25n
25N
25N

Les Roques del Corpus són un reflex de la tradició valenciana

Coneix la programació del Corpus 2017 de València

Les Roques del Corpus són un reflex de la tradició valenciana
13/06/2017 -

La ciutat de València està immersa en la celebració del Corpus, una festivitat que, històricament, es considerava la festa gran de la ciutat, i que està repleta d’elements característics, que són un reflex de la tradició valenciana i, per descomptat, del Corpus. I un d’aquests elements són les famoses Roques.

Algunes dades ja situen a aquests carros triomfals, que reben el nom de Roques, l’any 1373, encara que existeixen altres teories que afirmen que la primera Roca va aparéixer l’any 1413 per a complimentar al Rei Fernando d’Antequera, quan va visitar València. Així i tot, les Roques formen part de la memòria col·lectiva dels valencians que, any rere any, han pogut gaudir d’elles.

En l’actualitat, València compta amb un total d’onze Roques (Roca de Plutó-La Diablera, Roca de San Miguel, Roca de la Fe, Roca de Sant Vicent Ferrer, Roca de la Puríssima, Roca de la Santíssima Trinitat, Roca València, Roca de la Fama, Roca del Patriarca, Roca de la Verge dels Desemparats i Roca del Sant Calze), en les quals es representen els anomenats Misteris Bíblics.

Tots aquests impressionants carros es poden visitar en la Casa de les Roques, situada al carrer Rocas, 3. Un edifici singular i amb molta història. I és que va ser Pedro IV, el Cerimoniós, qui va autoritzar la construcció d’un espai per a albergar les Roques. Finalment, va ser l’any 1447 quan es va inaugurar.

Més tard, en el segle XX es va rehabilitar una antiga casa del segle XVIII, situada en el carrer Roteros, i es van unir tots dos edificis deixant, així, un gran local per a custodiar les extraordinàries Roques que, hui dia, valencians i visitants poden contemplar.

Però això no és tot, ja que les Roques juguen un paper molt important en la celebració del Corpus. D’aquesta manera, serà aquest divendres, 16 de maig, quan es traslladen a la Plaça de la Verge on romandran fins al diumenge, dia en el qual tindrà lloc la Processó General.

A València Extra, t’informem de tota la programació del Corpus 2017:

DIJOUS, 15 DE JUNY:

20.00 h. Eucaristia oficiada per l’Arquebisbe de València, Antonio Cañizares Llovera, en l’Església del Patriarca. I pregó del Corpus, a càrrec de Donís Martín Albizúa.

DIVENDRES, 16 DE JUNY:

09.00 h. – Trasllat de les Roques des de la Casa de les Roques fins a la Plaça de los Fueros.
10.00 h. Lliurament de Pomells.
20.00 h. Trasllat de les roques des de les ‘Alameditas de Serranos’ a la Plaça de la Verge.
22.00 h. Sopar de l’Escaleta, en la Casa de les Roques amb el lliurament dels Cirialots d’argent i d’or als socis que compleixen 25 i 40 anys d’antiguitat respectivament.
23.30 h. Nit d’albaes, que finalitzarà al Palau Arquebisbal.

DISSABTE, 17 DE JUNY:

12.00 h. Penja de Poals als carrers Cavallers i Avellanas.
14.00 h. “Dinar de taula amunt” al carrer Cavallers
19.30 h. Representació dels Misteris en l’escenari de la Plaça de la Verge.
23.00 h. Concert Extraordinari de la Banda Municipal de València.
00.00 h. Nit de Festa. Cercavila pel recorregut invers de la Processó, amb el lliurament dels premis d’aparadors, balconades i façanes engalanades.

DIUMENGE, 18 DE JUNY:

10.30 h. Missa Pontifical en la Catedral de València.
12.00 h. Cavalcada del Convit, que envoltarà la Plaça de la Verge i el Palau de la Generalitat, seguint pel carrer del Micalet, Cavallers i Avellanas. En aquesta cavalcada, tindrà lloc les dansaes, el ball de Nanos i Gegants i la Poalà.
19.00 h. Processó general des de la Plaça de la Verge.

DIJOUS, 22 DE JUNY:

18.30 h. Octava del Corpus al Patriarca.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou + sis =

museo etnologia
ficcions 2019-2020
ficcions 2019-2020