25n
Orgull
Orgull

Sanitat investiga cinc possibles casos de listeriosis en la Comunitat i eleva a 195 les persones afectades pel brot

Una dotzena de valencians que va consumir carn entatxonada a Andalusia demana anàlisi: 5 han sigut ja descartats i en dos van remetre els símptomes

Sanitat investiga cinc possibles casos de listeriosis en la Comunitat i eleva a 195 les persones afectades pel brot
26/08/2019 -

El Ministeri de Sanitat ha elevat aquest dilluns a 195 els casos confirmats de persones afectades pel brot de listeriosis per consum de carn entatxonada industrial de la marca ‘La Mechá’ elaborada per una empresa situada en el municipi de Sevilla. A més, hi ha 22 casos considerats probables i altres 64 sospitosos que estan en investigació en diverses comunitats autònomes, cinc d’ells en la Comunitat Valenciana.

Sobre aquest assumpte, la consellera de Sanitat Universal de la Generalitat Valenciana, Ana Barceló, ha assenyalat –a la seua entrada en la reunió que la ministra de Sanitat en funcions, María Luisa Carcedo, ha convocat a Madrid amb representants de les comunitats autònomes– que la Comunitat “no té cap risc”, ja que la carn afectada no s’ha introduït ni comercialitzat a la regió.

Ha asseverat que si que hi ha hagut persones, en concret una dotzena, que han acudit als seus centres de salut perquè han estat a Andalusia i han consumit carn entatxonada, encara que sense saber la marca, perquè els realitzaren anàlisi. D’aqueixos 12 casos, ha precisat, cinc ja han sigut descartats i en dos no es van arribar a fer les analítiques en remetre els possibles símptomes. Per tant, queden cinc en els quals s’està pendent de rebre els resultats.

Segons les dades del Ministeri, als 193 afectats d’Andalusia, amb 7 nous casos confirmats des de divendres passat (158 a Sevilla, 17 a Huelva, 10 a Cadis, 4 a Granada i 4 a Màlaga), se sumen els dos casos confirmats per laboratori (1 a Aragó i 1 Extremadura), els 22 casos probables (6 a Aragó, 6 a Astúries, 9 a Castella-la Manxa i 1 Castella i Lleó), i els 64 casos sospitosos i/o en investigació (9 a Castella-la Manxa, 16 a Castella i Lleó, 1 a Castella i Lleó, 21 a Extremadura, 10 a Madrid, 2 a Melilla i 5 en la Comunitat Valenciana València). Els casos notificats per Catalunya finalment han resultat negatius.

Segons la informació epidemiològica de les 107 mostres rebudes en el Centre Nacional de Microbiologia dels casos detectats a Andalusia, el 59% són dones, 14 d’elles en estat de gestació. La mitjana d’edat és de 46 anys, el 52% està entre els 35 i els 65 anys, i un 19% correspon a majors de 65 anys. D’aquests pacients dels quals s’ha rebut mostres en el CNM, 12 (11%) van presentar meningitis, 75% eren homes i el 42% tenia més de 65 anys.

Així mateix, el Ministeri assenyala en la seua actualització de dades que les autoritats Franceses van notificar el passat 23 d’agost via Sistema d’Alerta Precoç i Resposta de la UE (EWRS per les seues sigles en anglés), un cas confirmat de listeriosis en un ciutadà anglés, diagnosticat a França el 16 d’agost i amb antecedent de consum d’una carn freda de porc a Sevilla el dia 13 d’agost. El producte va ser consumit per 4 persones més durant un menjar a Sevilla i totes elles van emmalaltir, segons Sanitat.

Encara que la major part del producte ha sigut distribuït a Andalusia, l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha informat que una xicoteta parteix producte es va vendre a distribuïdores d’altres comunitats, però d’acord a les últimes informacions disponibles, la major part del producte no va arribar a eixir d’Andalusia o va ser retornat a origen.

En tot cas, Sanitat informa que la distribució inicial del producte va ser de 225 kg a Madrid, que al seu torn va redistribuir xicotetes quantitats a Castella-la Manxa, Castella i Lleó; 10 kg a Badajoz i una xicoteta quantitat de producte en Adeje (Tenerife).

En el cas de productes carnis destinats al consumidor final, es recorda que és necessari que l’etiquetatge continga una marca oval en la qual s’incloga el número de registre sanitari de l’establiment responsable.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

7 + quatre =