La Generalitat imposarà sancions de 600 a 3.000 euros per als bancs que no comuniquen les seues vivendes buides

Vivenda negocia amb Hisenda beneficis fiscals als propietaris que s’ajusten a l’índex de referència per a un lloguer assequible

E.P

La Generalitat imposarà sancions de 600 a 3.000 euros per als bancs que no comuniquen les seues vivendes buides
25/09/2018 -

La Conselleria de Vivenda, Obres Públiques i Vertebració del Territori imposarà sancions per infracció “molt greu” a aquelles entitats bancàries que, en el termini de sis mesos, no li comuniquen el seu estoc de vivendes buides, tal com estableix la Llei de Funció Social de la Vivenda, publicada el 3 de febrer de 2017.

Des d’aleshores han aflorat 7.000 vivendes buides procedents, en la seua majoria, de deu entitats financeres. No obstant açò, quan l’anterior Govern de Mariano Rajoy va recórrer la norma davant el Tribunal Constitucional, els bancs van parar de comunicar les seues existències. Per açò, ara que ja hi ha sentència i únicament es deixen fora els articles 12.4 i 13 referents a l’expropiació, la Conselleria enviarà una carta als bancs per a recordar-los la seua obligació de complir la llei.

En aquesta missiva se’ls avisarà que si no comuniquen les seues vivendes buides durant els pròxims sis mesos se’ls imposarà una sanció d’entre 600 i 3.000 euros. I posteriorment, en cas de no posar-les a disposició per a lloguer social, podran ser multats amb quantitats similars.

Així ho ha advertit aquest dimarts la consellera de Vivenda, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, després de reunir-se al costat del director general de Vivenda, Rehabilitació i Regeneració Urbana, Rafael Briet, amb agents socials del sector de la vivenda per a abordar les mesures que durà a terme la Generalitat amb l’objectiu d’aconseguir un lloguer assequible.

En aquest sentit, Salvador ha anunciat que el pròxim mes de desembre el seu departament presentarà l’índex de referència per a un lloguer assequible que, a més, identificarà, per barris, les zones “tenses” amb major pressió en els preus del lloguer.

Aquest índex tindrà en compte la ubicació, la grandària de la vivenda, les qualitats dels materials, la certificació energètica, i tot un seguit de paràmetres, per a fixar una sèrie de preus de referència del lloguer i limitar la seua pujada.

Per a “incentivar” que els propietaris particulars posen les seues vivendes en lloguer a preus assequibles, Salvador negocia amb la Conselleria d’Hisenda establir “beneficis fiscals” als qui s’ajusten a l’índex, per exemple en l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF). A més, tindran “preferència” a l’hora d’optar a ajudes per a rehabilitació i s’instarà als Ajuntaments a donar bonificacions fiscals en matèries com l’Impost sobre Béns Immobles (IBI), ha apuntat la consellera.

INCENTIUS EN IRPF, IBI I AJUDES A la REHABILITACIÓ

Per a “incentivar” que els propietaris particulars posen els seus habitatges en lloguer a preus assequibles, Salvador negocia amb la Conselleria d’Hisenda establir “beneficis fiscals” als qui s’ajusten a l’índex, per exemple en l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF). A més, s’instarà als Ajuntaments a donar bonificacions fiscals en matèries com l’Impost sobre Béns Immobles (IBI), ha apuntat la consellera.

També tindran “preferència” a l’hora d’optar a ajudes per a rehabilitació, ha afegit. En aquest punt ha explicat que hi ha propietaris que no tenen els habitatges en condicions per a llogar-les, per la qual cosa tindran prioritat per a les ajudes o tindran la possibilitat de cedir-les a la Generalitat perquè les reforme i aquesta podrà destinar-les a lloguer social fins a amortitzar la inversió. En el cas de les entitats financeres, són aquestes les que s’han de fer-se càrrec de posar els seus habitatges en condicions d’habitabilitat.

“Estem demanant a la iniciativa privada l’esforç que hem fet des de l’Administració Pública”, ha subratllat Salvador. Així ha recordat que la Generalitat, en el seu parc públic social d’habitatges per a persones en situació de vulnerabilitat apliquen preus entre 50 i 100 euros, i en les VPO els preus estan entre els 104 i 350 euros.

L’índex de referència per a un lloguer assequible de la Comunitat Valenciana s’enviarà al Ministeri per a demanar que siga “vinculant”. Mentrestant, s’aplicaran aquest tipus de mesures incentivadores. Si finalment el Govern central realitza les modificacions legislatives que permeten que l’índex de referència siga vinculant, es “replantejaran” aquest tipus d’incentius, ja que el lloguer assequible passarà a ser “obligatori”, ha apuntat Salvador.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

7 − sis =

sagunt a escena 2019
turismo salou