Baix el sol de la Toscana valenciana

Una ruta enològica permet conéixer els inmensos paisatges de vinyes i les bodegues, protagonistes de la nostra pròpia Toscana

Baix el sol de la Toscana valenciana
10/05/2017 -

No ens fa falta anar fins Itàlia per disfrutar de la bella Toscana i dels seus famosos i reputadíssims vins. I és que la Comunitat Valenciana té tanta riquesa i diversitat als seus paisatges, que igual podem estar gaudint del mar en una platja de Gandia i, en qüestió d’una hora en cotxe (uns 70km), trobar-te baix el sol de la Toscana… Valenciana, clar.

El triangle format per Fontanars dels Alforins, Font de la Figuera i Moixent, entre les comarques de la Vall d’Albaida i la Costera, no és conegut com “la Toscana valenciana” per un simple reclam turístic. El nom s’originà en un moviment que va nàixer contra la construcció d’un abocador en aquesta zona. A més d’aconseguir l’anul·lació del projecte – una de tantes barbaritats que per sort no arribà a realitzar-se – aquesta Toscana es va convertir en un dels llocs amb més encant de la Comunitat Valenciana.

L’entorn rural és de conte. Camps de blat, d’oliveres, de gira-sols; pero, sobre tot i especialment, vinyes. 4.000 hectàries de les últimes, per a ser exactes. I és que la fertilitat d’aquest terreny, la varietat de sóls, ha estat aprofitada des de fa ja més de 2.000 anys. Així ho demostren les ferramentes per vendimiar, la vaixella per beure vi i les restes de raïm trobades al poblat íber de la Bastida de les Alcusses.

La viticultura, com vem, ha estat una constant en el lloc, amb bodegues que compten amb una llarga tradició. Els professionals d’aquests cellers, hereus de tota una cultura, han format l’associació “Terres dels Alforins” amb l’objectiu d’aconseguir reconeixement i diferenciació en el sector, a través de la qualitat, per assegurar un futur sostenible per al territori.

Encara que aquests vins es troben baix la Denominació d’Orige Vins de València, cadascun compta amb característiques peculiars que el fan únic i per això els membres de l’associació lluiten per defendre la naturalesa singular de les seus obres.

L’enoturisme, o ruta enològica, és l’activitat turística estrella de l’associació. És un valor afegit a la qualitat dels seus productes, ja que fins i tot el paladar més humil pot apreciar millor el vi si participa, no només en la cata, sinó també en la visita a les vinyes, que dominen vasts paisatges rurals i el fruit de les quals termina, com la visita, a les sales d’elaboració i criança.

Escapa’t de la rutina diària i deixa’t embriagar per l’encant fílmic de les Terres dels Alforins, on les preocupacions quotidianes i l’estrès del ritme de vida actual es rendeixen a la inmensitat d’aquesta autòctona Toscana…i als seus elixirs.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quinze + un =

sagunt a escena 2019
turismo salou