25n
25N
25N

Sanitat difon dos vídeos per a conscienciar sobre la importància de la reanimació cardiopulmonar davant una parada cardíaca

Barceló: “És important que la societat sàpia com actuar davant aquesta situació perquè es poden salvar moltes vides”

Sanitat difon dos vídeos per a conscienciar sobre la importància de la reanimació cardiopulmonar davant una parada cardíaca
16/10/2020 -

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública se suma aquest divendres a la celebració del Dia Mundial de la Parada Cardíaca i el Dia Europeu de la Reanimació Cardiopulmonar, mitjançant el qual es pretén conscienciar a la ciutadania de la importància de la reanimació cardiopulmonar (RCP) davant una parada cardíaca.

“És important conscienciar a tota la societat perquè qualsevol persona siga capaç de reconéixer aquesta situació i conega que disposa d’un servei mitjançant el qual se li diu què fer en tot moment. Gràcies a això, es pot salvar una vida”, indica la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló.

Amb aqueix objectiu de conscienciació, la conselleria ha difós, a través de les seues xarxes socials, sengles vídeos en els quals participa el personal del Servei d’Emergències Sanitàries (SES) de la Comunitat Valenciana.

En un dels audiovisuals una infermera i un metge del SAMU (Servei d’Ajuda Mèdica Urgent) mostren els passos a seguir per a realitzar un massatge cardíac, d’una banda, a una persona que es troba en parada cardiorespiratòria, ja siga adult o xiquet; i per un altre, a un lactant, un bebé entre zero i dotze mesos.

En l’altre vídeo, un metge coordinador del CICU (Centre d’Informació i Coordinació d’Urgències) explica telefònicament la tècnica de la reanimació cardiopulmonar bàsica, a l’acompanyant d’una persona en parada cardíaca.

Precisament, durant l’últim any, aquest protocol telefònic ha servit per a salvar la vida de 90 persones afectades per una parada cardíaca. Tot això, gràcies a les indicacions donades des del CICU a l’acompanyant perquè realitzara la RCP bàsica.
Com ha recordat Begoña Arcos, la directora del SES, el protocol de RCP telefònica es va posar en marxa en la Comunitat Valenciana el desembre de 2017, “sent conscients de la importància del temps que transcorre des que es produeix una parada cardíaca, fins a l’arribada dels serveis d’emergència”.

Des de llavors, un 60% de les persones que han alertat al 112 sobre una possible parada cardíaca s’han acollit a aquest sistema i han realitzat un massatge de reanimació al pacient.

En aqueix 40% restant, no es van iniciar les maniobres, bé perquè no procedia en aqueixos casos o bé perquè el testimoni que alertava va declinar fer la RCP perquè no es va sentir capaç de realitzar-la.

En aquest punt, la directora del SES ha recordat que és fonamental conscienciar sobre la importància del massatge cardíac quan ens trobem davant una parada cardiorespiratòria. “Qualsevol persona pot salvar una vida perquè cada minut que passa és crucial per a la supervivència, tant és així que cada minut de retard disminueix en un 10% les possibilitats de supervivència”, ha insistit.

Activació del protocol

El protocol de RCP telefònica s’activa quan es rep una trucada en el 112 i l’operador identifica el cas com una possible parada cardíaca. En aqueix moment se li explica a la persona que ha alertat la importància de realitzar un massatge cardíac com més prompte millor i se li ofereix la possibilitat d’iniciar aquesta maniobra amb assessorament d’un metge coordinador del CICU.

Si la persona que ha alertat accepta, ràpidament entra en contacte telefònic amb el metge coordinador del CICU, qui li va indicant com realitzar les maniobres de ressuscitació, li marca el ritme de les compressions i roman amb ella al telèfon, fins a l’arribada de la unitat del SAMU.

A partir d’aqueix moment, l’equip mèdic continuarà amb la RCP avançada i les tècniques de recuperació necessàries per a aconseguir l’estabilització del pacient i poder procedir al seu trasllat al centre hospitalari corresponent.

Les evidències científiques avalen que la desfibril·lació precoç i la reanimació cardiopulmonar són la resposta indicada davant una marró cardiorespiratòria.

La intervenció en els primers minuts d’una parada cardíaca pot augmentar les possibilitats de supervivència en més del 50%. En els casos que ocorren fora d’un hospital, gràcies a la participació ciutadana en els primers passos de la cadena de la supervivència, es pot millorar la mateixa i disminuir les seqüeles neurològiques. Per tot això, la directora del SES ha animat a la ciutadania a compartir els vídeos elaborats per la Conselleria de Sanitat amb l’objectiu d’augmentar l’èxit d’aqueixa cadena de supervivència.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

18 − 12 =