Ribó se suma a l’alliberament de les patents de les vacunes amb una moció que sume tot el Ple Municipal

«És l’hora de fer-ho, si no volem arribar més tard encara a una solució global per a un problema global»

Guardar

0416 Ribó Institut Biomedicina (3)
0416 Ribó Institut Biomedicina (3)

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha reclamat este matí que s'alliberen les patents de les vacunes contra la covid-19, i ha anunciat que els grups del govern municipal ja treballen per a presentar una moció en este sentit a la reunió del Ple de l'Ajuntament del mes d'abril, perquè tota la Corporació se sume a la reivindicació. Tal com ha explicat, «l'actual monopoli de les vacunes impedeix l'accés equitatiu de gran part de la població mundial a elles, i per això hem d'exigir a les autoritats estatals i europees que activen els mecanismes excepcionals, previstos en la legislació internacional, perquè les indústries farmacèutiques que hui dia disposen de vacunes amb una eficàcia provada, alliberen les patents, i altres laboratoris puguen ajudar en la producció d'una solució per a una emergència global com és la pandèmia pel coronovarius».

«És l'hora de fer-ho, si no volem arribar encara més tard a una solució global per a un problema global», ha assegurat l'alcalde durant la visita que ha realitzat este matí a l'Institut de Biomedicina de València (IBV-CSIC). L'alcalde ha recorregut les instal·lacions, acompanyat pel director i la vicedirectora del centre, Jerónimo Bravo i Marta Casado, el gerent Vicente Villarta, i el coordinador del consorci SeqCOVID, Iñaki Comas

Ribó ha visitat el laboratori de genòmica de la tuberculosi, on es realitza la seqüenciació del coronavirus per a tota Espanya. SeqCOVID és un consorci d'investigació finançat per l'ISCIII a través del Fons Covid amb 1.750.000 euros. És la primera vegada que existeix un consorci com este, que està liderat des de València, i integra 58 centres hospitalaris d'investigació de tota Espanya.

Durant la primera ona de la pandèmia, el consorci va seqüenciar el 14% dels casos abans del confinament, i un 1% de la primera ona. Actualment, el consorci ha depositat 9.752 genomes en GISAID (un 86% de tots els genomes depositats per Espanya), i a data del passat 8 d'abril, el consorci era el tercer país d'Europa en esta activitat (si bé encara a molta distància del Regne Unit, que és el referent, amb al voltant de 186.000 seqüències).

Tal com han exposat els investigadors a l'alcalde de València, el ritme actual des del mes de desembre passat se situa en una mitjana de 400 seqüències per setmana. Totes estes dades han permés, han afegit els responsables del centre, descriure l'epidemiologia del virus durant la primera ona, identificar la variant que va aparéixer associada a la segona ona després de la ‘desescalada’, que es va expandir per Espanya després en la resta d'Europa, i contribuir a identificar les noves variants d'interés, confirmant sospites remeses pels hospitals de la tercera ona.

SUPORT AL PERSONAL DEDICAT A LA INVESTIGACIÓ

A la vista de la importància de l'activitat d'investigació, l'alcalde ha deixat patent la seua adhesió a «les reivindicacions que el personal investigador va traure ahir al carrer: posar fi a la precarietat laboral de les persones que, precisament, estan contribuint a trobar una solució en esta pandèmia i a les que podrien vindre». Tal com ha assenyalat Joan Ribó, «creure en la ciència és apostar per ella, dotant de recursos la investigació i possibilitant que els investigadors desenvolupen la seua carrera professional d'inici a fi. Per això la visita que faig hui vull que simbolitze el meu suport a la investigació», ha subratllat.

De fet, ha recordat l'alcalde des de l'Ajuntament de València «hem demostrat el nostre suport d'una manera simbòlica, aportant part del nostre salari durant els mesos de confinament a la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), i també ho fem en el marc de les nostres competències, amb la cessió al Consell Superior d'Investigacions Científiques d'una parcel·la municipal de quasi 3.000 metres quadrats per a la construcció d'un nou centre d'investigació biomèdica punter a Europa».

Com es recordarà, al maig de l'any passat l'Ajuntament va acordar la cessió al CSIC d'una parcel·la municipal per a la construcció d'un nou centre d'investigació biomèdica. Va ser una cessió, tal com va explicar l'alcalde en el seu moment, que responia «a un dels compromisos del govern municipal per a atraure talent i coneixement, a més de crear nous jaciments d'ocupació de qualitat i com a element de dinamització de la ciutat: invertir en investigació i ciència, i atraure talent a València».

La parcel·la es troba en el número 16 de la plaça Actor Enrique Rambal, entre l'avinguda Blasco Ibáñez i el carrer Serpis, dins de l'entorn de la Universitat de València i de la Universitat Politècnica de València, que era precisament una de les condicions que es buscava per a situar el centre.

Arxivat a:

Destacats