Rotund èxit del congrés "Dones i Esport"

El primer congrés estatal sobre esport femení, organitzat per la Corporació provincial, conclou amb més de 300 participants i arribant a ser ‘trending topic’ a València

Guardar

apertura_7
apertura_7

El primer congrés d'àmbit estatal ‘Mujeres y Deporte’, centrat en la discriminació al col·lectiu femení i en els avanços des de diferents àmbits del món de l'esport, ha conclòs aquest cap de setmana amb més de 300 participants i situat en la llista de temes més comentats en Twitter, pel que respecta a l'actualitat de València.

A més de l'impacte mediàtic en les xarxes socials i les televisions de comunitats autònomes com el País Basc, Catalunya i les Illes Canàries, la diputada d'Esports, Isabel García, ha celebrat l'assistència de “un públic molt entregat”. Per a García, és molt important acudir a esdeveniments esportius com l'organitzat per la Diputació, amb la col·laboració de la Universitat Politècnica (UPV), Nosaltres Esportistes i Emtesport, “perquè elles senten que la societat els reconeix el treball que estan fent”.

El congrés va arrancar el divendres amb la inauguració del president, Jorge Rodríguez, que va detallar les accions de promoció de l'esport femení que està duent a terme la Diputació en la seua aposta per la igualtat, i va continuar durant tota la jornada amb dues taules enfocades des de la perspectiva dels clubs esportius i les institucions.

Va destacar la intervenció de Dorleta Ugalde, responsable del programa per a la promoció de la igualtat entre dones i homes en l'àmbit esportiu del Govern Basc, en la qual va apuntar que “si bé és cert que augmenta la participació de les dones en l'esport, en qualitat hi ha molt per fer. Ens conformem amb les molletes, però volem el 50% i els mateixos drets que els homes”.

La segona jornada del congrés es va iniciar amb una taula redona dedicada a les accions que s'apliquen des de la comunitat universitària en suport de les dones esportistes. La judoka Ana Carrascosa i la jugadora de waterpolo Jennifer Pareja van narrar el que els va costar arribar a les competicions d'elit i què han fet després de deixar l'esport com a professionals. Les dos van coincidir en la necessitat d'accions com la impulsada per la Diputació, que tracta d'avançar en la seua gestió diària per a “acabar amb el mig segle de retard del reconeixement social de les dones esportistes”.

 

Àmbit universitari

“La responsabilitat social de les universitats té un impacte enorme en la societat”, ha explicat Carmen Alcibar, directora de comunicació de l'àrea d'Esports de la UPV. Durant la taula redona dedicada a les iniciatives des de les universitats, responsables de diverses facultats van presentar els programes que estan duent a terme per a fomentar l'esport femení. Les professionals es van centrar en destacar l'hegemonia masculina en les competicions i la menor presència de les alumnes segons avancen els cicles formatius, “amb tendència a descendir”.

A diferència d'Estats Units i altres països d'Europa, l'activitat esportiva no forma part del currículum acadèmic, la qual cosa provoca en nombroses ocasions que les alumnes abandonen la pràctica per falta de temps. “El 34% dels esportistes són dones. Però quan arriben a Secundària, les possibilitats de practicar esport disminueixen o desapareixen, per la qual cosa és necessari facilitar-les la reincorporació a l'esport tant a nivell federat com d'oci”, explicava Alcibar. Fins que aquesta situació es normalitze, les universitats han incorporat accions específiques de promoció de la dona esportista com la ‘Carrera de la Dona’, a la qual és necessari ser convidat per una dona, el nomenament anual a la ‘Esportista d'Honor’ i exposicions fotogràfiques, entre altres.

María Martín, des de la Universitat Politècnica de Madrid, va remarcar la importància de les titulacions acadèmiques i els grups d’investigació centrats en el col·lectiu femení. “Però si volem investigar, no solament hem de ser bons generant aquest coneixement, sinó difonent-ho”. Per la seua banda, la professora i investigadora de la Universitat de A Coruña, Cristina López, va concloure que “necessitem molts homes feministes” que ajuden a visibilizar a les protagonistes de les ciències de l'esport i la necessitat d'aconseguir igualtat d'oportunitats.

 

Un present i un futur per a les esportistes

“Ana Carrascosa, Jennifer Pareja i Anna Montañana són clars exemples que és possible continuar treballant més enllà de la carrera professional”, ha ressaltat Isabel García. Les tres segueixen vinculades al món de l'esport, la qual cosa, en paraules de la diputada, “és el que nosaltres també pretenem impulsar amb aquest congrés”.

Les esportistes van fer un recorregut per la seua trajectòria professional, els sacrificis i les desigualtats viscudes pel fet de ser dona. “Moltes vegades som conscients dels èxits dels esportistes però no som conscients del camí pel qual han passat”, ha explicat l'ex capitana de la Selecció Espanyola de Waterpolo. Jennifer Pareja considera que l'esport femení està canviant “a millor”, però ha insistit que “hem d'implicar-nos tots” i emprendre accions com el Congrés ‘Mujeres y Deporte’.

Per la seua banda, Ana Carrascosa ha ressaltat els obstacles no solament pel fet de ser dona sinó perquè el judo “no és un esport mediàtic”, i açò ha dificultat encara més la seua visibilitat. “Cal conscienciar a la societat que les xiques som referents. Jo ho veig, sóc mestra i sent aquest respecte dels xiquets. En la meua escola tinc igual nombre de xiquetes que de xiquets i és perquè jo sóc una dona”, ha explicat la judoka olímpica.

“L'important ara és l'agenda que ens marquem d'ací a dos anys, per a trobar-nos de nou i poder veure el que hem sigut capaços de fer”, ha ressaltat la diputada d'Igualtat i Esports Isabel García, promotora d'aquest primer congrés d'àmbit estatal ‘Mujeres y Deporte’, de convocatòria bianual.

Destacats