Ribó reivindica «el protagonisme dels ajuntaments, que en fer ús lliurement del seu superàvit, poden contribuir en la reconstrucció»

L’alcalde s’ha reunit amb el president del Consell i altres responsables locals al Palau de la Generalitat per acordar com eixir de la crisi

Guardar

0601 Reunió reconstrucció (7)
0601 Reunió reconstrucció (7)

L’Ajuntament de València, que compta una Comissió de Reconstrucció per acordar, amb l’assessorament d’experts i la societat civil, mesures per superar la crisi generada pel coronavirus a la ciutat, «participarà en el desenvolupament d’un acord del municipalisme per a agilitzar, també, la reconstrucció de la Comunitat Valenciana». «I el món local podrà donar la resposta que la societat demana amb el suport del govern estatal que haurà de col·laborar perquè els ajuntaments puguen mantindré la seua estabilitat econòmica, amb un finançament just i amb l’autorització per disposar del seu superàvit pressupostari».

Així ho ha explicat l’alcalde de València, Joan Ribó, al terme de la primera reunió que han mantingut responsables municipals amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, en el marc d’una sèrie de trobades que se celebraran en els pròxims dies per abordar entre totes les administracions valencianes l'última fase de la desescalada i la reconstrucció de la Comunitat Valenciana.

L’alcalde Joan Ribó, s’ha mostrat «satisfet amb l’evolució de la pandèmia, que a la Comunitat Valenciana ha registrat cap víctima mortal a les últimes hores, i amb la voluntat de les institucions valencianes d’unir esforços per combatre-la i fer front als seus impactes socials i econòmics». Seguidament, ha considerat la importància de comptar amb informes com les que ha presentat hui l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) «que considera que un dels elements claus per poder impulsar la societat és que les institucions mantinguen la seua estabilitat econòmica».

«I en un moment de menys ingressos i més despeses, com el que vivim, cadascú ha de complir amb les seues obligacions, i l’Estat ha de complir», ha ressaltat Ribó en fer-se ressò de la seua preocupació «pel fet que, en estos moments de crisis, el famós 20% del romanent del Pressupost Municipal de 2019, que és la quantitat de la qual pot disposar l’Ajuntament, s’està acabant perquè pràcticament ens ho hem gastat tot en despeses socials». D’esta manera, l’alcalde de València ha reivindicat que l’Ajuntament puga fer ús del seu propi superàvit de l’any passat per a dur endavant polítiques que facen front a les conseqüències de la Covid-19. «Per tant, és imprescindible dir-li a la Ministra d’Hisenda i al govern de l’Estat que alliberen els recursos de l’any anterior. No podem continuar amb esta situació».

TRANSPORT PÚBLIC I SOSTENIBILITAT ECONÒMICA I AMBIENTAL

D’altra banda, Joan Ribó ha subratllat la seua «inquietud per la situació del transport públic». «Ara que l’Estat esta preparant fons per al transport públic han de contemplar la nostra comunitat», ha afegit. En este sentit, l’alcalde ha destacat la necessitat de rebre de l’Estat els fons necessaris per a fer viable un transport metropolità per a València, tal i com ja fa des de fa anys amb Madrid o Barcelona. A més, ha recordat a la pròpia Generalitat que encara adeuta a l’Ajuntament el pagament "dels pocs fons de l’Estat" que arribaren l’any passat a València.

Per últim, l’alcalde de València ha destacat «positivament» l’organització de diferents grups de treball per adoptar mesures «basades en el consens i no en la confrontació». «La col·laboració és el millor camí per eixir de la crisi, també és el que demana la ciutadania», ha conclós.

Concretament, l'alcalde de València, Joan Ribó, s’ha reunit este matí amb el president del Consell, Ximo Puig, per determinar el «suport del món local» al denominat Acord per a la Reconstrucció de la Comunitat Valenciana. En esta trobada, que s’ha celebrat en el saló de Corts del Palau de la Generalitat, també hi han participat el secretari autonòmic i el director general d'administració local, Antoni Such; i els presidents de les diputacions de València, Alacant i Castelló, Toni Gaspar, Carlos Mazón i José Pascual Martí, respectivament. Així com el president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Rubén Alfaro; l’alcalde d'Alacant, Luis Barcala; i l'alcaldesa de Castelló, Amparo Marco; a més del primer edil de Montanejos, Miguel Sandalinas, en representació dels Pobles d'Interior; i el president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Txema Peláez, en representació de les Mancomunitats. A estos responsables locals també s’han afegit el director d’Investigació de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE), i el director adjunt d’Investigació d’este organisme, Francisco Pérez i Joaquín Maudos.

En acabar esta reunió, els participants han fet declaracions de manera individual. Tots ells han «parlat l’enorme esforç i treball que estan realitzant els ajuntaments per frenar i combatre la crisi del coronavirus». També han coincidit en «la necessitat d’impulsar el diàleg per tal de trobar elements comuns per a iniciar el procés de desescalada i recuperació».

Arxivat a:

Destacats