25n
25N
25N

Sánchez proposarà reformar l'article 99 de la Constitució per a impedir bloquejos en la investidura

Sánchez proposarà reformar l'article 99 de la Constitució per a impedir bloquejos en la investidura
11/07/2019 -

El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, ha avançat hui que el primer acord de país que proposarà serà la reforma de l‘article 99 de la Constitució per a impedir que es torne a bloquejar la investidura.

En la seua opinió, en aquest moment hi ha dos problemes, un de conjuntural per a la investidura i un altre, estructural. Aquest últim es deu, en la seua opinió, al fet que l’article 99 de la Constitució “no funciona” i “cal reformar-ho”. “Aquest és el primer acord de país que vaig a oferir al conjunt de forces parlamentàries”, ha anunciat Pedro Sánchez.

El citat article, al punt 3, diu que el Congrés ha d’atorgar la confiança de la Cambra al candidat proposat pel rei per majoria absoluta dels seus membres en una primera votació. I si no s’aconsegueix eixa majoria, se sotmetrà la mateixa proposta a nova votació 48 hores després de l’anterior. La confiança s’entendrà atorgada si el candidat aconseguira majoria simple.

I al punt 5 precisa que si transcorregut el termini de dos mesos, a partir de la primera votació d’investidura, cap candidat haguera obtingut la confiança del Congrés, el rei dissoldrà les dos Cambres i convocarà noves eleccions amb la confirmació del president del Congrés.

L’EXEMPLE DELS AJUNTAMENTS, ON GOVERNA LA LLISTA MÉS VOTADA

En opinió del cap de l’Executiu en funcions ha posat l’exemple dels ajuntaments, que es van constituir el passat 15 de juny. Ha recordat que en aquest, quan es convoca el ple ix un govern perquè no hi ha majoria absoluta, governa la llista més votada.

Per a Sánchez, no té sentit que no succeïsca el mateix en el cas de la investidura del president del Govern. No obstant açò, ha explicat que no està dient que haja de ser eixa la fórmula per a la governabilitat a Espanya, però considera “evident” que és necessari comptar amb un mecanisme que permeta la investidura i que “impedisca coalicions negatives que puguen abocar a la repetició sistemàtica electoral”.

Aquest, ha recalcat, és el plantejament de reforma estructural que va a fer a la Cambra en el discurs d’investidura i sobretot dirigit a les principals forces polítiques.

Sánchez ha assenyalat que si aconsegueix formar govern aquest serà el primer acord de país que posarà damunt de la taula, la reforma de l’article 99 de la Constitució perquè “aquesta siga l’última vegada que ocórrega en tot procés d’investidura futura”.

A aquesta reforma de la Carta Magna, ha afegit unes altres que ja havia anunciat com la de l’article 49, per a definir de manera “més adequada a les persones amb diferents capacitats” i també la supressió dels aforaments per als polítics en l’exercici de l’acció pública.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

9 + un =

Informacion coronavirus