25n
25N
25N

Rodríguez: “Les Falles són una indústria cultural i festiva dels valencians que ara és universal”

El president de la Diputació rep a les Juntes Locals de tots els municipis que celebren la festa, inclosa la capital, i reivindica el paper de les comissions de tota la província en la declaració de la UNESCO

Rodríguez: “Les Falles són una indústria cultural i festiva dels valencians que ara és universal”
17/03/2017 -

Jorge Rodríguez ha tingut clar des del primer moment que com a institució valenciana, la Diputació havia d’implicar-se perquè la festa anara reconeguda com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. En primer lloc, perquè “ho mereixen les més de 400 comissions de València i d’altres repartides per les comarques valencianes que donen vida a una festa que és un dels grans esdeveniments que podem mostrar al món”. En segon lloc, perquè “les Falles són una gran indústria en si mateixes, que formen part del motor econòmic de València i les seues comarques”.

En este sentit, la Diputació de València destina cada any al voltant de 3 milions d’euros a subvencionar als diferents sectors que donen vida a l’activitat fallera, amb ajudes per a les bandes de música en millora de locals, compra de partitures i nous instruments, ajudes per a espectacles pirotècnics i festes en els municipis i ajudes directes a les comissions falleres, que enguany s’han incrementat per a commemorar la declaració de les Falles com a Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO.

Este increment de les ajudes ja ho va avançar Rodríguez en el seu viatge a la localitat alemanya de Mainz en vespres de produir-se la declaració de la UNESCO, en un dels últims actes de reforç de la candidatura de les Falles a convertir-se en patrimoni universal. El president de la Diputació va voler implicar al col·lectiu faller de les comarques valencianes en aquell viatge i es va reunir amb les Juntes Locals de la província abans de viatjar a Mainz, per a escoltar-los i portar la seua veu a este fòrum europeu.

Seguint esta línia, Jorge Rodríguez ha tornat a reivindicar el treball tant de les comissions de la capital com les de les comarques, des d’Utiel fins a la Safor, passant per les Falles de l’Horta, la Ribera, la Costanera, el Camp de Turia, la Foia de Bunyol i el Camp de Morvedre. “Esta festa és patrimoni de totes les comarques valencianes”, recorda el president, que va compartir la matinal fallera de la Diputació amb la fallera Major de València, Raquel Alario.

La recepció fallera de la Diputació, un dels actes més multitudinaris de la festa, ha tornat a reunir a milers de falleres i fallers de més de 800 comissions i 53 juntes locals, que han celebrat amb els responsables de la Corporació provincial la universalitat d’esta celebració, en un ambient festiu amb càtering per a tots els assistents i la música del grup valencià Sva-ters. En opinió de Rodríguez, eixa declaració de la UNESCO “fa justícia amb una tradició que els valencians portem en el nostre ADN social i cultural”.

 

Visites a Aldaia i Xàtiva

La recepció fallera de la plaça Manises va ser l’inici d’un recorregut faller que enguany ha portat a Jorge Rodríguez fins a Aldaia, en l’Horta Sud, i Xàtiva, en la Costera, després que el passat any el president participara en diversos actes de les Falles de Gandia, Alzira i Picassent.

En tots dos municipis, Rodríguez ha destacat l’aportació de les comissions falleres de les comarques valencianes per a aconseguir l’esperada declaració de la festa com a Patrimoni de la Humanitat. En el cas de Xàtiva, el president i les falleres majors de la Junta Local, acompanyats per l’alcalde, Roger Cerdà, han descobert una placa commemorativa d’este reconeixement a la festa, en una localitat que va plantar el primer monument faller fora de València, l’any 1865.

Jorge Rodríguez considera que “si en alguna cosa ens posem d’acord és referent a les nostres festes”, per la qual cosa ha justificat que les institucions públiques “destinen recursos econòmics i materials per al manteniment i difusió de les Falles, que són un motor de l’economia valenciana”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

vint − 12 =

museo prehistoria