Salvador presenta el mapa físic de la Comunitat per divulgar el patrimoni geogràfic del nostre territori

Guardar

170522_mapa_corts
170522_mapa_corts

"Som un territori molt ric en patrimoni geogràfic que és necessari posar en valor i donar a conèixer a tota la ciutadania". Amb aquestes paraules s'ha manifestat la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, en la presentació en Els Corts del mapa físic de la Comunitat Valenciana, elaborat pel Institut Cartogràfic Valencià (ICV), dependent de la conselleria.

En l'acte de presentació, en el qual han participat el president dels Corts, Enric Morera, i el president de la Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramón Ferrer, així com el director de l'ICV, Xavier Navarro, la consellera ha declarat que es tracta del "segon mapa elaborat durant la nova etapa de l'Institut Cartogràfic de València i que està pensat per al gran públic", ja que, l'any passat, es va presentar el primer mapa de comarques, que també va ser fruit de la col·laboració institucional.

En la seua intervenció, la consellera ha destacat la importància de la col·laboració institucional entre Els Corts, la Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, a través de Institut de Cartogràfic Valencià, amb la col·laboració de la Facultat de Geografia. "Col·laboració necessària - ha puntualitzat Slvador- en l'actual conjuntura d'escassetat i restriccions per a aprofitar al màxim els recursos públics i aconseguir un rendiment més idoni i racional".

Mapa divulgatiu

En aquest sentit, ha manifestat que el mapa físic, de caràcter divulgatiu, s'ha elaborat amb la intenció de "contribuir a la difusió del patrimoni de poble Valencià i en aquest cas, del nostre patrimoni geogràfic". Per a la consellera el nostre territori és "quantitativament xicotet però cualitativametne molt ric i és una obligació d'aquest govern posar a la disposició de la ciutadania totes les eines necessàries per a conèixer millor la riquesa del nostre patrimoni geogràfic."

D'aquesta manera, a través del mapa físic "volem donar a conèixer el nostre territori, el nostre patrimoni i els nostres valors perquè en la mesura en què els ciutadans el poden conèixer ho conservaran tan bé com siga possible per als valencians del futur".

Així, les persones interessades poden aconseguir gratuïtament exemplars d'aquest mapa físic de la Comunitat en les dependències del Institut Cartogràfic Valencià, Conselleria d'Habitatge, Obres Púbiques i Vertebració del Territori, C/ Castán Tobeñas, 77, Torre 1 , Planta1,València.

Es tracta d'una cartografia a escala 1:300.000 sobre un model digital del terreny amb un pas malla de 50 metres. El mapa ha sigut elaborat seguint els criteris toponímics de la Acadèmia Valenciana de la Llengua, i en els elements lineals que discorren per les dues zones linguísticas, es mostren les dues denominacions distribuïdes segons un criteri territorial. Així mateix, la informació de caràcter físic s'ha elaborat en col·laboració amb el Departament de Geografia de la Universitat de València.

Pel seu costat el director del Institut Cartogràfic Valencià, Xavier Navarro, ha informat que el mapa té la peculiaritat de reflectir també el relleu marítim "mostrat elements que moltes vegades ens passen desapercebuts i que en aquest treball de cartografia hem reflectit gràcies a la col·laboració de la Universitat". Així, s'ha referit a elements físics sota l'aigua, com en canal d'Alacant, el de Benidorm, el de València, per citar alguns exemples.

 

Destacats