25n
25N
25N

Ribó subratlla la voluntat de València de ser una ciutat d'acolliment

Ribó subratlla la voluntat de València de ser una ciutat d'acolliment
20/10/2020 -

«Per a mi és una profunda satisfacció veure que, a poc a poc i de manera senzilla, i avançant en la col·laboració entre institucions i societat, estem avançant en una idea per a nosaltres molt estimada: València i la Comunitat Valenciana treballem per a ser una ciutat refugi, una ciutat d’acolliment». L’alcalde de València, Joan Ribó, ha participat aquest matí, junt amb la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i la secretària d’estat de Migració, Hanna Jalloul, en la presentació del programa d’acolliment Agermanament comunitari valencià.

«Ens sumem a aquesta experiència pilot i assumim el compromís, d’oferir oportunitats a una sèrie de famílies que han patit guerres a vegades molt llargues, i que han patit exili i fam, perquè puguen començar de nou en unes condicions de vida dignes», ha afegit l’alcalde de València, qui ha recordat que «parlem de situacions difícils que els valencians hem patit també al llarg de la història en moltes ocasions». «I hem de recordar-ho ara perquè nosaltres ara estem en condicions d’acollir», ha afegit Ribó.

Ribó ha assistit a la presentació d’aquest programa, fruit del conveni entre el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, la Generalitat Valenciana, a través de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats a Espanya (ACNUR), i les entitats socials Servici Jesuïta a Migrants Espanya, Càritas Diocesana Orihuela-Alacant, Càritas Diocesana Segorbe-Castelló i Càritas Diocesana València per a desenvolupar a la Comunitat Valenciana una Experiència Pilot de Patrocini Comunitari en matèria d’acolliment i integració de persones beneficiàries de protecció internacional.

MARCAR UNA DIRECCIÓ DIFERENT DES DE VALÈNCIA

El primer edil ha recordat el cas de l’«Aquarius» perquè va ser «una experiència que va canalitzar la voluntat d’aquesta comunitat i d’aquest Ajuntament d’avançar en una direcció que no és exactament la que sembla es dona en aquests moments a la Unió Europea a la qual pertanyem». Per això, ha subratllat, «des de València volem marcar una direcció diferent: una direcció que canalitze el nostre compromís i la nostra solidaritat».

L’alcalde Joan Ribó ha criticat «la falta de solidaritat del model d’acolliment europeu», i ha apel·lat a la necessitat d’arbitrar sistemes de «protecció, suport i inclusió de les persones refugiades: no podem permetre catàstrofes humanitàries com la de Moira (Lesbos, Grècia), on les condicions precàries de vulnerabilitat i amuntegament en les quals malvivien les persones en aquest camp ha acabat en catàstrofe», ha subratllat.

El programa, que coordina la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i la Secretaria d’Estat de Migració, compta amb la participació d’altres municipis, com Alaquàs, Almassora, Calp i Cocentaina. La presentació de la iniciativa ha comptat amb la participació de cinc famílies sirianes procedents dels camps de persones refugiades de Líban.

L’objectiu del programa és la promoció d’«una millora quantitativa i qualitativa dels processos d’acolliment i inclusió de les persones refugiades, així com incrementar el compromís compartit de les institucions i administracions públiques amb la societat en aquesta tasca». Les persones beneficiàries de Protecció Internacional que hagen sigut acollides en un dels municipis participants en aquesta experiència pilot seran informades dels seus drets i obligacions, així com de l’esforç que es necessitarà d’elles per a l’assoliment dels objectius d’adaptació i autonomia, i es fomentarà la seua participació en la presa de decisions, així com en les trobades que es puguen realitzar per a compartir l’experiència.

El programa té una vigència prevista de dos anys, i funcionarà mitjançant l’acció de grups locals de Patrocini Comunitari, integrats per persones voluntàries, i impulsats i coordinats per les entitats titulars de l’acord de patrocini (Càritas i Jesuïtes), els qui s’encarregaran de mantenir relació directa amb les persones refugiades que hagen sigut acolliments. Tal com estableix el programa, cada Projecte d’Acolliment i Integració de cadascun dels grups locals de Patrocini Comunitari s’ocuparà de cobrir les necessitats bàsiques de les persones participants i comptarà amb un habitatge, xarxa social, i estratègia de suport per a aprendre l’idioma. Es dissenyarà un itinerari de formació, amb suport psicològic, si escau, i amb mesures per a facilitar l’accés a l’ocupació, durant, almenys, 18 mesos.

Joan Ribó ha conclòs subratllat el «compromís i la voluntat d’ajudar de les entitats participants: estem preparats per a contribuir a protegir a les persones més vulnerables que necessiten desesperadament refugi, comoditat i seguretat; Estem ací i preparats per a acollir una part justa i per a complir els principis de solidaritat i generositat, com havien de fer tots les ciutats i països de la Unió Europea», ha conclòs.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

7 − quatre =