Sagunt inaugura l'exposició de la Diputació que reivindica el paper de la dona en el món de l'art

La sala Glorieta de la Fundació Bancaixa exhibeix des d'aquest dimecres la mostra itinerant ‘Dones en marxa’, amb mig centenar d'obres de grans artistes creades o inspirades per dones

Guardar

Exposición Sagunt 01
Exposición Sagunt 01

Que la Diputació de València té una marcada vocació feminista ja ho va avançar el president, Toni Gaspar, en el seu discurs d'investidura, una realitat que es va plasmant en les polítiques provincials des que fa quatre anys la Igualtat es convertira en un dels eixos de la gestió de la corporació provincial. ‘Dones en marxa’ és un reflex més d'esta aposta per la dona des de qualsevol àmbit, en aquest cas des dels fons artístics de la institució.

L'exposició, de caràcter itinerant, va començar el seu recorregut al Castell d’Alaquàs i arriba a Sagunt en la seua segona escala, on podrà visitar-se a la sala Glorieta que la Fundació Bancaixa té en la plaça Cronista Chabret. En total, una mica més de mig centenar d'obres seleccionades per l'Oficina Tècnica de Patrimoni Artístic de la Diputació (OFITEC) que tenen com a nexe la figura femenina, com a model i com a artista.

Amb Esther Alba i Mireia Ferrer en el paper de comissàries, la mostra té dues parts ben diferenciades. Una primera centrada en la representació de la dona, amb artistes com Sorolla, Pinazo, Genovés i Michavila, entre altres, que reflecteixen en les seues obres la representació tradicional de la dona amb retrats, nus, maternitat, bellesa i costums, una visió que xoca amb la dona actual que busca una identitat diferenciada. I una segona en la qual la dona passa a ser l'artista que expressa el seu apoderament, sense imposicions externes.

Emergeixen ací les figures de Carmen Mateu, Aurora Valero, Ángeles Marco, Carmen Calvo, Elena del Rivero i Natividad Navalón, entre altres, creadores moltes d'elles que van aprofitar les beques i ajudes que oferia en el seu moment la Diputació per a iniciar-se en el món de l'art amb pensions que fomentaven la lliure expressió. Entre les ajudes a joves artistes destacaven les beques Alfons Roig, les d'Ampliació d'Estudis Universitaris i les pensions de la Diputació.

En resum, una selecció d'obres del fons patrimonial de la Diputació de València que, en la línia de democratitzar l'art i compartir aquests tresors amb les valencianes i valencians, recull la iniciativa de la dona per a definir-se a través de l'art, generant un debat entre la bellesa estètica de la imatge femenina representada, generalment per homes, i la reflexió crítica sobre allò que es representa.

Un patrimoni de totes i tots

El president de la Diputació, Toni Gaspar, va insistir durant la seua intervenció en la inauguració de la mostra en què “el patrimoni artístic de la Diputació és de totes i tots els valencians”, i en el cas concret de ‘Dones en marxa’ va apuntar que la intenció és “visibilitzar les mans d'unes dones que sempre han estat ací, però que han passat desapercebudes”.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, va coincidir amb Gaspar a l'hora de destacar el treball de la Fundació Bancaixa en l'àmbit cultural. Per a Moreno, la inauguració d'aquesta exposició i el seu caràcter reflexiu és doblement important perquè “la dona i el feminisme és un tema prioritari per a aquest govern”.

Per part seua, el president de la Fundació Bancaixa, Rafael Alcón, va posar en relleu la col·laboració que estan duent a terme amb l'Ajuntament de Sagunt, dins d'un full de ruta en el qual totes dues institucions caminen de la mà en el “foment de la cultura”.

Destacats