25n
25N
25N

Sánchez anuncia l'obertura de fronteres amb la UE el 21 de juny

Sánchez anuncia l'obertura de fronteres amb la UE el 21 de juny
14/06/2020 -

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat hui als presidents autonòmics, durant la catorzena videoconferència que se celebra durant el decret d’alarma, que aquesta serà l’última i que s’alçaran els controls de les fronteres de la Unió Europea a partir del 21 de juny.

El cap de l’Executiu els ha argumentat que aquesta decisió s’adopta davant l’evolució favorable de la pandèmia, per la qual cosa a partir del 21 de juny, els estats membres alçaran els controls fronterers i a Espanya també s’alçarà la quarantena de catorze dies que s’havia establit per a totes les persones que arribaren a Espanya de fora.

A més, aquesta serà l’última videoconferència amb els presidents autonòmics, just quan es compleixen tres mesos des que es va decretar l’estat d’alarma el passat 14 de març. Així li ho ha dit Pedro Sánchez, qui ha emplaçat als caps dels executius autonòmics a una Conferència presencial a la fi de juliol, una vegada que s’hagen celebrat les eleccions autonòmiques de Galícia i del País Basc.

Pedro Sánchez també ha avançat les dades dels últims 7 dies, que llancen un total de 235 nous contagiats i a 27 el de morts per coronavirus. També els ha explicat que la tercera onada de test de seroprevalença es coneixerà a partir del pròxim 22 de juny, una vegada que tot el territori estiga fóra ja de l’estat d’alarma.

Està previst que el president del Govern comparega al final d’aquesta trobada, al qual també assisteixen la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera; la ministra d’Educació, Isabel Celáa; la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias; i el ministre de Sanitat.

Aquesta última videoconferència se celebra quan el Govern ha acceptat ja que Galícia abandone la fase 3 del pla de desescalada pel que dilluns que ve entrarà en el que s’ha denominat la nova normalitat, convertint-se així en la primera comunitat que abandona l’estat d’alarma.

A més, el Govern ha acceptat l’avanç el dilluns 15 de juny a fase 3 de les províncies manxegues de Toledo, Ciudad Real i Albacete, fase en la qual ja estaven Conca i Guadalajara. Progressen igualment a la fase 3 Burgos, Palència, Lleó, Zamora i Valladolid a Castella i Lleó, mentre la resta de províncies continuaran en fase 2.

Passen igualment a l’últim escaló del pla de desescalada les tres províncies de la Comunitat Valenciana, així com les zones sanitàries de Catalunya central i de Girona i la Ciutat Autònoma de Ceuta. A més, en el cas de les dues províncies d’Extremadura, a partir del dilluns es podrà produir la mobilitat dels ciutadans entre elles, que fins al moment s’ha mantingut restringida.

Seguirà en fase 2 per tant la resta de Catalunya i la Comunitat de Madrid, així com les províncies de Castella i Lleó que no han avançat: Salamanca, Àvila, Segòvia i Sòria. Podran demanar en els pròxims dies el progrés de fase i cada cas es debatrà i decidirà, encara que tot el país abandonarà les fases de la desescalada quan l’estat d’alarma concloga el 21 de juny. “Progressaran a la nova normalitat el 21 de juny directament, és així, sense passar per la fase 3”, ha recalcat el ministre de Sanitat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × un =