25n
Orgull
Orgull

Sanitat assenyala que de moment "no existeix relació causal" entre la vacuna i problemes del cor

Sanitat assenyala que de moment "no existeix relació causal" entre la vacuna i problemes del cor
14/06/2021 -

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), dependent del Ministeri de Sanitat, ha assenyalat que actualment “no es pot establir que existisca una relació causal entre l’aparició de miocarditis o pericarditis i la vacunació” contra la COVID-19.

El Comité per a l’Avaluació de Riscos en Farmacovigilància europeu (PRAC) de l’Agència Europea del Medicament (EMA) va iniciar aquesta avaluació després de conéixer-se una sèrie de casos comunicats a Israel. La majoria d’aquests casos no van ser greus, es van resoldre en uns dies i en la seua majoria van afectar homes joves (menors de 30 anys), començant els símptomes uns dies després de l’administració de la vacuna, quasi tots després de rebre la segona dosi de la vacuna de BioNTech/Pfizer.

Als països de l’Espai Econòmic Europeu (EEE) també s’han rebut notificacions de miocarditis i/o pericarditis per a les diferents vacunes que s’estan administrant.

Aquestes patologies es presenten habitualment en la població general, sovint es relacionen amb infeccions prèvies o amb malalties immunes. La seua freqüència d’aparició en la població europea s’ha estimat en 1 a 10 casos a l’any per cada 100.000 habitants. La incidència de miocarditis i pericarditis a Espanya, estimada a través de les dades del Programa BIFAP, és d’11 casos anuals per cada 100.000 habitants.

Els símptomes de miocarditis/pericarditis són variables, sovint inclouen dificultat per a respirar, palpitacions que poden acompanyar-se de ritme cardíac irregular i dolor precordial. Aquestes condicions habitualment milloren per si soles o amb el tractament adequat.

En aquest moment, Sanitat explica que “les dades disponibles no permeten concloure que existisca una relació de causalitat amb l’administració de les vacunes”. “La miocarditis i pericarditis són patologies que es presenten amb una certa freqüència en la població independentment de la vacunació”, justifiquen.

En qualsevol cas, el PRAC continua avaluant tota la informació disponible i ha requerit informació addicional als titulars de l’autorització de comercialització. Mentrestant, recomanen als ciutadans que “acudisquen al metge si en els dies següents a rebre la vacuna apareguera dificultat per a respirar, palpitacions que poden acompanyar-se de ritme cardíac irregular i dolor en el pit”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

11 + 20 =