25n
25N
25N

Ribó i Gallén signen el conveni de col·laboració de la capitalitat del disseny

Ribó i Gallén signen el conveni de col·laboració de la capitalitat del disseny
18/02/2020 -

«El disseny i la creativitat s’han de convertir en el vector d’enfortiment del desenvolupament econòmic de la ciutat i la seua àrea metropolitana, i ha de ser l’eix catalitzador de la capacitat innovadora del teixit productiu i facilitador de la seua internacionalització». Sota aquesta premissa, i en el context de la Capitalitat Mundial del Disseny que la ciutat exercirà en 2020, l’alcalde de València, Joan Ribó, i la presidenta de l’Associació València Capital del Disseny, Marisa Gallén, han signat hui un conveni de col·laboració, mitjançant el qual es concreta el suport i la participació de l’Ajuntament de València en aquesta iniciativa.

Tal com ha explicat l’alcalde, aquest conveni reflecteix «el compromís de l’Ajuntament de València per a participar i donar suport a les accions de cara a la Capitalitat Mundial del Disseny de 2022». «Volem treballar perquè aquesta capitalitat no siga una cosa únicament de 2022, sinó una acció de continuïtat que ha d’arribar a tots els sectors econòmics i socials de la ciutat». La representant de l’Associació València Capital del Disseny, Marisa Gallén, ha manifestat la seua satisfacció «perquè amb aquesta signatura ja podem començar a preparar les activitats prèvies a la capitalitat, amb la confiança de convertir València en un centre líder en creativitat i disseny, i que hi haja un abans i un després en la percepció de la ciutadania del que és el disseny».

L’acord estableix el compromís econòmic de l’Ajuntament de finançar part de les despeses de les obligacions assumides per l’associació, que es concreta en 2,25 milions d’euros, dotats de manera pluriennal. Per a l’exercici 2020, l’Ajuntament es compromet a atorgar una subvenció de 500.000 euros; i per als exercicis 2021 i 2022, l’import de la subvenció ascendirà a 750.000 i un milió d’euros, respectivament.

València va ser triada Capital Mundial del Disseny l’11 d’octubre del passat any, 2019. Després d’aconseguir aquest objectiu comú, tant l’Ajuntament com l’Associació València Capital del Disseny han manifestat la seua voluntat de treballar units «en col·laboració público-privada i aliança estratègica de la quàdruple hèlice» (model d’innovació oberta que es basa en la interacció de quatre eixos principals: administració pública, empreses, entitats acadèmiques i les persones). De fet, tant l’Ajuntament com l’associació han subratllat en l’acord que «el disseny ha de ser, en els pròxims tres anys, una interfície facilitadora de les relacions entre la creativitat i la innovació, articulant les connexions entre l’estructura institucional de l’Ajuntament de València, la societat civil, les empreses, i les principals institucions culturals».

«València compta amb l’aval històric de més d’un segle de desenvolupament del disseny, amb professionals de la cartelleria, el dibuix, la publicitat, la il·lustració, el disseny gràfic i industrial i l’urbanisme», ha afegit l’alcalde, que ha subratllat com tot això ha confluït en el protagonisme creixent del disseny, en totes les seues formes i varietats, com a element estratègic en el desenvolupament econòmic, social i cultural de la ciutat.

A partir de les activitats a realitzar i dels visitants, s’ha estimat l’impacte econòmic que la celebració de la Capitalitat Mundial del Disseny 2022 podria tindre a la ciutat en els pròxims anys. Un criteri conservador establiria una presència aproximada de 10.000 professionals, que podrien generar un impacte empresarial a la ciutat d’uns 8’5 milions d’euros, la qual cosa suposaria multiplicar per 1’5 el pressupost organitzatiu. No obstant això, una anàlisi més avançada proposa l’arribada d’uns 50.000 professionals, l’impacte empresarial dels quals a la ciutat aconseguiria els 29 milions d’euros; és a dir, un efecte multiplicador de 3’3 sobre el pressupost organitzatiu.

REFERENT INNOVADOR

L’alcalde ha subratllat la voluntat de l’Ajuntament de situar la ciutat «com a referent innovador, però amb la voluntat de fer perdurar aquesta posició després de la Capitalitat Mundial», de la mateixa manera que s’ha fet amb la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible, que ha tingut conseqüències directes per a la ciutat, com la creació del CEMAS (Centre Mundial d’Alimentació Sostenible), amb el suport de la FAO i de l’ONU. De fet, han destacat els representants municipals i de l’entitat de disseny, «el disseny ha mostrat ser ja un actiu important a la nostra ciutat i en la resta de la Comunitat Valenciana i és una de les disciplines en les quals les valencianes i els valencians han demostrat estar a l’avantguarda».

Sobre la base de tot l’exposat, l’Ajuntament de València i l’Associació València Capital del Disseny, consideren que l’obtenció de la capitalitat és un projecte il·lusionant, que ha de ser participatiu i que comparteix la idea que el disseny pot esdevenir en un dels elements identitaris d’una ciutat pròspera, inclusiva, creativa i sostenible.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × quatre =

Informacion coronavirus
diputacion covid19
Informacion coronavirus
mancomunidad horta sud