25n
25N
25N

Ribó sobre el vot de PSPV en la comissió de l'EMT: "És una qüestió de gravetat"

Ribó sobre el vot de PSPV en la comissió de l'EMT: "És una qüestió de gravetat"
17/10/2019 -

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha considerat aquest dijous que el vot del PSPV en la comissió de treball que investiga en l’Empresa Municipal de Transports (EMT) el frau de quatre milions detectat en aquesta entitat, diferent del de Compromís –el seu soci de govern en el consistori– perquè el president de la companyia pública i regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, s’absente quan comparega algú amb relació contractual o laboral amb aquesta empresa suposa “una qüestió de gravetat”.

Així, ha descartat parlar directament de “crisi” de govern a partir d’aqueixa diferència i ha dit que deixaria el succeït en “una qüestió de gravetat”. “No sé si és una qüestió per a dir crisi o no. Veurem la seua evolució”, ha indicat preguntat per aqueix vot després del ple extraordinari sobre l’EMT celebrat en el consistori.

Els representants del PSPV en la comissió de treball que investiga el citat frau van votar aquest dimecres a favor que Grezzi deixe aquest òrgan quan haja de declarar en ell un compareixent relacionat amb l’entitat perquè puga expressar-se “amb llibertat”. Aquesta mesura va tirar avant amb els vots a favor de PSPV, membres del govern local, i dels tres grups de l’oposició: PP, Cs i Vox.

L’alcalde ha manifestat que el succeït ahir en la comissió de treball de l’EMT “és una cosa a la qual no estem acostumats”, ja que “no havia passat mai des de 2015 que comencem una relació” de govern socialistes i Compromís. “Quan nosaltres arribem a un acord, aquests acords es compleixen. Al llarg dels quatre últims anys sempre s’ha votat de manera conjunta i ahir no es va votar de manera conjunta”, ha indicat.

Joan Ribó ha ressaltat que això ha sigut alguna cosa que “a Compromís l’ha sorprés moltíssim” i ha considerat que “havent-se acordat prèviament un altre sistema –el PSPV nega que hi haguera un acord previ sobre aquest tema–” de vot l’ocorregut “és un tema greu”. “Volem manifestar la gravetat que per primera vegada, en quatre anys i escaig, el PSOE ha fet una votació diferenciada respecte al que havíem quedat. És una qüestió greu”, ha insistit.

Preguntat per les conseqüències que pot tindre aqueixa diferència, el primer edil ha dit que el grup municipal Compromís les estudiarà. “Estudiarem”, ha assenyalat, al mateix temps que ha indicat que tenia previst reunir-se amb els seus companys de partit per a tractar el succeït. “Veurem què significa això. A nosaltres les coses ens agrada estudiar-les amb calma, amb tranquil·litat i veurem quina conseqüència té això”, ha apuntat.

Ribó ha agregat que “sempre” ha apostat “per mantindre uns acords” de govern que “són positius per a la ciutat” però ha matisat que ara hi ha “un factor nou que hem d’avaluar perquè pensem que és una cosa greu”. Preguntat en aquest punt per si es pot parlar de “crisi” en l’executiu local ha asseverat que s’ha produït “una cosa nova que no havia tingut en cinc anys”.

“A això se li pot dir de moltes maneres. Les paraules no són matemàtiques. Hi ha molts símils. Li pots dir crisi. Jo dic que és un tema greu. Ho deixaria en què és una qüestió de gravetat. No sé si és una qüestió per a dir crisi o no. Veurem la seua evolució”, ha exposat.

“SERENITAT”

Igualment, preguntat per si demanarà explicacions als socialistes ha reiterat la seua intenció de reunir-se amb els seus companys de Compromís per a parlar del succeït i ha subratllat que “sempre” li ha agradat “la serenitat” i “no fer les cusa en calenta”. “Les coses en fred sempre es fan millor”, ha assenyalat.

Respecte al comunicat emés per Grezzi en xarxes socials, parlant de “deslleialtat” en referir-se a la postura del PSOE en la votació d’aquest dijous, l’alcalde ha afirmat que no l’ha vist i que no té “per què assumir ni no assumir els comportaments de cadascun, igual que no assumisc ni deixe d’assumir els comportaments de qualsevol regidor ni del meu grup ni de l’altre grup que forma el govern”.

“És la seua opinió. És respectable però és una opinió que jo ni he fet ni he dit. Em responsabilitze d’allò que dic, de res més”, ha subratllat Joan Ribó.

“NO HI HA TAL CRISI DE GOVERN”

Per part seua, el portaveu adjunt del PSPV –ara portaveu en funcions per l’absència de Sandra Gómez– i membre de la comissió de treball que investiga el frau de l’EMT, Ramón Vilar, ha comentat també després del ple que “no hi ha tal crisi de govern” i que “la situació no és tan dramàtica”.

Així, ha assenyalat que s’ha pogut veure que en la sessió plenària els socialistes han votat els punts de l’ordre del dia al costat de Compromís i en la mateixa línia que el seu soci. “La valoració del ple és positiva. Hem demostrat serietat i lleialtat al govern i també el nostre interés perquè s’aclarisca la situació i s’intente recuperar els diners dels valencians”, ha exposat.

Preguntat per les acusacions de “deslleialtat” de Grezzi cap als socialistes i per les paraules de l’alcalde que considera “una qüestió de gravetat” el vot separat ahir de PSPV, Vilar ha destacat que ell creu que el que és “molt greu” és “que falten quatre milions d’euros dels valencians”.

“DRETS DELS TREBALLADORS”

“Una votació puntual en una comissió d’investigació on s’ha de votar el que cadascun considere que és més beneficiós per a la transparència i l’esclariment del qual s’investigarà no pot significar ni una crisi de govern ni qualificar-ho com a greu”, ha manifestat, a més d’indicar que haguera desitjat que Grezzi “motu proprio” s’haguera compromés a abandonar la comissió quan vaja un empleat de l’EMT.

Així mateix, Ramón Vilar ha comentat, sobre un pacte previ entre PSPV i Compromís respecte a la votació d’ahir, que ell com a portaveu en funcions i adjunt dels socialistes no havia pactat res. “No puc pactar que un treballador quan vaja a una comissió d’aquestes característiques tinga al seu cap directe davant. Tinc consciència de protecció als drets dels treballadors”, ha declarat.

Preguntat per la possibilitat que Grezzi estiga en aqueixes compareixences, Vilar ha dit que es veuria que no ha acceptat “una votació democràtica dins d’un òrgan oficial com la comissió”. “Serà la seua responsabilitat. La nostra és protegir els drets dels treballadors com a partit d’esquerres”, ha subratllat.

Igualment, respecte a les acusacions de l’edil de Mobilitat cap al PSPV per falta de model de ciutat, el portaveu socialista ha dit que “hi ha situacions que poden posar nervioses a les persones i dir coses poc reflexionades” i ha assegurat que el seu partit té “bastant model de ciutat molt més enllà del carril bici”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 + 19 =