haurà d'usar màscara quirúrgica, l'acompanyant portarà un EPI i mantindrà una distància de metre i mig de seguretat amb el personal sanitari. A més, el mateix personal sanitari haurà d'usar màscares FFP2 i EPI, que canviarà amb cada pacient nou per a evitar la transmissió creuada. En el segon cas, si la pacient no presenta símptomes, la màscara del personal sanitari serà la quirúrgica i l'acompanyant respectarà, anàlogament, la distància de metre i mig amb el personal sanitari. En el cas que el part de realitze per cesària, no es permet la presència d'acompanyant.

Sanitat ha decidit rectificar el protocol inicial, ja que una de les mesures que s'havien proposat era que l'acompanyant no estiguera present en el part i assistís per videoconferència. El Col·lectiu de Matrones i el Consell d'Infermeria van al·legar la ineficàcia de tal mesura, ja que l'acompanyant estava present abans i després, i argumentaven que aquesta mesura només provocaria estrés en la gestant.

Arxivat a:

Destacats