Gómez anuncia "659 contractes directes" per a joves de València

El programa d'ocupació per a joves de València Activa amplia l'oferta d'experiència laboral a l'Ajuntament de València, amb retribució igual que qualsevol altre treballador

Guardar

Sandra Gomez programa empleo Valencia Activa-1
Sandra Gomez programa empleo Valencia Activa-1

Hui se celebra, "a les 16h", la segona reunió de les "xomissions negociadores" per a formar el nou govern progressista a València. No obstant això les polítiques municipals, iniciatives de l'antic pacte, continuen aplicant-se. La coordinadora general en funcions de Desenvolupament Econòmic Sostenible i candidata del PSPV, Sandra Gómez, ha anunciat "659 contractes directes per a treballar un any a l'Ajuntament de València" per a joves menors de 30 anys, dins del programa Anem de València Activa.

La política socialista ha recalcat la "dificultat" dels joves, acabats de titular o no, per a "accedir al mercat laboral": se'ls exigeix una experiència laboral en el seu àmbit de formació a la qual no pot accedir, precisament, per aquesta exigència. "Per això traiem aquesta tercera edició, al costat de la Generalitat i el Govern d'Espanya, dirigida a donar una primera oportunitat laboral", ha començat.

Les noves ofertes de l'Ajuntament es distribueixen en dos grups. El primer pensat per a "aqueix perfil de joves que acaben la seua formació i necessiten una primera experiència laboren en el seu àmbit", i un segon per a "aquells que no han tingut oportunitat de tindre una formació acadèmica" amb experiència laboral, que necessiten "més si cap", segons Gómez, "el suport de l'Administració Pública per a reincorporar-se al mercat laboral".

Es tracta d'un programa el cost del qual, 11,5 milions d'euros, recau en la Generalitat i Govern central. De l'ajuntament de València ixen 1,7 milions: "Hem posat el màxim, hem concursat al màxim possible com Ajuntament de València, i així ampliem fins a 659 places".

Aqueixes xifres suposen un augment respecte als 617 de 2018, i un 54,7% més amb la primera edició de 2017, amb 426.

Dins d'aquest programa també s'inclouen ajudes per a l'aprenentatge d'idiomes. Alguna cosa que, assegura Gómez, pot suposar "una barrera" per a buscar ocupació, "sobretot l'anglés". "Sabem que hi ha moltes dificultats, fins i tot després de formacions universitàries, per a competir a un treball pels idiomes. Moltes vegades depén de la capacitat econòmica de les famílies", ha relatat la política.

"Volem oferir una primera experiència laboral digna"

L'ajuntament oferirà, de nou, classes intensives d'anglés que començaran a mitjan juny i acabaran al setembre. A més, "aquells joves que aproven un certificat d'idiomes, l'Ajuntament pagarà les taxes per a premiar l'esforç d'haver estudiat tot l'estiu". Unes taxes que, si bé abans només responien a les certificacions d'anglés, ara també podran ser de francés, italià, alemany, xinés i portugués. Unes certificacions que hauran de correspondre a entitats oficials, com l'EOI, la Universitat de València o Cambridge.

Gómez ha aprofitat per a repassar les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA), que torna a assenyalar dades positives per a València. Una xifra "sincerament positiva" per a la política, perquè "consolida la tendència a la baixa" i situa a València com "la gran ciutat que més ocupació ha generat en aquests últims 4 anys", assegura. Assegura que, encara que són unes dades que els omplen "d'optimisme", reconeixen que encara queden moltes persones a les quals els programes de València Activa els són necessaris.

Per a poder optar a aquest programa, els usuaris han d'estar donats d'alta com a demandants d'ocupació, ser menors de 30 anys i donar-se d'alta en el servei 'Garantia Juvenil' des de la web o en oficines de l'atur.

Es tracta d'uns contractes, amb aquest programa, laborals. És a dir, no d'un conveni de pràctiques; es cobrarà com a treballador en pràctiques de ple dret. "Cal assenyalar que l'anterior govern realitzava beques que no cotitzaven en la seguretat social", ha recordat. Volem oferir una primera experiència laboral digna, que els permeta enganxar amb una millor oferta. Els pegats, les beques, no són tan reconegudes per l'empresa privada, per la qual cosa tenim clar què oferir. No podem predicar contra la precarietat juvenil i després proposar 'parches'", ha asseverat.

Destacats