25n
25N
25N

Sagunt exigeix que no atraque el vaixell amb possible armament de l'Aràbia Saudita contra la seua guerra a Iemen

Associacions convoquen una protesta aquest dimarts contra l’arribada del vaixell des dels EUA

Sagunt exigeix que no atraque el vaixell amb possible armament de l'Aràbia Saudita contra la seua guerra a Iemen
09/12/2019 -

L’Ajuntament de Sagunt (València) exigeix a l’Autoritat Portuària de València (APV) i al Ministeri de Defensa que prenguen les mesures necessàries perquè no atracada en el seu port el vaixell de càrrega ‘Bahri Abha’, que podria portar armes de l’Aràbia Saudita des dels Estats Units per a la guerra de Iemen.

Davant la possible arribada del vaixell durant aquest dimarts, la junta de govern de Sagunt denuncia en un comunicat la falta d’informació i demana tindre accés a totes les dades, a l’ésser “un tema que genera alerta pública i preocupació entre la ciutadania”.

En cas que el vaixell transporte armes, Sagunt reclama que no escale “de cap manera”, a l’ésser un port “obert a tota mena de mercaderies i negocis que en cap cas ha de convertir-se en un port per al comerç internacional de material armamentista, màximament quan es desconeix l’ús final”.

El govern local mostra així la seua “profunda preocupació” perquè aquest material es pot utilitzar en la guerra de Iemen, “una guerra civil amb agents internacionals implicats en la qual Nacions Unides ha denunciat crims de guerra i ha establit que l’Aràbia Saudita, Unió dels Emirats Àrabs, el govern iemenita i els rebels hutíes han violat drets humans internacionals”.

Sota aquest prisma, l’Ajuntament de Sagunt se suma a aquesta denúncia i insta que el Govern d’Espanya no participe en activitats que puguen donar suport a cap dels contendents en la guerra de Iemen.

Més enllà del vaixell, rebutja “enèrgicament” que el port de Sagunt s’utilitze per al transport internacional d’armes per a conflictes bèl·lics o per a maniobres militars. És un espai que compta amb una regasificadora i una empresa de fertilitzants i productes tòxics, amb el que l’entrada d’aquestes mercaderies “augmentaria considerablement el risc de la població i de l’entorn”.

“La pau i la vida altres éssers humans no pot dependre del nostre interés per a obtenir un benefici econòmic”, reivindica la corporació municipal de Sagunt, per a reafirmar-se com a “ciutat acollidora que dóna suport a la pau”.

“LA GUERRA COMENÇA ACÍ”

Davant la possible escala del vaixell, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre i altres organitzacions i entitats tenen previst concentrar-se aquest dimarts, 10 de desembre, a les 12 hores en el port de Sagunt contra l’entrada del vaixell ‘Bahri Abha’, tant en aquestes instal·lacions portuàries com en qualsevol part d’Espanya.

Sota el lema ‘No volem ser còmplices’, aquestes associacions adverteixen que “la guerra comença ací amb el transport d’armament saudita des de ports espanyols” i mostren la seua repulsa al fet que s’utilitzen per a donar cobertura a aquest tipus d’embarcacions.

“Aquest vaixell no transporta mobles, joguets o matèries primeres; transporta armes, armes que s’utilitzen per a assassinar vilment a persones: a dones, homes, ancians i xiquetes; que s’utilitzen per a assassinar a famílies senceres que no són ni des de lluny responsables ni combatents en les guerres de l’Aràbia Saudita, que més que guerres té tintes de croades o conquestes en les quals es val de la seua superioritat armamentística per a massacrar i espoliar als països veïns”, denuncien en un comunicat conjunt.

En aquesta línia, les organitzacions veuen “paradoxal que es negue l’auxili i atracament a vaixells carregats de persones que fugen de les guerres que s’alimenten amb les armes d’aquests vaixells: Abandonem vides humanes a canvi de negoci. La nostra societat no està representada en aquestes accions, es caracteritza per la seua solidaritat”.

També rebutgen el “despropòsit” que suposa que aqueix vaixell i amb aqueixa càrrega atraque en el port de Sagunt quan és “un vaixell que té 220 metres d’eslora i està replet d’armes com a magranes, bombes, míssils, metralladores o munició”.

Per tot això, defensen en què el Govern “no pot posar-se una bena en els ulls i fer com si ací no passara res”, quan Espanya és un país on “hui dia encara hi ha bombes sense explotar de la Guerra Civil i va patir les benes en els ulls dels països veïns”. “Senyors governants, aqueixa venda en els ulls ens fa còmplices,
les fa còmplices”, reblen.

El Centre Delàs d’Estudis per la Pau, per part seua, també mostra el seu rebuig a l’arribada del vaixell i demana tant als ajuntaments valencians com a la Generalitat i a les autoritats portuàries que no accepten oferir port segur al ‘Bahri Abha’, recordant que “el Govern espanyol va permetre al maig que un vaixell saudita isquera al maig de Santander carregat amb armes”.

“MASSACREN VIDES”

Com a vicepresidenta i consellera d’Igualtat, Mónica Oltra, ha recordat aquest dilluns que “si no fóra legal, el Govern actuaria” per a paralitzar l’arribada del vaixell amb armes a Sagunt, atés que no és competència del Govern valencià.

Oltra ha recalcat que tant ella com “tots els defensors dels drets humans, associacions com Amnistia Internacional, estan en contra de la massacre que s’està produint a Iemen”. “No és convenient col·laborar amb aquells que massacren la vida humana, i que massacren a xiquets, dones, homes i ancians d’una manera tan brutal com està passant a Iemen”, ha reivindicat a preguntes dels periodistes a Alacant.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

deu + 6 =

caixaontinyent
paterna