Trencar el cicle polític i no oblidar als joves, objectius del pacte valencià de reconstrucció

Guardar

botanic
botanic

Trencar el cicle polític de quatre anys amb una estratègia 2030-2040, "posar rostre" als joves, recuperar la normalitat en l'educació i prevenir l'assot del canvi climàtic al Mediterrani són algunes de les propostes que ha plantejat aquest divendres el catedràtic de Geografia Humana Joan Romero per al pacte valencià de reconstrucció després del coronavirus.

"No sé quan eixirem de la crisi, però sí que ho farem amb més incertesa, més vulnerables, més pobres i amb major distància social", ha augurat el també expolític socialista en la comissió per a la reconstrucció de Les Corts, destacant el seu paper per a "donar solucions als cinc milions de valencians".

L'expert ha instat als grups del Botànic i a l'oposició a oblidar el curt termini i treballar amb voluntat política per grans consensos que servisquen per a dues o tres legislatures. "A les seues mans està el 80% de l'èxit o el fracàs del pacte", ha asseverat, i ha cridat a aprofitar aquest moment històric per a anar cap a l'horitzó 2030-2040.

La pandèmia deixa, al seu judici, tres obligacions: primer reparar els danys emocionals i socials, però també la confiança, després recuperar tot el perdut i finalment "repensar" el model actual per a establir uns fonaments que sobrevisquen als canvis de govern. "Necessitem estabilitat i trencar el cicle polític perquè 48 mesos no serveixen", ha defensat.

Entre els objectius, un finançament autonòmic just per a "tindre més marge de maniobra", acompanyar als més afectats per les fractures o "eixamplar" l'espai públic en sanitat, cuidats de majors i serveis socials municipals, al marge de les reformes urgents a abordar pel Govern i la UE.

"S'HA PARLAT MOLT DE BARS I POC DE COL·LEGIS"

Però, sobretot, recuperar la normalitat en educació. "S'ha parlat molt de terrasses, bars o platges i fins ahir no dels col·legis i les universitats quan són un pilar de recuperació", ha lamentat. Altres reptes urgents són atendre els majors en residències i als grups de població "que han quedat a la intempèrie, molts immigrants".

Per a aconseguir-ho, el professor ha advocat per aprofitar les fortaleses de la Comunitat i ha plantejat una agenda d'eixos "imposats per la realitat". Un dels prioritaris és l'adaptació de l'estratègia contra el canvi climàtic al Mediterrani. "L'impacte serà més greu del que pensem en deu anys, tot el que fem serà poc", ha advertit.

També ha cridat a millorar en qualitat institucional i transparència i ha plantejat institucionalitzar la conferència de presidents autonòmics dels diumenges amb Pedro Sánchez. En economia, anar cap a un model millorat davant la baixa productivitat de l'economia valenciana, els baixos salaris i el talent que s'escapa.

El catedràtic ha previngut contra els discursos que advoquen per desglobalitzar o relocalitzar perquè "tots depenem molt de tots", sense que Espanya es deixe guiar pels "cants de sirena" del proteccionisme que defensen alguns a Europa.

AGÈNCIA VALENCIANA D'INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL

Alguns dels seus suggeriments són reforçar l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i crear una agència autonòmica de dades i intel·ligència artificial per a "no perdre aquest tren", així com un pla regional d'habitatge públic centrat en els joves. "Posen rostre als 1,35 milions de joves i als quals tenen 40 anys i continuen vivint a casa dels seus pares", ha pregat com "la millor política de pensions".

En educació, el també exconseller creu que cal revisar el sistema de formació i aprenentatge permanent mitjançant un sistema pluriennal de finançament al sistema universitari valencià perquè "no poden ser que tinguen la mateixa que en 2008".

Ha emplaçat a afrontar les conseqüències de l'envelliment, donar més protagonisme als ajuntaments i treballar cap a un nou model urbà amb visió metropolitana per a reduir les bretxes. En cas contrari, ha alertat, "el diàleg intergeneracional es trencarà més".

Entre els grups del Botànic, el PSPV veu "impresentable" que les universitats no tinguen més connexió amb el món laboral, Compromís lamenta que "sempre s'ha dilapidat" la necessitat d'una Conselleria de Transparència i saluda la proposta d'una agenda de dades i Unides Podem crida a enfortir el sistema públic i reformar el fiscal.

De l'oposició, el PP denuncia el "veto" als periodistes i a altres compareixents en Corts i es pregunta per a què reforçar l'AVI si "destina tres milions en sous i només un en ajudes". Cs defensa la urgència de la transformació digital i Vox recalca la seua etapa com a líder del PSPV en els noranta per a criticar la seua falta de crítiques a la gestió de la pandèmia.

En la seua rèplica, Joan Romero ha posat l'accent que "totes les mirades són necessàries" per a aconseguir l'eixida a aquesta crisi. "Només els fanàtics creuen tindre certeses, ningú té la veritat absoluta", ha reblat.

Arxivat a:

Destacats