25n
25N
25N

Joan Ribó visita el Parc Central de València

Joan Ribó visita el Parc Central de València
15/06/2017 -

L’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat pels regidors Maite Girau, Isabel Lozano, Pilar soriano i Vicent Sarrià, ha visitat hui les obres del Parc Central, en la zona Russafa-Malilla. Durant el recorregut, els responsables municipals han conegut l’evolució dels treballs d’urbanització del parc i les ja quasi finalitzades actuacions de recuperació de les naus protegides de Demetri Ribes. Aquestes antigues edificacions ferroviàries seran destinades a instal·lacions d’ús social, cultural i esportiu, segons va acordar l’Ajuntament a través d’una comissió en la qual van participar col·lectius veïnals i ciutadania. A la visita ha assistit també el delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues.

Ribó ha recordat que el Central “serà prompte un dels parcs més importants de la ciutat de València, una infraestructura fonamental a la qual estem destinant unes aportacions anuals d’entre 8 i 9 milions d’euros”. L’alcalde s’ha felicitat “pel bon treball realitzat” i ha assenyalat que “estem treballant amb la hipòtesi que en el primer trimestre de l’any que ve podran ser lliurades les obres, almenys de les naus més xicotetes, la d’Universitat Popular i la de cultura, i els veïns i veïnes de València, però sobretot els dels barris adjacents, podran gaudir d’un parc emblemàtic”.

L’alcalde ha mostrat la seua satisfacció en veure que els treballs van al ritme previst. “El Parc Central compta amb quatre naus “que dedicarem a Universitat Popular, cultura, esports i serveis socials. Despús-ahir celebràrem una reunió per a posar en marxa ràpidament els projectes de condicionament per als seus futurs usos, i podem estar contents que aquest parc, juntament amb uns altres que s’estan fent, amb l’ampliació de Vivers i Benicalap o el futur Parc de Natzaret, configura a València amb un segon nivell de pulmons verds que són molt importants per a la ciutat.”

Els treballs en les naus de Demetri Ribes es troben en aquests moments executats al 95%. Mentre finalitzen les obres, l’Ajuntament està elaborant ja el projecte d’ús per a cada una d’elles. Les naus bessones 2 i 3, amb 426 m2 de superfície útil cadascuna, en el seu moment van albergar magatzems del ferrocarril. A partir d’ara una nau 1 amb el seu annex, (2.689 m2) es destinarà a usos esportius; la número 2 a seu de la Universitat Popular; la número 3 a usos culturals, i finalment la nau 4, amb 939 m2, i on es va situar en el seu moment l’antic taller de recorregut, albergarà les dependències d’un Centre Municipal de Serveis socials i un Centre d’Integració Sociolaboral de Joves.

L’alcalde i els regidors i regidores de les àrees de les quals depenen diferents aspectes relacionats amb l’execució i futura gestió del parc han pogut comprovar l’estat de les edificacions després de les tasques de rehabilitació. Les actuacions s’han dut a terme – com han explicat tant el gerent de la Societat Parc Central, Salvador Martínez Ciscar, com l’arquitecte Pedro Soler-, amb el màxim respecte a les característiques arquitectòniques de les naus, en tractar-se d’edificis protegits de principis del passat segle. També s’ha buscat mostrar els materials tal com són, sense maquillatges o revestiments que oculten la seua vertadera naturalesa. Aquesta idea, que és tal vegada la principal aportació de l’edificació industrial a l’evolució de l’arquitectura de principis de segle XX, ha suposat valorar els elements constructius originals dels edificis: les fàbriques de parets de càrrega de rajola massissa, les cintres metàl·liques i les cobertes de teula.

A més de les naus de Demetri Ribes, també s’han reconstruït dos molls ferroviaris que van ser desmuntats amb motiu de l’arribada de l’AVE a València i la construcció de l’estació Joaquim Sorolla. Les seues peces van ser guardades per a la seua posterior reutilització en aquesta zona del parc. Els molls 3 i 4 es troben adjacents un d’ells al carrer Filipines i l’altre a l’avinguda de Peris i Valero, al costat del viaducte de Giorgeta, i albergaran lavabos públics i servicis auxiliars, com ara quioscs o xicotetes tendes. També es reservaran espais per al manteniment de jardineria. L’alqueria, pràcticament finalitzada, acollirà les oficines per a la gestió del parc.

Durant la visita, a més de les edificacions, s’han pogut observar altres elements destacats de les obres com són la gran font en construcció al costat de la nau 1 i els murs que delimitaran dos dels principals espais del parc (l’Horta Jardí i el Jardí dels Xiquets). Aquests murs prefabricats poden aconseguir els 6 o 7 metres d’altura i seran recoberts de plantes enfiladores. La pèrgola i el canal d’aigua que serà una de les entrades al parc des de l’avinguda del Dr. Waksman són unes altres de les actuacions en marxa. En els últims mesos s’ha executat també la construcció de 28 pous d’infiltració i drenatge per a la recollida d’aigua de pluges i la seua recuperació per a l’aqüífer de la ciutat i el seu aprofitament com a aigua per a reg.

Les obres del Parc central en la zona de Russafa-Malilla van començar al maig del 2015 i suposen el 40% de la superfície total del parc i la urbanització de 110.826 metres quadrats en un àmbit delimitat per la platja de vies, el carrer Filipines i l’Avinguda Peris i Valero, al costat del viaducte de Giorgeta. Té un pressupost de 16.716.029 euros. En aquests moments s’ha executat un 42% del pressupost, encara que hi ha actuacions en marxa en les quals el percentatge arriba al 95%, com és el cas de les naus de Demetri Ribes.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 − huit =

bombers
CCCC
Valencia activa