Sanitat anuncia un pla integral per a reduir llistes d'espera i invertirà 400 milions en infraestructures fins a 2023

Guardar

barcelo_corts
barcelo_corts

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha avançat aquest dijous que presentarà abans de final d'any un Pla d'actuació integral per a la reducció de temps d'espera i també un Pla d'inversions en Infraestructures per als anys 2019-2023 amb una dotació de 400 milions d'euros que planificarà actuacions a curt, mitjà i llarg termini.

Així ho ha avançat durant la seua compareixença en Les Corts per a presentar les línies generals del seu departament per a aquesta legislatura. "Si hi ha un horitzó clar al qual ni aquest Consell ni aquesta consellera renunciarem és a la defensa de la sanitat pública com a garantia d'igualtat entre les persones", ha subratllat.

L'objectiu és "consolidar el projecte de progrés" i preparar el sistema sanitari per a "aprofitar les oportunitats que brindarà el futur", sempre conservant "els principis d'universalitat, igualtat, llibertat, cohesió social, solidaritat, eficiència i inclusió".

Abans de detallar els eixos de la seua política, ha recordat que cada vegada la població viu més anys i això implica una major demanda sanitària. Des de 2009 el número d'atesos en la sanitat pública valenciana s'ha incrementat en un 17% i es necessita una "mirada de llarg abast".

El primer dels aspectes clau és la transformació del model d'Atenció Primària, per la qual cosa desplegaran "totes les seues capacitats i potencialitats". Ha anunciat la creació d'una oficina per a la gestió, implantació i seguiment del Pla Estratègic d'Atenció Primària.

Ha desgranat que destinaran 100 milions a construir, reformar o ampliar centres de salut; s'impulsaran plans per als xicotets consultoris de titularitat municipal; s'implementarà un pla tecnològic específic; s'estendrà la cirurgia menor ambulatòria en els centres de salut; s'incrementarà el personal per a reduir ràtios i permetre un temps adequat d'atenció, i es potenciarà la figura de la infermera com a "referent".

D'altra banda, s'ha referit a les llistes d'espera per a expressar el "compromís ferm" per a reduir-les. Abans que acabe l'any es presentarà aqueix pla integral que no anirà destinat només al pla quirúrgic, sinó també a primària, proves diagnòstiques i urgències. Entre altres qüestions, contemplarà el reforç de la cirurgia menor ambulatòria o l'augment de l'autoconcert.

En l'àmbit de l'atenció hospitalària, ha avançat un Pla de prevenció de la ludopatia, una nova Estratègia de Salut Mental, l'extensió del test prenatal no invasiu per a detectar anomalies cromosòmiques o l'ampliació de la cartera de serveis bucodentals. També es dissenyarà un segon pla d'humanització dels hospitals i es posarà en marxa un servei de consulta no presencial que guie a pacients i puga resoldre consultes que no requerisquen examen físic.

També ha anunciat mesures per a crear i estabilitzar ocupació: concloure els processos de selecció de personal ja iniciats, convocar les OPE de 2017 i 2018 amb més de 15.000 places, negociar les OPE 2020-23, un pla especial per a places de difícil cobertura i una bossa d'ocupació temporal oberta i permanent.

Barceló ha avançat que, "conscient de les dificultats que tenen els investigadors", aquesta legislatura elaboraran un Pla Estratègic 2020-24 d'Investigació Sanitària i Biomèdica, i s'impulsarà un pla d'inversió tecnològica en atenció primària i hospitalària. Així mateix, s'apostarà per la contractació centralitzada per a estalviar recursos i temps.

Finalment, amb l'objectiu de fomentar la salut, ha avançat un pla de lluita contra l'obesitat infantil, un programa de prevenció de càncer de cérvix o una estratègia per a previndre addiccions.

CRÍTIQUES DE L'OPOSICIÓ

Després de la seua intervenció, tant el PP com Ciutadans (Cs) i Vox han reclamat a Barceló que no permeta que la seua conselleria es veja afectada per les retallades. El 'popular' José Juan Zaplana ha advertit que en altres àrees les retallades "maten", mentre que Yaneth Giraldo (Cs) ha advertit que no consentiran que es toque "ni un euro".

