Les rutes per jaciments valencians marquen l'estiu de 2019

En juliol i agost és possible visitar els jaciments d’Olocau, Moixent, Tavernes de la Valldigna, Llíria, Caudete de las Fuentes, Moncada, Camporrobles, Gàtova o Ademús, entre altres

Guardar

castellet-de-bernabe
castellet-de-bernabe

Les comarques valencianes poden presumir de tindre una gran riquesa arqueològica i d'acollir alguns dels jaciments més destacats d'Espanya. Per això, la Diputació de València ha organitzat, juntament amb el Museu de Prehistòria de València i diversos ajuntaments, una ruta per a visitar els principals jaciments valencians durant els mesos de juliol, agost i setembre d'aquest 2019 que, a més de recorreguts guiats, ofereix activitats i degustacions gastronòmiques.

En concret, segons ha publicat del Museu de Prehistòria de València, la ruta passarà per Olocau, Moixent, Tavernes de la Valldigna, Llíria, Caudete de las Fuentes, Moncada, Camporrobles, Gàtova, Ademús, Aras dels Olmos i Sagunt, amb diferents activitats per a la família, moltes d'elles gratuïtes.

Durant juliol i agost, es podrà visitar el jaciment de Puntal dels Llops d'Olocau, amb entrades de 9:30 a 13:30h per a conéixer aquesta fortalesa que defensava i vigilava el territori edetà ocupada entre els segles V i II a. de C. Situada en la Serra Calderona, va ser la residència d'un aristòcrata i d'ella destaquen sobretot la seua muralla, la torre de vigilància i les seues habitacions.

Entre el 15 de juny i el 15 de setembre, podrà fer-se amb el Jaciment de la Bastida de les Alcusses de Moixent, amb horari de dimarts a diumenge de 10:00 a 14:00 hores i de 18:00 a 19:30 hores i amb opció a visites guiades gratuïtes de dimecres a diumenge de 10:30 a 14:00h. Es tracta d'un dels jaciments clau en la cultura ibèrica a València i, per això, és objecte de diverses excavacions cada any. De fet, entre juliol, agost, setembre i octubre hi haurà treballs d'això.

El Jaciment de la Cova del Bolomor de Tavernes de la Valldigna és una altra de les opcions que es podrà marcar en el calendari durant aquest estiu, encara que caldrà consultar horari amb l'ajuntament del municipi. En aquest cas, es tracta d'un espai de gran rellevància per al coneixement dels orígens i les característiques de poblament humà antic en Europa, sobretot per part dels neandertals i altres homínids.

A Llíria estaran obertes les portes del Tossal de Sant Miquel i el Castellet de Bernabé, o bé amb visita lliure o amb guiada, de dimarts a divendres de 10:00 a 14:00h i de 16:00 a 18:00, així com els dissabtes i diumenges de 10:00 a 14:00h. En aquest municipi podrà veure's, així, un caseriu en la Calderona datat entre els segles IV i II aC com a territori edetà, com en el cas del jaciment d'Olocau. Allí pot conéixer-se més de prop les seues activitats d'explotació agrícola, com el magatzematge de cereal o l'elaboració de vi, oli i mel, així com l'explotació minera com l'extracció de plata, entre altres.

De dijous a diumenge, de 9:30 a 14:00 hores i de 18:00 a 21:00h al juliol i agost, hi haurà visites guiades gratuïtes en el Kelin de Caudete de las Fuentes, una ciutat ibèrica que, per la seua posició, podia vigilar els seus voltants i controlar els moviments dels seus adversaris. Així mateix, el 19 de juliol l'ajuntament organitza la Jornada d'Arqueoastronomia, mentre que l'1 i el 16 d'agost farà el mateix amb les 'Vetlades al vespre en Kelin'.

El Tòs Pelat de Moncada, per part seua, acollirà als seus visitants del 29 de juny al 27 de juliol, amb eixides des de l'Ermita de Santa Bàrbara a les 10:00h del matí. Entre els segles VI i IV aC va exercir un paper de gran rellevància, ja que era intermediària comercial entre les ciutats d'Edeta i Arse, segons el Museu de Prehistòria de València.

Molón de Camporrobles | València Turisme

A Camporrobles continuarà la ruta, en aquest cas amb el seu Molon, situat en la zona superior d'un gran queixal cretaci i ocupat des del final de l'Edat de Bronze fins a la segona meitat del segle I a.C fins al seu abandó en l'època romana, tal com assenyala València Turisme. En concret, hi haurà visites guiades gratuïtes els dissabtes i festius de 09:00 a 13:00h i de 16:00 a 20:00h i els diumenges de 9:00 a 13:00 h al juliol i agost. A més, es podrà fer rutes de senderisme interpretatiu 'Ibers al natural' els dissabtes, o visitar el Molon amb tast o degustació de vins DO Utiel-Requena per 5 euros o per 11 si s'inclou gastronomia local.

A ells se suma el Torrejón de Gàtova, un jaciment que va començar a excavar-se en 2015 i del qual s'ha descobert una xicoteta àrea que correspon amb una gran torre rectangular, de moment. En aquest cas, es podrà veure de dilluns a divendres, però també els caps de setmana, encara que amb reserva prèvia a l'ajuntament del municipi.

D'altra banda, aquesta ruta farà parada en la Celadilla d'Ademús, un jaciment iber que ha suposat importants troballes de materials, peces, restes humanes i animals. Al juliol i agost, es fan visites senderistes guiades els dimecres a les 18:00h, i els divendres i dissabte a les 11:00h des del Berenador dels Arenals, amb entrada gratuïta per a xiquets i per 3 euros per a adults.

Finalment, Sagunt, Aras de los Olmos i Villar del Arzobispo ofereixen, també, rutes senderistes senyalitzades per a visitar patrimoni iber. En el primer cas, al juliol i agost també es pot participar en la visita guiada 'Històries de la història' per 10 euros, els dimecres, dijous, divendres, dissabtes i diumenges a les 11.20; en Aras de los Olmos, hi ha disponible una ruta que discorre pel queixal de Santa Catalina fins a aconseguir el jaciment iber; a Villar, per part seua, es pot visitar La Senya, l'únic jaciment ibèric situat en pla.

Destacats