Soler: “El Govern ha avançat ja el FLA extraordinari a la Comunitat per a injectar 199 milions als proveïdors valencians”

Guardar

soler_presupuestos
soler_presupuestos

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha informat que el Govern central ha avançat el FLA extraordinari per a la Comunitat Valenciana, la qual cosa suposarà ingressar en els pròxims dies un total de 199 milions d'euros destinats a abonar factures per a les pimes i les famílies valencianes. "L'engegada com més prompte millor del FLA extraordinari, dirigit a cobrir la desviació de l'exercici anterior entre el dèficit autoritzat i l'efectivament incorregut, era una exigència permanent al que el Govern anterior feia oïdes sordes, castigant a les empreses i a les famílies valencianes pel fet de no disposar d'un finançament just", ha destacat Soler.

"El Govern de Pedro Sánchez no espera al fet que hi haja eleccions per a satisfer l'extraFLA, els beneficiaris del qual són milers de proveïdors i empreses valencianes, condemnades a patir retards en els pagaments per l'ús arbitrari d'uns préstecs que l'Executiu anterior va oferir com a única alternativa al finançament que mereix la Comunitat Valenciana", ha assenyalat Vicent Soler. En concret, Soler va recordar que el Govern de Rajoy va abonar a les comunitats autònomes el FLA extraordinari al març i el desembre de 2015, en l'avantsala de les eleccions autonòmiques i generals, respectivament; el juny de 2016, també abans dels comicis generals, mentre que les quantitats pendents de 2016 les va abonar al desembre i va retardar l'extraFLA de 2017 a octubre-novembre de l'any passat.

"El Govern, sensible a una demanda tradicional"

"Hi havia una insensibilitat manifesta cap a la Comunitat Valenciana per part de l'anterior Executiu central. En canvi, el Govern de Pedro Sánchez ha sigut sensible i ha avançat el FLA perquè no hi havia cap motiu per a aquesta doble penalització que suposava per a la Comunitat el no disposar el finançament just que necessita i tampoc rebre a temps els préstecs de l'Estat per a atendre aquestes factures", ha indicat el conseller. El titular d'Hisenda ha apuntat que la pròpia ministra, María Jesús Montero, ha patit en el passat, com a consellera d'Hisenda d'Andalusia, l'ús discrecional que es feia anteriorment de l'extraFLA.

"Amb aquesta actitud, a qui es feia mal no era a la Generalitat, que també, sinó als proveïdors, xicotetes i mitges empreses valencianes, a les famílies i, en definitiva, als cinc milions de valencians". "El Govern central anterior administrava aqueixa disposició de liquiditat per a la Comunitat Valenciana amb una lògica partidista i electoralista", ha assenyalat Soler, qui ha recordat com la Generalitat havia d'insistir una vegada i una altra perquè l'Executiu central s'avinguera a habilitar aquests recursos.

Dels 199 milions, 137 milions corresponen a la desviació del dèficit de 2017, quan la Generalitat va tancar l'exercici amb un desfasament entre ingressos i despeses equivalent al 0,73% del PIB valencià, la qual cosa va suposar reduir el dèficit a la meitat en un sol any, ja que en 2016 havia sigut de l'1,5% del PIB (1.609 milions). El límit per a l'any passat era el 0,6% del PIB. La desviació es tradueix en els citats 137 milions, als quals cal sumar el sobrant del sostre de deute en 2017, fins a completar els 199 milions.

"Urgeix un nou model de finançament"

Tant el conseller d'Hisenda i Model Econòmic com la secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando, han tornat a insistir que "el que necessita la Comunitat Valenciana és un nou model de finançament que acabe amb la discriminació actual que pateixen els valencians. El FLA substitueix el finançament per dret i són préstecs que cal retornar amb interessos. Per açò, la qual cosa urgeix és culminar el treball tècnic i obrir el debat polític per a donar d'una vegada solució als problemes financers de la Comunitat aprovant un nou model que atenga a la insuficiència de totes les comunitats i als problemes concrets d'infrafinançament de la Comunitat Valenciana".

Ferrando: "El càstig ho patien abans els proveïdors"

Per la seua banda, Clara Ferrando ha subratllat que l'aportació per a cobrir la desviació del dèficit de 2017 el més ràpidament possible és "essencial per a agilitar el pagament de factures pendents, particularment de Sanitat, que esperen les empreses valencianes". "La desviació del dèficit per l'infrafinançament es tradueix en milers d'empreses i famílies esperant al fet que se'ls pague unes factures per a les quals no hi ha finançament; per açò és tan important que l'extraFLA s'habilite com més prompte millor i no es demore inexplicablement a la fi d'any o al fet que hi haguera eleccions", ha criticat Ferrando.

Clara Ferrando ha explicat que, sense crèdit, no es poden iniciar els tràmits per a comptabilitzar i tramitar els pagaments de factures als proveïdors, per la qual cosa "és sagnant el que succeïa abans, quan es retardava l'activació de l'extraFLA, castigant als proveïdors". És el que va succeir l'any passat, quan el FLA es va allargar fins a octubre-novembre, la qual cosa va demorar milers de factures, particularment de Sanitat. "El més dur és que el mateix Govern que realitzava aquesta gestió del FLA ens demanava comptes si augmentaven els terminis de Període Mitjà de pagament als proveïdors", ha lamentat la secretària d'Hisenda .

Arxivat a:

Destacats