caixa popular

Salvador Soria, una vida dedicada a la marqueteria

València Extra parla amb Salvador, un veí de Picassent amant del seu treball: la marqueteria

03/09/2018 -

Salvador Soria, veí de Picassent, ens obri les portes del seu taller, i de la seua casa, per a mostrar-nos tota una vida dedicada a la marqueteria. I, així, envoltat de records, ens conta la seua història en cerca d’un ofici que li assegurara un futur estable. ‘Des de jove tenia clar que volia cercar un ofici. Anava a la plaça i veia eixe aparador de treballadors esperant a ser triats pels patrons, que d’altra banda era el normal, i ja vaig saber que jo volia una altra cosa’. Sense saber gairebé res, es va dirigir a Catarroja a demanar treball en l’empresa on es fabricaven els millors mobles d’Espanya, i ací va començar tot. Aprenent ràpidament l’ofici de la marqueteria, també va despertar enveges, però Salvador no volia enemistar-se amb ningú i, malgrat l’augment de sou que li oferiren, va decidir deixar l’empresa i començar a soles.

Salvador Soria va començar de zero. Prompte va obrir el seu propi taller, gràcies al qual es va convertir en tota una eminència. Va aconseguir clients per tota Espanya, però també a París o Versalles i, fins i tot, va arribar a crear un escriptori que acabaria en el despatx de l’ara President dels Estats Units, Donald Trump. ‘Jo sempre he sigut molt professional. Si havia d’entregar un treball en una data concreta, no parava fins que no terminava la meua feina, donava el mateix si eixa nit no dormia’, i amb melancolia ens confessa que ‘he sigut molt feliç en la meua feina. Ara, quan tinc temps lliure, m’entretinc al taller fent algun moble’. Jocs de taula, mobles, quadres, sabates… Salvador Soria ha fet de tot. No obstant això, del que se sent més orgull és d’un pas religiós que va fer per a Elda, i que la confraria li va agrair amb una carta, i, per descomptat, de l’encàrrec que li va fer el mateix Rei d’Espanya.

Marquetería

Amb la marqueteria, Salvador ha tocat el cel, però també ha vist de prop la ruïna. No obstant això, la seua passió per la marqueteria no mor i, amb la lluentor encara en els seus ulls, explica la paciència que requereix l’ofici que li ha acompanyat al llarg de la seua vida. ‘La marqueteria és com vestir a una persona, però, en aquest cas, es tracta de mobles, figures, quadres, sabates… És un treball agraït, però que requereix molta cura. Has d’anar pegant peça per peça fins a crear el dibuix, i qualsevol moviment pot fer-ho malbé’.

Passió pel seu treball és el que desprén Salvador. Una passió que només s’ennuvola quan parla del futur de la marqueteria. ‘S’han tancat centenars de fàbriques. S’ha perdut l’artesania, i això m’entristeix. La meua filla i el meu gendre podrien treballar d’açò, i no poden perquè no hi ha faena. Això és el que em produeix pena’.

Més informació


try valencia

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × tres =

sempre teua