Ribó assenyala la violència masclista com "el problema de seguretat més greu de la ciutat"

Guardar

1008 Honors i Distincions (69)
1008 Honors i Distincions (69)

«Enguany, a la nostra ciutat hem hagut de lamentar que dues dones han sigut assassinades per violència masclista, i que més de 1.300 dones tenen en vigor una ordre d'allunyament. La violència masclista és el problema de seguretat més greu de la ciutat». L'alcalde de València, Joan Ribó, ha fet públic un ban municipal amb motiu de la celebració del Dia Internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones, que se celebra el pròxim 25 de novembre, i en el qual apel·la a la «renúncia expressa a privilegis de gènere que suposen discriminació o agressió a les dones pel fet de ser-ho, així com un posicionament explícit, manifest, visible, contra qualsevol classe de violència contra les dones tant en sentit conceptual com de facto, en el dia a dia».

Cada 25 de novembre, l'Ajuntament de València i tota la ciutat commemora el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones «des d'una convicció i un compromís sense fissures amb la necessitat imprescindible i urgent d'erradicar-la», en paraules de l'alcalde. Tal com assenyala el primer edil en el ban municipal, «la violència masclista no és una suma de successos puntuals, sinó una flagrant vulneració de drets humans que afecta greument, moltes vegades irremeiablement, les vides de més de la meitat de la humanitat i que s'exerceix contra les dones, i moltes vegades també contra els seus fills i filles, de manera sistèmica, no sols al si de les relacions personals, sinó també en altres àmbits i des de les institucions i les estructures polítiques, socials, culturals i econòmiques impregnades de valors patriarcals».

Des que es registra el nombre de casos de violència masclista, en 2003, més de 1.070 homes han assassinat dones pel fet de ser dones a Espanya. I són més de 1.500 les víctimes mortals segons el criteri del Conveni d'Istanbul, que inclou també les assassinades per homes amb els quals no mantenien una relació de parella. L'alcalde, Joan Ribó, ha afirmat que «la violència masclista ens retrata com a societat», i ha rebutjat «el sistema de privilegis patriarcal del qual no podem sentir més que vergonya».

Tal com se subratlla en el ban municipal, aquesta violència mata, però també condiciona significativament la vida quotidiana de les dones i suposa una limitació de les seues llibertats i exercici de drets. «Posa en qüestió, per tant, la solvència del mateix sistema democràtic, atés que més de la meitat de la població no pot desenvolupar la seua vida en igualtat d'oportunitats». L'alcalde ha subratllat la importància de «fer visibles les diferents violències masclistes: les quotidianes que tantes vegades passen desapercebudes, i els casos més esgarrifosos (violència sexual, matrimonis forçosos infantils, assetjament, explotació sexual, mutilació genital...)

ELS EFECTES DE LA PANDÈMIA

El ban fa referència als efectes que la pandèmia de covid-19 estan tenint sobre aquesta situació, que han multiplicat les consultes al servei telefònic del 016. A més, ha destacat el treball de l'Espai Dones i Igualtat de la nostra ciutat, «un servici essencial que no ha deixat de funcionar; així com el grup GAMMA de la Policia Local, un referent de l'especialització en l'atenció de la violència de gènere».

Ribó ha subratllat que aquesta situació «mereix una declaració d'emergència i la disposició de tots els recursos possibles». De fet, en 2017 l'Ajuntament de València ja es va adherir al Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista. «Hem de continuar aprenent sobre la complexitat de la violència masclista i d'experiències de polítiques efectives per a erradicar-la. Per això enguany València ha allotjat l'I Congrés Internacional d'Atenció en la Violència de Gènere des de l'àmbit local, i hem d'esforçar-nos a posar la mirada, molt especialment, en l'àmbit educatiu, on la incorporació de recursos per a la coeducació no són imprescindibles per a construir un futur lliure de discriminació sexual i violències masclistes».

RESPONSABILITAT COL·LECTIVA

El ban conclou amb una reflexió sobre les arrels de la violència masclista i la responsabilitat de tota la societat en la seua eliminació. «La violència contra les dones és, sobretot, un exercici de poder de qui està en la creença, masclista, que el pot exercir». L'alcalde ha destacat «la importància vital de l'acció històrica del moviment feminista», però ha advertit que «l'erradicació d'aquesta violència és una responsabilitat col·lectiva, especialment dels poders públics», i ha destacat la «imprescindible mobilització dels homes i d'un sistema, d'una cultura, d'un marc educatiu, mediàtic i institucional que no sols ha de rebutjar la violència, sinó que també ha de ser agent actiu per a despullar-la i desautoritzar-la en tots els àmbits de la nostra societat».
Destacats