Sagunt se submergeix en el món prehistòric a través del còmic

Xavier Rius: «’Prehistòria i Còmic’ respon a la vocació dels museus de la Diputació de projectar-se cap a l’exterior i contribuir a l’objectiu d’apropar la cultura als pobles i ciutats de les comarques valencianes»

Sagunt se submergeix en el món prehistòric a través del còmic
01/02/2018 -

L’exposició itinerant Prehistòria i Còmic arriba a les sales del Centre Cívic Antic Sanatori de Sagunt, on es podrà visitar fins el proper 18 de març. Aquesta mostra produïda pel Museu de Prehistòria de València, dependent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, representa un projecte pioner a l’Estat envers la prehistòria i el còmic, el qual aborda aquesta complexa relació entre els temps prehistòrics i les històries de tants i tants herois i heroïnes de ficció. La retrospectiva servirà, a més, de preàmbul a la celebració de la cinquena edició del Festival del Còmic de la Comunitat Valenciana Splash!, que acollirà la localitat del Camp de Morvedre durant els dies 23, 24 i 25 de febrer. A més de contribuir a la visibilització de la ciutat de Sagunt, declarada en 2018 capital Cultural per part de la Generalitat Valenciana.

La mostra ha estat inaugurada pel diputat de Cultura, Xavier Rius; l’alcalde de Sagunt, Quico Fernández; el regidor de Joventut, Guillermo Sampedro; a més dels comissaris de la mostra, Helena Bonet i Álvaro Pons.

El responsable de l’Àrea de Cultura, Xavier Rius, ha destacat que aquesta mostra itinerant «respon a la vocació dels diferents museus de la Diputació de projectar-se cap a l’exterior i contribuir a l’objectiu d’apropar la cultura als pobles i ciutats de les comarques valencianes». És per això, es presenta «una proposta intergeneracional, pensada en clau molt didàctica», amb el clar propòsit «d’estimular els més menuts amb la fantasia dels mons imaginaris de la prehistòria», a més de comptar «amb nombrosos elements d’interés per als visitants més grans», ha indicat.

Prehistòria i Còmicofereix una mirada sobre el món del còmic des de la pròpia prehistòria, de la mà de les grans icones universals presents al nostre imaginari i que ens remeten directament als temps més remots. Recull una gran diversitat de còmics, més d’un centenar d’exemplars, que abasten des de principis del segle XX fins a l’actualitat.

De les primeres il·lustracions als Picapedra

El recorregut comença amb una reflexió científica sobre la representació gràfica de la prehistòria, que pivota sobre tres aspectes relacionats estretament amb el món de la narració gràfica. Un àmbit inicial que propicia un recorregut per les primeres il·lustracions de l’origen de la Humanitat; des de la meitat del segle XIX i fins a l’actualitat; una referència a l’art rupestre llevantí com la primera narració gràfica existent a les nostres terres; i, finalment, la novel·la de ficció com a font d’inspiració de molts autors de còmics.

Seguidament, es mostren els diferents personatges que apareixen als còmics, des de la visió infantil i caricaturesca fins a la més realista, passant pels herois selvàtics i els primitius monstruosos. A través d’aquests es descobreix un món fantàstic poblat per protagonistes inoblidables del còmic espanyol, com ara Purk el Hombre de piedra, el Pequeño Pantera Negra, Altamiro de la cueva o Hug el troglodita, els quals comparteixen escenari amb icones del còmic americà, com Alley Pop, Tor, Els Picapedra o Turok, a més d’altres herois prehistòrics del còmic francòfon no menys coneguts, com Tounga, Rahan, o les noves heroïnes Lucy o Vo ‘hounâ’.

El tercer àmbit s’estructura en cinc blocs corresponents als conceptes clau que l’imaginari col·lectiu identifica amb la prehistòria: les eines, el foc, el món de les feres, l’art paleolític i el megalitisme. Tot aquest desplegament de paper es recolza amb rèpliques de materials arqueològics del Museu de Prehistòria, com ara fòssils de grans mamífers, plaquetes gravades, adorns o armes, entre d’altres.

Acompanyen el recorregut de l’exposició nombroses planxes i il·lustracions, quatre entrevistes a reconeguts il·lustradors espanyols i francesos i dues animacions realitzades amb tecnologia 3D.

L’exposició finalitza amb una biblioteca infantil de còmics ambientats en la prehistòria, i un espai didàctic i lúdic on es reflexiona envers els grans tòpics i anacronismes de la prehistòria. Tot açò amb la finalitat de submergir els visitants en un món de ficció per a goig de grans i menuts.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 − tretze =

sagunt a escena 2019
turismo salou