25n
Orgull
Orgull

Salut Pública aprova administrar una tercera dosi de la vacuna per a algunes persones immunodeprimides

Sanitat diu que “de moment” no hi ha “dades sòlides” que apunten a la necessitat d’una dosi de record a la població general

Salut Pública aprova administrar una tercera dosi de la vacuna per a algunes persones immunodeprimides
08/09/2021 -

La Comissió de Salut Pública ha aprovat aquest dimarts administrar una dosi addicional de la vacuna de la COVID-19 a algunes persones en situació de greu immunosupressió, en les quals existeix un risc elevat que es produïsca una resposta immune inadequada a la pauta convencional de vacunació.

Segons ha informat el departament que dirigeix Carolina Darias en un comunicat, la dosi addicional per a completar la pauta de vacunació està indicada per a les persones amb trasplantament d’òrgan sòlid, els receptors de trasplantament de progenitors hematopoètics i les persones en tractament amb fàrmacs anti-CD20.

La Comissió de Salut Pública, en la qual es troben representades totes les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat, ha seguit així les recomanacions de la Ponència de Vacunes i el Grup de Treball Tècnic de vacunació COVID-19 (GTT). Aquestes porten setmanes estudiant la possible necessitat de completar la pauta de vacunació en determinats col·lectius amb una dosi addicional.

Tots dos organismes han establit que la inoculació d’aquesta dosi haurà de realitzar-se almenys 28 dies després d’haver rebut la dosi anterior.

En el cas de les persones en tractament amb fàrmacs anti-CD20 -entre els quals s’inclouen el rituximab o el veltuzumab, entre altres-, haurà d’administrar-se transcorreguts sis mesos des de la finalització de la teràpia. A més, en tots aquests casos s’administrarà vacuna d’ARNm, preferentment el mateix tipus de vacuna que l’administrada amb anterioritat.SENSE “DADES SÒLIDES” PER A UNA DOSI DE RECORD A POBLACIÓ GENERAL

La Ponència de Vacunes i el GTT recomanen, així mateix, continuar la revisió de l’evidència dels beneficis que una dosi addicional pot aportar en altres situacions d’immunodepressió, com la de pacients oncohematològics en tractament químio-radioteràpic i en aquells amb patologies de base que requerisquen tractament immunosupressor.

No obstant això, totes dues entitats han assenyalat que, ara com ara, no es disposa de “dades sòlides” que donen suport a l’administració d’una dosi de record –també coneguda com a ‘booster’– en la població general. A més, han recalcat que encara no es disposa d’una vacuna amb la indicació de dosi de record en la seua fitxa tècnica.VOLTA Al COL·LEGI

En una altra clau, la Comissió de Salut Pública ha aprovat l’actualització de la Guia d’actuació davant l’aparició de casos de COVID-19 en centres educatius, actualitzada d’acord amb l’última versió de l’Estratègia de detecció precoç, vigilància i control de COVID-19.

Aquest document estableix “que estaran exempts de la quarantena els contactes estrets (alumnat, professorat i un altre personal del centre) que hagen rebut una pauta de vacunació completa i/o hagen tingut una infecció per SARS-CoV-2 confirmada per PDIA en els 180 dies anteriors a l’últim contacte amb el cas”. La valoració de la situació de vacunació o de recuperat de la malaltia s’haurà de realitzar de manera individualitzada, han assenyalat.

Això sí, a aquestes persones vacunades i exemptes de quarantena se’ls recomanarà “evitar el contacte amb persones vulnerables”. Així mateix, se’ls indicarà “l’ús de màscara en les seues interaccions socials, no acudir a esdeveniments multitudinaris i realitzar una vigilància de la possible aparició de símptomes compatibles”.

L’excepció per a aquesta recomanació són els contactes de casos vinculats a brots produïts per una variant del virus que fuita a la immunitat generada per la vacuna i les persones amb immunodepressió.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou + nou =