25n
25N
25N

Sanitat indemnitzarà amb 60.000 € a la família d'un pacient que va morir després de no ser ingressat per una isquèmia intestinal

Sanitat indemnitzarà amb 60.000 € a la família d'un pacient que va morir després de no ser ingressat per una isquèmia intestinal
30/01/2020 -

La secció segona de la Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha condemnat a la Conselleria de Sanitat i a una asseguradora a indemnitzar amb 60.000 euros a la família d’un pacient que va morir després de no ser ingressat en un primer moment a l’Hospital de la Ribera malgrat patir una isquèmia intestinal.

Segons ha informat l’associació El Defensor del Pacient en un comunicat, el pacient es va despertar en la matinada del diumenge 17 de novembre de 2013 amb dolors aguts en l’abdomen, per la qual cosa va anar al Centre de Salut d’Alberic, on se li va diagnosticar “oclusió intestinal”. La doctora que li va atendre li va dir que no beguera aigua perquè molt possiblement hauria de ser intervingut quirúrgicament i ho va remetre per mitjà d’ambulància a Urgències de l’Hospital de la Ribera, a Alzira.

En el centre va ser reconegut, se li va realitzar una radiografia, se li van administrar dos ènemes i un fàrmac i va ser donat d’alta al migdia amb diagnòstic de restrenyiment, “a pesar que el pacient es queixava d’intens dolor abdominal i demanava que no li donaren l’alta”. Una vegada a casa, al ser els dolors cada vegada més forts, va anar novament a Urgències de l’hospital, en el qual va ingressar a la vesprada.

Un nou metge de guàrdia, després de realitzar-li una exploració abdominal, va concloure que el pacient estava greu. Un TAC li va detectar una oclusió de l’artèria mesentèrica superior, la qual cosa apuntava a una isquèmia intestinal. El facultatiu va traslladar a la família que havien d’esperar als cirurgians al dilluns, perquè valoraren la possible intervenció quirúrgica. El pacient va morir el dilluns a la nit.

La sentència dóna la raó a l’associació en entendre que va haver-hi una pèrdua d’oportunitat davant una falta d’inicial ingrés hospitalari, ja que el pacient, en el moment d’acudir per primera vegada a Urgències, “complia amb suficients criteris clínics per a ser ingressat davant sospita d’isquèmia intestinal aguda – intens dolor umbilical, present en el 100% dels casos, sensació important de nàusees”.

Així mateix, considera recusable la conducta terapèutica posterior a l’efectiu ingrés hospitalari perquè no es va adoptar cap decisió respecte al tractament de l’obstrucció arterial fins a l’endemà, quan les lesions estimades llavors feien inviable qualsevol altra actitud terapèutica que no foren les merament pal·liatives.

L’associació ha subratllat que per als serveis sanitaris el fet que siga festiu “no ha de ser-ho” perquè, “malgrat tot i lamentablement cal recordar que les malalties i patologies no respecten dies festius”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

18 − 10 =

caixaontinyent
paterna
Informacion coronavirus