25n
25N
25N

Ribó reclama una "nova consciència" contra el malbaratament d'aliments

Ribó reclama una "nova consciència" contra el malbaratament d'aliments
18/06/2019 -

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha participat hui en els «Diàlegs sobre alternatives al malbaratament alimentari», organitzats per la Universitat Politècnica de València i la Càtedra Terra Ciutadana. «Som la primera generació que pot acabar amb la fam en el món», ha declarat l’alcalde, qui ha enumerat «l’anàlisi, la coherència i la prudència com a eixos vertebradors de solucions fàcilment assolibles».

«El problema del desaprofitament d’aliments és molt greu perquè afecta la salut de les persones, ja que aquests aliments podrien utilitzar-se per a eliminar la fam en el món», ha explicat l’alcalde de València, Joan Ribó. «D’altra banda, la mala alimentació és una de les causes de tots els problemes que tenen les societats avançades relacionades amb diferents malalties com l’obesitat o la diabetis, entre d’altres», hi ha afegit.

«Des de les administracions públiques, igual que des de l’acadèmia, la societat civil i el sector privat, s’ha de contribuir a la consolidació d’un nou coneixement col·lectiu, d’una nova responsabilitat i d’una necessària implicació davant aquesta qüestió», ha argumentat Ribó, qui també ha recalcat que es tracta «d’un repte de tota la humanitat per a tota la humanitat, ja que poques missions tenen tanta urgència com la de procurar sistemes alimentaris locals sostenibles».

En paraules de l’alcalde, aquesta jornada «és una bona prova d’aquest nou espai d’acció que aporta un impuls per a crear nous hàbits, pel qual hem de col·laborar per a fomentar una nova consciència que compartisca la necessitat de considerar els aliments com un valor essencial vinculat a l’equilibri de la naturalesa».

Joan Ribó ha explicat que «les qüestions de pèrdua i desaprofitament alimentari, a més d’una lògica implicació de tots els nivells de l’administració pública, ofereixen com a mesures contra el canvi climàtic, la possibilitat que cada individu, família i comunitat amb els seus gestos formen part activa, cada dia, d’aquesta estratègia global». D’altra banda, ha recordat que València serà seu del Centre Mundial per a l’Alimentació Urbana Sostenible (CEMAS), un organisme interdisciplinari per a la investigació, la divulgació i la sensibilització sobre qüestions alimentàries i nutricionals.

DIÀLEG SOBRE ALTERNATIVES

Durant la jornada s’han exposat diferents estratègies d’investigació, legislatives i de sensibilització –d’índole local, regional i nacional–, així com iniciatives i projectes relacionats amb el malbaratament d’aliments, la qual cosa suposa «una prioritat global que requereix accions concretes per a avançar cap a un sistema agroalimentari sostenible, ja que reduir aquest malbaratament alimentari és una prioritat marcada en l’Agenda 2030».

Respecte als Objectius de Desenvolupament Sostenible, per a 2030 es pretén reduir a la meitat el malbaratament mundial d’aliments per capita en la venda al detall i a escala dels consumidors, així com reduir les pèrdues d’aliments en les cadenes de producció i distribució, incloses les pèrdues posteriors a les collites.

Actualment, un terç dels aliments produïts per al consum humà es perd o es malgasta, la qual cosa suposa, a escala mundial, 1.300 milions de tones d’aliments malgastats. Segons l’últim informe de FAO sobre la fam en el món, més de 850 milions de persones acaben la seua jornada sense l’aportació nutricional necessària.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un + dinou =