Tots dos han preguntat també per la reversió de Dénia i el servei de ressonàncies, que el PP critica es revertira per a després "adjudicar" la prestació a la mateixa empresa que el gestionava abans.

També han dedicat bona part dels seus torns de rèplica a les llistes d'espera. Cs ha assegurat que el problema de les llistes "es diu Botànic", que porta "quatre anys perduts", i ha criticat el tancament de llits a l'estiu, la càrrega burocràtica del personal sanitari i el requisit lingüístic. "Va tindre vosté que complir-ho per a ser consellera?", li ha etzibat Giraldo.

El PP ha assenyalat que des que governa el Botànic "cada dia hi ha sis persones més en llista d'espera", amb quasi 8.800 persones respecte al Consell del PP. "No ha fet res, les persones desesperen", ha indicat Zaplana, que creu que "això no s'arregla amb un pla puntual". Per al diputat, la sanitat valenciana "està en recessió" i Barceló ha presentat "un paper mullat".

La síndica de Vox, Ana Vega, ha defensat la devolució de les competències sanitàries a l'Estat i ha mostrat la seua aposta per la defensa de la vida "des de la concepció fins a la mort natural".

També ha criticat el "demagògic concepte" de la sanitat universal, que porta a la "universalització de la precarietat sanitària" i ha defensat que s'elimine l'accés gratuït a la sanitat de les persones no regularitzades, introduir el copagament per als residents legals sense un mínim de 10 anys de permanència a Espanya, encara que estan a favor que es cobrisquen "els casos d'urgència i els problemes de salut pública de les persones en situació irregular".

PODEMOS VOL CONTINUAR LES REVERSIONS

La diputada de Unides Podem Irene Gómez ha incidit en la seua intervenció en la necessitat de continuar amb la reversió de departaments privatitzats, com Dénia i Torrevella, un procés que "no és senzill" perquè sempre hi haurà persones "amb molt de poder" que intentaran "posar pedres", però ha advertit: "Per a prendre decisions històriques cal véncer dificultats amb vertadera voluntat política".

Carles Esteve (Compromís) ha assegurat que poden "traure pit" de la reversió d'Alzira i en 2021 finalitza la concessió de Torrevella, per la qual cosa caldria treballar ja per a garantir l'assistència sanitària. La socialista Carmen Martínez ha apuntat que encara queden "molts plats trencats que arreglar" de l'etapa del PP, al qual ha acusat de tindre "una caixa B de llistes d'espera"

BARCELÓ: S'INTENTA "REMUNTAR" LA SITUACIÓ

La consellera ha respost a Vox qüestionant el seu discurs sobre la sanitat universal amb el fet que juraren el càrrec sobre símbols religiosos. "Em sembla vergonyós", ha dit, assegurant que encara que s'haja de "deixar la pell" no aconseguiran aqueix objectiu.

També ha assegurat que el requisit lingüístic no existeix com a requisit, sinó com a mèrit en l'actualitat, i ha qüestionat les crítiques del PP perquè ara s'està intentant "remuntar la situació" que van deixar. A més, ha criticat la "frivolitat" del seu diputat i ha incidit que els 'populars' "falsejaven les llistes d'espera.

Barceló també ha respost a Cs, que s'havia interessat per aquest assumpte, que a partir d'aquest divendres es distribuirà entre els departaments una flota de 109 vehicles perquè els professionals puguen desplaçar-se.

La consellera també ha assenyalat que encara que hui no siga el dia per a abordar aquesta qüestió, "no es pot construir un hospital en una zona inundable", en referència a l'Hospital de la Vega Baixa, afectat per les pluges. Sobre aquest tema, el diputat del PP li ha dit que el va planificar fa 29 anys el PSPV i aquesta s'ha disculpat, encara que ha demanat al 'popular' que pose de la seua part i "no contribuïsca a desprestigiar la sanitat pública".

Arxivat a:

Destacats