25n
25N
25N

El risc de rebrot en la Comunitat Valenciana és el més baix en tota Espanya

Tots els indicadors reflecteixen que la situació epidemiològica en la Comunitat ha millorat

El risc de rebrot en la Comunitat Valenciana és el més baix en tota Espanya
26/02/2021 -

Les “dures” restriccions aprovades per la Generalitat des de finals de gener han donat els seus fruits i han col·locat a la Comunitat Valenciana com l’autonomia amb un risc de rebrot més baix en tot el país. Així ho reflecteixen les dades, perquè la regió valenciana ha passat en un mes de 1.550 casos per cada 100.000 habitants a 155 casos en incidència acumulada. Tots els indicadors dia rere dia confirmen que la tercera ona ha passat i que la pandèmia de coronavirus retrocedeix, a pesar que hi ha 295 ingressats en unitats UCI i es van registrar 49 morts ahir, la qual cosa manté al territori dins d’una millora, però encara en gravetat.

Per a reafirmar-se en les dades i veure en perspectiva la situació de la Comunitat Valenciana respecte a la resta de comunitats autònomes, cal fixar-se en el número de reproducció instantani. L’autonomia valenciana obté la xifra més baixa, juntament amb Castella-la Manxa, perquè es troba en 0,62. Això reflecteix a quantes persones pot infectar cadascun dels casos actius, partint del supòsit hipotètic que ningú és immune.

Què implica el RT?

És un dels indicadors fonamentals que permeten prendre el pols a curt i mitjà termini a una pandèmia, és a dir, mesura la capacitat del virus per a propagar-se. Un increment per damunt d’1 comporta a un creiximent exponencial de casos en molt poc temps, ja que la velocitat de contagi i de reproducció es dispararia, segons confirmen els experts. Aquesta sol ser la clau i la raó per la qual s’implementen mesures tan restrictives, perquè totes elles estan enfocades a reduir el RT per davall d’1 i fins i tot més.

És per això que la Comunitat Valenciana va aplicar aquestes mesures en el pitjor moment de la tercera ona, quan l’autonomia va arribar a un índex de reproducció instantània fregant l’1,4. Pel que estava en una situació descontrolada i amb una gran possibilitat de brots massius. El nombre de casos diaris arribava als 9.000 i va anar llavors quan la Generalitat va aplicar una sèrie de mesures restrictives perquè, un mes després, la situació estiga pràcticament revertida.

Quant a la resta de comunitats autònomes, Cantàbria i Canàries -regions que es trobaven amb valors més positius que la Comunitat Valenciana- han vist com la seua RT ha pujat al 0,91 i 0,86, respectivament. Són actualment les autonomies en pitjor situació pel que respecta a aquest indicador. Més favorables, i en la línia de les tres províncies valencianes es troba la Rioja, Castella i Lleó i Extremadura.

Dins de la Comunitat Valenciana hi ha diferències entre les tres províncies. Castelló és la província amb major índex de reproducció instantani, ja que se situa en 0,65. Una dècima menys registra la província de València. Alacant, per la seua part és la província amb menor risc de tota l’autonomia, amb un índex de 0,59.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

setze + setze =