Sánchez accepta acudir a dos debats electorals, en RTVE i Atresmedia

Admet que no volia aparéixer com el que impedia l’acord malgrat que veu una “anomalia” en democràcia dos debats consecutius

Sánchez accepta acudir a dos debats electorals, en RTVE i Atresmedia
19/04/2019 -

El president del Govern i candidat del PSOE a la reelecció, Pedro Sánchez, cedeix i accepta acudir a dos debats electorals, tant en RTVE com Atresmedia, després que la seua decisió de participar exclusivament en l’organitzat per l’ens públic li valguera les crítiques no solament de la resta de partits, sinó dels propis treballadors d’RTVE.

El partit ha atribuït l’entestament inicial de Sánchez d’acudir només al debat d’RTVE al Comité Electoral que dirigeix la campanya, i que presideixen el seu cap de gabinet en La Moncloa, Iván Redondo, i el secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos. A aquest òrgan Sánchez li hauria demanat ara reconsiderar la seua decisió.

“Pedro Sánchez ha traslladat al Comité Electoral del PSOE la petició que reconsidere la seua posició respecte als debats electorals previstos per a la setmana pròxima”, resa el comunicat difós pel partit a primera hora d’aquest Divendres Sant.

“Considera que els espanyols tenen dret a escoltar als candidats debatre les seues propostes per a Espanya i, davant la possibilitat real que no hi haguera cap debat, ha sol·licitat als seus companys que facen efectiva la seua acceptació a assistir als debats proposats tant per RTVE i Atresmedia. El Comité Electoral ha donat el sí a la proposta de Pedro Sánchez”, sosté el comunicat.

Cal recordar que aquest mateix Dijous Sant, el mateix Sánchez defensava en una entrevista en Onda Cero la decisió d’acudir només al debat en RTVE perquè entre un mitjà públic i un privat, cal prioritzar al públic i perquè aquest, en donar el senyal en obert perquè altres mitjans de comunicació poden emetre’l, garantiria una major difusió i audiència.

Sánchez va arribar fins i tot a obrir la porta a discutir amb segons espases de PP, Ciutadans i Unides Podem si aquests partits mantenien la seua decisió d’anar al debat d’Atresmedia en lloc de RTVE.

Però no va explicar en aqueixa entrevista per què s’oposava a anar a dos debats quan els altres partits estaven disposats a acudir a TVE el dilluns 22 i un dia després a Atresmedia. Aquest divendres Sánchez explica que considera una “anomalia la celebració de dos debats presidencials en dos dies consecutius”. “No hi ha cap precedent en la història de les democràcies occidentals d’un plantejament semblant des de la invenció de la televisió”, afig.

ESCLATA LA POLÈMICA

La polèmica es va deslligar el dijous amb la sorprenent (i no consensuada) decisió de la presidenta d’RTVE, Rosa María Mateo, de contraprogramar a Atresmedia passant la data inicialment proposada per al debat en la pública del 22 al 23, plegant-se així als desitjos del PSOE. Aquest moviment va deslligar les crítiques dels partits però també dels treballadors de la casa, que veien qüestionada la seua independència.

Sánchez reconeix en el comunicat difós aquest divendres que haguera preferit realitzar “un únic debat” entre les principals formacions estatals que concorren a les eleccions.

Lamenta, diu, que ni partits ni els diferents partits i operadors públics i privats hagen pogut aconseguir un acord per a organitzar una “única emissió televisiva tal com és la norma internacional repetida en totes les democràcies avançades del món”.

CEDIR PER A NO SER CULPABLE

Sánchez explica així mateix que no volia permetre que el PSOE fóra el que impedira el consens amb la resta de les forces implicades, atès que PP, Unides Podem i Ciutadans estaven d’acord d’anar a dos debats. “Espanya necessita grans acords i majories”, diu reconeixent que, en canviar la seua postura, el PSOE “no podrà ser acusat mai d’impedir la celebració del debat, encara que ho considere un manifest error impropi d’una democràcia establida”.

Agrega que els debats electorals entre candidats a la presidència del govern són per al PSOE un compromís amb els ciutadans assumit des que, en 1993, Felipe González va acceptar, sent president del Govern, la celebració del primer d’ells en la nostra democràcia. “Des d’aqueixa data, mai un candidat socialista ha rebutjat la celebració de debats en les diferents campanyes que han tingut lloc
des d’aqueixa data”, admet.

El PP, en canvi, destaca, va rebutjar celebrar-los en els anys 1996, 2000 i 2004. En 2015 va pactar amb la cadena privada que ho organitzava no ser representat pel seu candidat a la presidència. En 2016, de nou, el PP va rebutjar la celebració d’un debat cara a cara entre els caps de llista dels dos principals partits.

Recorda Sánchez que l’acord inicial entre tots va ser el de participar en un únic debat ‘a cinc’, en el qual s’incloguera a Vox, en Atresmedia, una opció truncada per la prohibició de la Junta Electoral Central, que va arribar a la conclusió que incloure a Vox abans que a altres partits trencava el necessari principi de proporcionalitat.

Amb aqueixa restricció, “la voluntat del PSOE va ser llavors la de prevaldre l’emissió del debat a 4 proposat inicialment per la televisió pública enfront de la posterior cessió del privilegi a un canal privat”, assenyala.

“Un debat presidencial obert a tots els espanyols convocats a les urnes forma part del mínim sentit democràtic. A la vista de tot l’esdevingut sembla evident la necessitat de buscar un marc regulador que facilite la seua celebració ordenada i recurrent i impedisca la creació d’innecessaris conflictes entre els partits i els operadors televisius”, reflexiona Sánchez.

El candidat acaba la seua exposició d’arguments confiant que la seua participació en els dos debats servisca per a “mobilitzar als indecisos, a més de mostrar als espanyols les mentides, la demagògia i les insídies amb les quals s’empren els líders de les dretes per a atacar al candidat socialista”.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos + un =

sagunt a escena 2019
Festes Torrent 2019