Ribó dóna suport a la labor de les agrupacions sindicals de Guatemala

Guardar

Guatemala
Guatemala

L'alcalde de València, Joan Ribó, s'ha reunit hui amb representants d'entitats sindicals guatemalenques que participen aquesta setmana en les Jornades de Solidaritat amb la Població Treballadora Indígena i Camperola de Guatemala, organitzades per la Fundació Pau i Solidaritat de CCOO-PV, dins del projecte de cooperació amb Guatemala. Ribó ha subratllat el suport de l'Ajuntament de València, a través de la regidoria de Cooperació, a la labor d'aquestes entitats per la defensa dels drets laborals i humans.

L'alcalde ha mantingut una trobada en el Consistori amb Marcos Rodas, representant de la Unió d'Agricultors Minifundistes de Guatemala, UAM, i amb Lesbia Amézquita, delegada del Moviment Sindical, Indígena i Camperol Guatemalenc, MSICG (ambdues organitzacions són 'contraparts' de Pau i Solidaritat-CCOO). La visita es produeix en el marc de dos projectes de sensibilització que financen, respectivament, l'Ajuntament de València i l'Ajuntament de Castelló en la convocatòria pública de 2017, adreçats a apropar a la població valenciana i castellonenca la situació en relació als drets en aquest país centreamericà.

Tal com han exposat els representants sindicals davant l'alcalde, la situació actual a Guatemala és molt similar a la qual hi havia quan va esclatar la guerra, amb nivells del 60% de pobresa, 23% de pobresa extrema i un 46% de desnutrició en la infància. A açò se sumen les dificultats (acomiadaments, llistes negres i, fins i tot, assassinats) que pateixen els treballadors i treballadores per a integrar-se en els moviments sindicals; malgrat la qual cosa, han explicat Rodas i Amézquida, s'ha aconseguit multiplicar la taxa de sindicalització al país que, això no obstant, contínua sent reduïda.

Ambdues entitats laborals van ser constituïdes com a 'contraparts' de CCOO al país americà, amb la seua mateixa estructura sindical. Operen amb estatut de l'OIT, i disposen del reconeixement de la Comissió Intramericana de Drets Humans, i a pesar d'això, segons han explicat, no són reconegudes per l'Estat guatemalenc, atés que en aquest país funciona un sistema de 'sindicalisme vertical' (sense negociació col·lectiva ni dret de vaga sense autorització judicial, per exemple). Els representants de les entitats indígenes han explicat a l'alcalde Ribó que, malgrat les dificultats, es van aconseguint alguns assoliments, especialment avanços en l'acció judicial i en la millora dels terminis d'actuacions.

L'alcalde de València ha subratllat el suport del Consistori a l'acció de les agrupacions sindicals en la seua labor, no solament pels drets laborals, sinó també pels drets humans, i la seguretat dels afiliats i afiliades. Així mateix, Ribó ha coincidit amb els representants guatemalencs en la importància també de qüestions paral·leles a les accions de l'àmbit laboral, com ara les de prevenció de la salut, la millora de la higiene, o la tornada a pràctiques pròpies de producció agrària.

L'AGROECOLOGIA PENSADA DES DEL TERRITORI

De fet, les accions que s'impulsen a Guatemala amb suport valencià se centren especialment en el desenvolupament socioeconòmic sostenible i inclusiu de la població indígena i camperola, i en la millora de la seua qualitat de vida, especialment el seu dret a la seguretat alimentària i nutricional. L'alcalde Joan Ribó ha destacat els avantatges de «tornar a cultius més ecològics i de les cultures de cada poble». «Aquesta és –ha afirmat Ribó- una de les grans solucions en la lluita contra la fam en el món; l'agroecologia pensada des del territori: eixa és la clau», ha conclòs.

Durant la trobada també s'han tractat altres assumptes, com els treballs de millora de les relacions socials i familiars, i especialment la lluita contra les diferències i desequilibris entre homes i dones. Tant Lesbia Amézquida com Marcos Rodas han conclòs agraint el suport de l'alcalde i de l'Ajuntament per l'impuls a les accions a Guatemala i en altres països (l'acció de solidaritat s'estén a altres punts de Nicaragua, Mèxic o El Salvador).

Arxivat a:

Destacats