25n
25N
25N

Sanitat inicia la creació d'un banc nacional de Limfòcits T

Sanitat inicia la creació d'un banc nacional de Limfòcits T
18/02/2020 -

El projecte ‘T-Celbanc’ generarà un banc nacional de Limfòcits T específics per al seu ús immediat en les infeccions post-trasplante. Aquest projecte s’inicia a partir del Registre de Donants de Cèl·lules (ReDoCel), únic a escala nacional i que permetrà dotar a la sanitat de noves opcions de tractament basades en la teràpia cel·lular.

En el projecte participa personal investigador del Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana (CTCV), de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València i del Banc de Sang i Teixits de Barcelona.

Cada pacient que s’ha sotmés principalment a un trasplantament de medul·la òssia, la qual cosa actualment es coneix com a trasplantament de progenitors hematopoètics (TPH), o a un trasplantament d’òrgan sòlid (TOS), és prèviament immunodeprimit amb fàrmacs per a evitar el rebuig d’aquest.

Això fa que també quede indefens davant qualsevol mena d’infecció. Les infeccions víriques per citomegalovirus (CMV) o pel virus Epstein-Barr (VEB) són molt comuns en aquests casos i els tractaments antivirals existents no són prou eficaços per a tractar-les.

“El fonament real d’aquest registre és el d’escurçar temps d’espera a aportar un tractament específic i eficaç basat en la teràpia cel·lular, ja que les complicacions per la reactivació d’aquestes infeccions en persones immunodeprimides poden arribar a ser molt greus”, ha afirmat María Paz Carrasco, investigadora de la Fundació Fisabio en el CTCV. En la Comunitat, aquest registre compta, de moment, amb 135 donants.

Perquè el tractament funcione és necessari que existisca cert grau de compatibilitat HLA amb el pacient, i que els limfòcits T del donant ja tinguen immunitat enfront d’eixes infeccions. Per això, una de les premisses per a iniciar el projecte és la selecció de donants de sang habituals i que tinguen feta la determinació de HLA per alta resolució.

En la primera fase del registre, els professionals responsables de ReDoCel del CTCV fan una cerca de donants potencialment vàlids sobre la base d’una selecció prèvia. Una vegada realitzada eixa cerca, els responsables contacten directament amb ells, animant-los a formar part d’aquest registre.

Després de rebre tota la informació, i si les persones donants estan interessades a participar, acudeixen baix cita prèvia a algun dels punts d’extracció del CTCV per a la seua inscripció consentida en el registre, durant la qual se li extrauen unes mostres de sang per a confirmar que els seus glòbuls blancs són del tipus que els malalts necessiten.

Les persones donants més apropiades se seleccionaran per a una donació de limfòcits T, de manera que, quan després d’un trasplantament un pacient el requerisca per una infecció específica, les cèl·lules immunes estaran disponibles per al seu ús immediat. Per això, després de seleccionar al donant més idoni, se’l citarà perquè realitze la donació de limfòcits.

Aquesta donació es duu a terme com una donació de sang convencional o mitjançant un procés d’afèresi. En el primer cas, la fracció leucocitària és la que s’empra per a crear les defenses cel·lulars, i la resta de components podrà seguir el curs habitual del Banc de sang i usar les seues hematies i plasma per a transfondre. L’afèresi extrau per separat només aquells components sanguinis que es necessiten.

Per aquest motiu, “no perdem un donant de sang, sinó que guanyem un superdonant”, ha explicat Carrasco. Cal destacar que el donant podrà ser requerit fins a dues o tres ocasions per al procés d’extracció. Els limfòcits donats no s’infonen directament, sinó que passen per un procés exclusiu i complex en el laboratori amb una selecció dels limfòcits T específics per a cada infecció comentada amb la finalitat d’assegurar la seua efectivitat i seguretat.

El projecte T-Celbanc és finançat per la Convocatòria Reptes Col·laboració 2017 del Programa Estatal d’Investigació, Desenvolupament i Innovació Orientada als Reptes a la Societat, en el marc del Pla Estatal d’Investigació Científica i Tècnica i d’Innovació 2013-2016 del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i cofinançat per la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × 4 =

Informacion coronavirus
diputacion covid19
Informacion coronavirus
mancomunidad horta sud